Šiemet situacija dar pablogėjo – vos keli privatūs pobūviai per mėnesį, laisvos Šv. Kalėdų dienos ir Naujųjų naktis. Paskutinę akimirką atšaukti koncertai. Perpus, o kartais ir trigubai, sumažėję honorarai.

Šventinė scena šiemet primena krizės nusausintą pieno upę, į kurios apžiedėjusius kisieliaus krantus įsikibę muzikantai rizikuoja nusilaužti dantis.

Kokia situacija susiklostė pramogų pasaulio atstovų piniginėse, kiek kartų sumenko žvaigždžių honorarai ir kodėl Marijaus Mikutavičiaus pasirodymas brangesnis už styginių kvarteto koncertą - DELFI tyrime.

Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis
Ž.Žvagulis ir I.Starošaitė Naujuosius sutiks atskirai

„Bijau varyti Dievą į medį, - rankom sumojavo dainininkas ir prodiuseris Žilvinas Žvagulis, - turiu nemažai koncertų, per Kalėdas dirbau, per Naujuosius dirbu.“

Jis prisipažino, kad koncertinė situacija darosi vis sudėtingesnė. Kvietimų pradėjo mažėti pernai. Lyginant su užpernykčiomis šventėmis jų sumažėjo daugiau nei dviem trečdaliais. „60 koncertų per gruodį, kaip kažkada, tikrai neturiu, be to, ir honoraras yra ženkliai sumažintas“, - sakė Ž.Žvagulis. Šiais metais šventiniu laiku dainininkas už koncertą gauna 2000-3000 litų. Tai 30-40 proc. mažiau nei būdavo nekriziniu laiku.

Ž.Žvagulis pasakojo, kad ženkliai sumažinus honorarą, jį kviesti pradėjo klubai, kurie anksčiau populiaraus ir brangaus dainininko neįpirkdavo. „Dabar koncertuoju vietose, kur 7 metus nebuvau“, - sakė jis.

Naujųjų metų naktį jis, pirmą kartą per daugybę metų, nedainuos drauge su žmona dainininke Irena Starošaite. „Ji koncertuos Vilniuje, aš – Žemaitijoje“, - sakė atlikėjas. Irena turės du koncertus per naktį, o Žilvinas - tik vieną. Jis pasakojo, kad praėjo laikai, kai per Naujųjų naktį dainininkai sugebėdavo aplėkti 3 ar daugiau vakarėlių ir susižerti dešimtis tūkstančių litų.

Ž.Žvagulis nemano, kad kitais metais situacija žaibiškai pagerės. „Jei nebūtų banko paskolų, paimtų geraisiais laikais, nesukčiau per daug galvos. Kai mažai koncertų, lieka daug laiko kūrybai, muzikos įrašams. Nebedarai „fufliako“ per dieną, vieną dainą įrašinėji tris savaites. Kokybė - visai kta“, - sakė Ž.Žvagulis.

Alanas Chošnau
A.Chošnau prarado tris koncertus

Šventinė krizė apstulbino ir dainininką Alaną Chošnau. Per Kalėdas ir Naujųjų naktį suplanuotus 3 koncertus rengėjai atšaukė likus kelioms dienoms. „Aš tikrai nesiskundžiu. Esu optimistas ir manau, kad ateityje viskas bus gerai, bet tokio „tuščio“ gruodžio dar neatsimenu“, - sakė Alanas. Atšaukti koncertai dainininko planus sujaukė nepataisomai. Per kelias dienas jis nesitiki susirasti alternatyvių pasirodymų ir Naujuosius rengiasi sutikti ramiai, nekoncertuodamas. Dainininkas prisipažino, kad jo hororaras yra taip sumažintas, kad daugiau mažėti jam nebėra kur. „Kainos kyla, o honorarai krenta. Tuoj koncertuosime nuostolingai“, - lingavo galvą Alanas.

Viktorija Perminaitė
G.Bendžių gelbsti senos pažintys

Grupių „Pikaso“, „Širdelės“ ir dainininkų Andriaus Rimiškio ir Viktorijos Perminaitės vadybininkas Gintaras Bendžius tikino, kad visi jo atlikėjai per Naujuosius koncertuoja, bet tai – ilgamečio jo vadybos darbo pasekmės. „Su Palangos klubu „Laukinių Vakarų salūnas“ puikiai bendraujame jau daugiau nei penkerius metus. Natūralu, kad ir šiemet jie mus kviečia“, - sakė G.Bendžius. Jis prisipažino, kad jo grupių ir atlikėjų honorarai, dar pernai per šventes buvę nemaži, dabar sulyso trečdaliu.

Praeityje liko laikai, kai G.Bendžiaus sukurta grupė „Mango“ Naujųjų metų naktį iš Klaipėdos lėkdavo į Kauną, paskui į Palangą, naktį baigdavo Šventojoje, o šampaną mušant dvylikai gerdavo greitkelyje. Dabar vadybininkas pasakoja apie tai, kad šiemet jo dainininkai dirbo, ne dešimtyse, kaip buvo įprasta, o tik dvejuose privačių kompanijų rengiamuose vakarėliuose. „Įmonės taupo, geriau jau padovanoja savo darbuotojams po kuklią dovanėlę, o ne rengia koncertus“, - mano G.Bendžius.

Rytis Cicinas ir "Rokada"
Rinka užsienyje?

Anot vadybininko, šiuo metu vienintelė pelninga Lietuvos atlikėjų rinka yra Didžiojoje Britanijoje, Airijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose. Nuolat didėjantis mūsų emigrantų skaičius ir, greičiau nei Lietuvoje, atsigaunanti ekonomika sudaro puikias sąlygas dainininkams koncertuoti užsienyje. Neveltui, „popso princas“ Rytis Cicinas nutarė Naujuosius sutikti koncertuodamas JAV. Kitais metais Londone pasirodymus planuoja ir neseniai iš ten grįžusi „Pikaso“. Du kartus per metus šou užsienio lietuviams rengia dainininkas Romas Dambrauskas.

G.Bendžius tvirtina, kad kiti metai Lietuvoje didelio palengvėjimo neatneš, o žiūrovus į sales sutrauks nebent įdomesni pasirodymai. „Todėl kitąmet rengiame bendrą „Pikaso“ ir „69 danguje“ turą. Tik be rėmėjų pagalbos aš ir to nedaryčiau“, - prsipažino G.Bendžius.

Marijonas Mikutavičius
Kainoraščiuose - nerealios sumos

Kai kurie dainininkai privačiuose pokalbiuose pasakojo šiais metais taip nusipiginę, kad koncertuoja ne už tūkstančius, o vos už keletą šimtų. Tiesa, oficialiai jie tą pripažinti gėdijasi.

Koncertinės agentūros „Aeromuzika“ oficialiame Naujųjų metų nakties kainininke nerasite nė vieno mažesnio nei 1500 Lt. honoraro. Tik vienintelis nedaug žinomas atlikėjas Remigijus Šilinskas per Naujuosius pasitenkintų tokia suma. Net plačiajai visuomenei nežinomos grupės „Skyders“, „Sportas“, „Weekends“, „Arbata“ oficialiai kainuoja 2000-3000 lt.

Nuo 3000 iki 10 000 litų už naujametį koncertą pageidautų: „Rebelheart“, “Bitės“, „Išjunk šviesą“, Milano, Linas Adomaitis, Neda su grupe, Eva, Mino, Asta Pilypaitė, Stasys Povilaitis, Rosita Čivilytė, Deivis, Egidijus Sipavičius ir kt.

10 000 Lt. ir daugiau oficialiai prašo gyvai grojantys kolektyvai: Mantas Jankavičius su grupe, Donatas Montvydas su LRT grupe, „Pelenai“, „Studija“, Arina su grupe, „In Culto“.

Kainininko lyderis - Marijus Mikutavičius, prie kurio pavardės puikuojasi 20 000 Lt. honoraras. Neoficialiai kalbama, kad tokį honorarą dainininkas paskelbė norėdamas išvis nekoncertuoti.

Muzikantai prisipažįsta, kad šie honorarai galėjo būti realūs prieš porą metų, o dabar tai tik pradinė suma deryboms. Jų pabaigoje įspūdingi skaičiai dažniausiai sumažėja perpus arba net dviem trečdaliais.

Klasikinė muzika
Pigi klasika

Paradoksalu, bet mėgstantys elitine laikomą klasikinę muziką, Naujųjų metų naktį ją gyvai gali girdėti ženkliai pigiau nei popscenos atstovų dainuškas. Styginių kvarteto koncertą galima nusipirkti už juokingus 2000 litų.

Yra žvaigždžių, kuriuos spjauna į šventinį uždarbį ir per Naujuosius nekoncertuoja. Taip jau ne vienerius metus elgiasi dainininkai Mia ir Andrius Mamontovas. Koncertuoti Naujų naktį nelinkę ir grupės „G&G Sindikatas“ nariai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją