Festivalis 1997 metais prasidėjo Utenos muzikos mokykloje, o vėliau pasklido po visą Aukštaitiją. Šios idėjos sumanytojas ir festivalio siela - vargonų muzikos entuziastas, profesorius, vargonininkas Leopoldas Digrys.

Jau tradiciniu tapęs vargonų muzikos festivalis kasmet vyksta Aukštaitijos miestų ir miestelių bažnyčiose, kur naujai suskamba restauruotų vargonų garsai.

Kaip BNS teigė festivalio meno vadovė vargonininkė Zita Lukošiūnienė, Utenos muzikos mokykla - viena nedaugelių Lietuvoje, kurioje yra kompiuteriniai vargonai. Mokyklą lankantys vaikai pramoksta vargonavimo pradmenų.

Festivalis vyksta tik tokiose bažnyčiose, kuriose yra techniškai tvarkingi vargonai. Pasak Z.Lukošiūnienės, festivalis skatina kitų bažnyčių klebonus pradėti rūpintis instrumentų restauravimu. Tačiau vargonų padėtis Lietuvoje vis tiek išlieka gana liūdna - daugelis jų yra išties prastos techninės būklės, o restauravimas yra labai brangus.

Festivalio atidaryme lankysis ir jo globėja - prezidento žmona Laima Paksienė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją