Pasak jo, ir šiais metais festivalis laikysis savo pagrindinių kriterijų - pristatyti Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse bei Lenkijoje ir Rusijoje vykstančius eksperimentus, geriausius įvairių šalių šiuolaikinio šokio pavyzdžius ir supažindinti su iškiliausiomis trupėmis, turinčiomis ilgametes šiuolaikinio šokio tradicijas.

"Naujasis Baltijos šokis 2001" vyks keturiose vietose - Lietuvos nacionalinio dramos teatro didžiojoje ir mažojoje salėse, "Pergalės" kino teatre ir Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Tarp žymiausių festivalio dalyvių - Helsinkio miesto teatro šokio trupė, Belgijos šokio trupė "Zanzi", dvi skirtingo meninio mąstymo Norvegijos trupės, viena garsiausių Izraelio trupių "Kibuco", Rusijos trupė "Provincialnije tancy" bei Danijos karališko baleto žvaigždės ir solistai, kurie atliks šiuolaikinę programą.

Festivalyje dalyvaus unikali Didžiosios Britanijos šokio trupė "CanDoCo", kurioje šoka ir neįgalūs šokėjai.

Nepaisant socialinių niuansų ir trijų invalido vežimėliuose sėdinčių šokėjų, ši trupė nedaro jokių meninių kompromisų ir kviečiasi garsiausius pasaulio choreografus.

Savotiškai provokuojantis suomės Paulos Tuovinen monospektaklis "Blondinė", sukėlęs nemažai diskusijų Suomijoje, vien jau dėl to, kad šokėja jame šoka nuoga.

Nors šiuolaikinis šokis Lietuvoje kultūros institucijų dar nėra laikomas lygiaverte meno rūšimi, šiais metais festivalis jau nebepajėgia sutalpinti visų norinčių dalyvauti lietuviškųjų trupių.

Festivalis rėmėsi nuostata pristatyti Vilniaus publikai tik naujausius iki šiol nerodytus Lietuvos choreografų ir šokėjų darbus.

Belgijos, Norvegijos ir Didžiosios Britanijos trupės balandžio 19-21 dienomis festivalį pratęs Klaipėdoje.

Kultūros ministerija šiais metais festivaliui skyrė 190 tūkstančių litų - "Naujasis Baltijos šokis" ministerijos pateiktame šių metų remiamų festivalių sąraše yra antras.

Vos prieš keletą metų festivali organizatoriai skųsdavosi, kad šiuolaikinio šokio Lietuvoje iš viso niekas nelaiko pilnaverte meno rūšimi. Šiemet antroji kultūros ministerijos sąrašo eilutė liudija apie pakitusį požiūrį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją