Kaip antradienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė LNF generalinio direktoriaus pavaduotoja Rūta Prusevičienė, filharmonijos rudens sezono repertuaras - stilistiškai gana margas, skirtas skirtingų skonių publikai. Stengiamasi pateikti kuo platesnį muzikos žanrų spektrą, pristatyti įdomiausias Lietuvos ir užsienio muzikos pasaulio asmenybes.

Šių metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais filharmonija surengs 60 renginių Vilniuje ir apie 50 kituose Lietuvos miestuose, kur savo kūrybinius darbus pateiks Lietuvos ir užsienio atlikėjai.

Sezoną penktadienį pradės Lietuvos kamerinis orkestras bei Vilniaus savivaldybės choras "Jauna muzika".

Artimiausią pusmetį filharmonija rengia LNF kolektyvų - Lietuvos nacionalinio simfoninio ir Lietuvos kamerinio orkestrų, Kauno valstybinio choro, Vilniaus ir Čiurlionio kvartetų, kamerinio ansamblio "Musica Humana" koncertus, kviestinių muzikų ir ansamblių rečitalius, visai šeimai skirtus renginius, užsienio atlikėjų pasirodymus, pasaulines premjeras ir Lietuvoje dar negirdėtų kūrinių pristatymus.

LNF renginiuose skambės 14 premjerinių lietuvių ir užsienio kompozitorių kūrinių, įskaitant ir aktualios muzikos festivalio "Gaida" naujienas.

Pirmąkart rengiamas festivalis "Švedijos garsai", tapsiantis dvimetės Lietuvos ir Švedijos kultūrinių mainų programos finaline kulminacija.

Pasak R.Prusevičienės, nuo lapkričio 12 dienos prasidedančiame 7 koncertų cikle skambės tiek klasika, tiek šiuolaikinių kompozitorių kūriniai, džiazas, improvizacijos, visai šeimai skirti koncertai. Festivalis pristatys skirtingų žanrų vėrinį ir įdomius abiejų šalių atlikėjus.

Vyks daug įvairios sudėties kamerinių ansamblių rečitalių. Filharmonijoje grieš "Armonų trio", kurio koncertą transliuos Euroradijas, smuikininkai Ūla Ulijona Žebriūnaitė ir Jurgis Tankevičius, palydimi pianisto Jurgio Karnavičiaus, daug lietuviškų premjerų pateiks ansamblis "Ex tempore", tradicinius Vėlinių ir naujamečius koncertus surengs "Vilniaus arsenalas".

Evangelikų liuteronų bažnyčioje skambins klavesinininkė Giedrė Lukšaitė-Mrazkova su bičiuliais, įdomias programas atveš ansamblis "Bartok" iš Čilės, "Amadeus" iš Italijos, balalaikų virtuozai - "Terem kvartetas" iš Rusijos ir daugelis kitų.

Savo pradėtus darbus tęs ir naujų projektų imasi Vilniaus kvartetas, šiemet baigiantis ciklą "Europos Sąjungos šalių kamerinės muzikos vakarai", pateiks tris paskutiniąsias penkiolikos koncertų serijos programas. Skambės Didžiosios Britanijos, Portugalijos ir Ispanijos autorių kūriniai.

Čiurlionio kvartetas, nuo šių metų pradžios koncertuojantis su nauju nariu - altinininku Gediminu Dačinsku, šiemet pradeda savo 35-ąjį kūrybinės veiklos sezoną. Pirmame kvarteto koncerte dalyvaus žymus pianistas iš Vokietijos Levas Natočenyj. 2004 metais kvartetas tęs jubiliejinį sezoną, koncertuos su garsiais Vokietijos menininkais - klarnetininku Ibu Haussmanu (Hausmanu) ir arfiste Florence Sitruk (Florens Zitruk).

Tęsis kamerinės muzikos ansamblio "Musica humana" koncertai Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje. Šį sezoną čia vyks keturi renginiai, iš kurių du - tradiciniai ir populiarūs Kalėdų bei naujametis koncertas.

Lietuvos kamerinis orkestras parengė naujas programas, kuriose dalyvaus jaunieji atlikėjai, džiazo muzikos koncertą diriguos ir solo violončele gros Vytautas Sondeckis. Retai Lietuvoje skambančius kūrinius orkestras atliks su seserų Bekovų trio ir dirigentu Mariumi Stravinsku. Kaip ir kasmet, LKO surengs Kalėdų ir naujametį koncertus.

Šeštadieniniuose simfoninės muzikos vakaruose, koncertuose visai šeimai grieš LNSO. Orkestras šiemet talkins tarptautinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio konkurso laureatams pianistams, o rugsėjo 21 dieną kviečia į rudens sezono pirmąjį koncertą.

Su LNSO šį rudenį išgirsime žinomus solistus ir dirigentus. Tai - pianistas Peteris Donohoe (Piteris Donohou), Denisas Macujevas ir Mūza Rubackytė, smuikininkai Lidia Baich, Julianas Rachlinas, Vaclavas Hudečekas, Vilhelmas Čepinskis, dainininkė Asta Krikščiūnaitė, violončelininkas Davidas Geringas, trimitininkas Jouko Harjanne (Harjane), fortepijoninis trio "Kaskados".

Naujametis orkestro koncertas supažindins dar su trimis vokalistais - Eteri Lamoris, Natela Nikoli ir sėkmingą karjerą užsienyje tęsiančiu Edgaru Montvidu. LNSO koncertams diriguos Juozas Domarkas, Robertas Šervenikas, Stefanas Lano, Georgas Markas, Petras Bingelis ir Levas Markizas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją