Tomas Augulis
Pirmas garsus kūrinys „Kalėdų naktį tylią“ priklauso dainininkui Tomui Auguliui. 1991 metais jis sukūrė muziką pagal naivius ir lyriškus Šiaulių pedagoginio universiteto studentės Rasos Skrodenytės žodžius. Eilėraštį jis rado viename iš grupei „Sekmadienis“, kurioje tuo metu dainavo, adresuotų laiškų. Sužinojusi, kokiu hitu tapo jos eilėraštis, moteris buvo priblokšta. T.Augulis yra sakęs, kad autorė nenorėjo užmokesčio už žodžius ir tikino juos dainininkui dovanojanti.

T.Augulis yra prisipažinęs, kad už šią dainą yra gavęs nemažą sumą pinigų ir kiekvienais metais prieš Šv.Kalėdas ji dar padidėja, mat kūrinys jau tapo klasika ir yra grojamas kasmet. „Kalėdų naktį....“ yra dviejų versijų: dainuojama T.Augulio ir Jūratės Miliauskaitės (šią siūlome jums), bei „visų žvaigždžių“ – A.Mamontovo, S.Urbonavičiaus-Samo, Džordanos Butkutės ir kt.


„Kardiofonas“
Savo istoriją turi ir kita garsi daina - „Kardiofono“ „Kalėdų eglutė“. 1986 metais parašyto kūrinio muzikos autorius ir atlikėjas, anuomet garsios grupės vokalistas, Rimantas Giedraitis šios dainos net kalėdine nevadina. Jis yra teigęs, kad Kalėdų eglutė dainoje panaudota, kaip kažko uždrausto simbolis. „Mistinį poveikį žmonėms galbūt daro nesaldus ir prasmingas dainos tekstas“, - populiarumo paslaptį bandė įminti R.Giedraitis. Dainos žodžių autorius – poetas A.A.Jonynas. Gyvai kūrinys nėra atliekamas, grupė „Kardiofonas“ iširusi.
Saulius Mykolaitis
Savo nuotaika ir teksto gražumu „Kalėdų eglutei“ gali prilygti aktoriaus, režsieriaus ir bardo Sauliaus Mykolaičio daina „Kalėdos“ iš 2005 metias išleisto albumo „Nieko nepasakyta“. 2006 metais mirusio autoriaus daina gerai žinoma Lietuvos bardų gerbėjams, bet nėra paplitusi visuotinai.


Proginių dainų asas Marijus Mikutavičius pagarsėjęs ir Kalėdų dainų srityje. Jo sukurtas „Velnias, man patinka Kalėdos“ – vienas dažniausiai grojamų hitų. 1998 parašyta daina įsimena nebanaliu tekstu, nors pats Marijus teigė, kad klišių, kuriant Kalėdų dainas, sunku išvengti. Jis sakė iš paskutiniųjų stengęsis vengti nuvalkiotų frazių: „Kalėdų medis“, „pakelkim taures“, „sniegas užpustė takus“ ir t.t Įrašęs „Velnias, man patinka Kalėdos“ M.Mikutavičius netvirtai žadėjo daugiau Kalėdų dainų neberašyti. 11 metų jam pavyksta laikytis pažado.
„Sportas“ albumo viršelis
Grupės “Sportas“ daina „Kalėdos“ yra tapusi „undergroundo“ kalėdiniu himnu. Juokingas tekstas ir banali melodija – vykusi Marijaus Bernoto (Maruko) Kalėdų dainų parodija. Daina išgarsėjo daug anksčiau, nei 2007 metais buvo išleista grupės „Sportas“ albume „Žemiau juostos“. Savo kompiuteriuose ją turėjo net tie, kurie nežinojo, kas yra grupė „Sportas“ ir nekentė lietuviškos „punkrock“ ar „disco-punk“ muzikos.
"Mango"
Grupės „Mango“ daina „Liūdnos Kalėdos“, kaip ir sako pats pavadinimas, linsmybe nekvepia. Popstandartas apie žlugusią meilę ir Kalėdas vienumoje, ją apraudant. Tipiška „Mango“ stiliaus daina, kuri papirko visus, kurie prieš Kalėdas susipyko su mylimaisiais ir tuos, kurie mėgo Dž.Butkutės dainas apie liūdnus gimtadienius.
"Bavarija"
Jai priešprieša galėtų būti ant isteriško linksmumo ribos balansuojanti „B‘avarijos“ daina „Tegyvuoja Kalėdos“. 2006-iesiams skirtas kūrinys buvo atliktas kažkuriame „Kelio į žvaigždes“ balaganėlyje. Tiems, kas jau neprisimena, koks buvo Vilius Tarasavovas, kol dar neturėjo savo Riaubiškytės, gali susirasti dainos vaizdo įrašą internete.


Gytis Paškevičius
Gyčio Paškevičiaus daina „Dar vienos Kalėdos“ daugeliui įsiminė, dėl keisto priedainio ir labiau yra žinoma neoficialiu pavadinimu „Kalėdų medį aš kirtau...“ Ji tikrai neturėjo patikti žaliesiems, bet ištikimiems G.Paškevičiaus gerbėjams tikrai įsiminė.


Džordana Butkutė
Džordanos Butkutės atliekama „Kalėdų naktis“ toli gražu negali vadintis populiariausiu jos kūriniu. Vis dėlto 1993 metais „Jaunimo estrados“ koncerte atlikta, o po metų antrame dainininkės albume išleista daina - viena seniausių lietuviškų Kalėdų dainų.


"Pikaso"
Bendra Deivio, „Mango“ ir „Pikaso“ „Jau Kalėdos“ kažkodėl išleista tik grupės „Mango“ geriausių dainų rinkinio 3 dalyje. Tai nėra labai populiarus kūrinys. Vis dėl to, tai vienas iš dviejų lietuviškų kalėdinių „visų žvaigždžių“ variantų, tokių populiarių visame pasaulyje.



Balsuokite už geriausią dainą čia:


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)