LKO meno vadovas išplatino pareiškimą, kuriame jis teigia protestuojąs, kad nuo 1971 metų Palangos Gintaro muziejuje tradiciškai rengiamas "Nakties serenadų" festivalis tampa kito renginio - pirmą kartą organizuojamo, praėjusį penktadienį prasidėjusio festivalio "Palangos vasaros naktys" sudėtine dalimi. Tuo būdu, S.Sondeckio teigimu, yra pažeidžiama profesinė etika ir atlikėjų autorinės teisės.

"Noriu pareikšti, kad su šio festivalio rengėjais neturiu nieko bendro, o "Nakties serenados" įtrauktos į festivalio programą be mano žinios ir sutikimo", išplatintame proteste teigia S.Sondeckis.

Taip pat, reaguodamas į "Palangos vasaros naktų" organizatorių - menų agentūros "ProArte" - prieš renginį išplatinto anonso tekstą, kuriame išreiškiamas naujojo festivalio siekis - Palangoje poilsiaujantiems žmonėms pasiūlyti alternatyvą Basanavičiaus gatvės "kultūrai", LKO meno vadovas teigia, kad šie "jau pavėlavo 33 metais".

"Taurią, su Gintaro muziejumi ir jo aplinka harmonizuojančia klasikinę muziką, mes Palangoje skleidžiame nuo 1971 metų. O šiais metais LKO klasikinės muzikos sezoną Palangoje pradėjo liepos 28 dieną. Tuo tarpu "Nakties serenadas" pasisavinę ir į savo programas įtraukę kito renginio organizatoriai to net nepastebėjo.

Kaip BNS teigė LNF direktoriaus pavaduotoja meno reikalams Rūta Prūsevičienė, pagrindinis naujojo vasarinio festivalio - koncertų ciklo - tikslas buvęs sujungti visus Palangoje vykstančius koncertus tam, kad ryškiau būtų paminėtas 750-asis miesto jubiliejus, kuriam valstybė neskyrė papildomo finansavimo. Šis Palangos miesto savivaldybės ir agentūros "ProArte" inicijuotas ciklas, R.Prūsevičienės manymu, buvęs puikus būdas pritraukti rėmėjus.

Prie naujojo festivalio organizavimo prisidėjusios LNF atstovės teigimu, "Palangos vasaros naktų" rengėjai iš anksto ir ne kartą derino šio koncertų ciklo principą, "Nakties serenadų" įtraukimą į jį, visą reklaminį paketą bei žiniasklaidai teikiamą informaciją su S.Sondeckio vadovaujamo orkestro atstovais.

Agentūros "ProArte" direktorius Dainius Gudaitis taip pat BNS patvirtino, kad "Nakties serenadų" įtraukimas į "Palangos vasaros naktų" koncertų ciklą bei bendra renginių reklama su LKO direktore Audra Keniausyte buvo suderinta dar pavasarį.

Tuo tarpu A.Keniausytė BNS teigė, kad "apie jokį šalia "Nakties serenadų" vykstantį festivalį bei apjungimą nebuvo jokios kalbos".

S.Sondeckis taip pat dar kartą pabrėžė, kad tik atvykęs į Palangą jis pamatęs afišoje, jog yra įtrauktas - ne tik kaip asmuo, bet ir su visu savo organizuojamu ciklu, programa ir atlikėjais į "kažkokį kitą festivalį", kuriam vadovauja "neaiškūs asmenys".

S.Sondeckis tvirtina, kad protestą tęs ir toliau, tačiau skelbti šeši "Nakties serenadų" koncertai visgi vyks.

Tris rugpjūčio savaites vyksiantis pirmasis klasikinės muzikos festivalis "Palangos vasaros naktys" apjungs kamerinės muzikos koncertus, muzikinį džiazo ir "house" muzikos projektą bei Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) koncertą su Londono miuziklų atlikėjais.

LKO meno vadovas, dirigentas S.Sondeckis jau ne pirmą kartą aktyviai reiškia nepritarimą Lietuvos muzikinės kultūros procesams.

Praėjusiais metais, protestuodamas prieš "šalies muzikinio pasaulio monopolizavimą, neleistiną Lietuvos muzikos mokyklų ir Vilniaus plokštelių studijos naikinimą, Trakų festivalio uždarymą, neapibrėžtą Lietuvos nacionalinės filharmonijos struktūrą ir statusą", S.Sondeckis pareiškė nutraukiąs kūrybinę, koncertinę ir visuomeninę veiklą Lietuvoje.

S.Sondeckio vadovaujamas LKO koncertuoja daugelyje pasaulio šalių su įvairiais atlikėjais bei dažnai pirmasis atlieka lietuvių kompozitorių kūrinius. Už muzikinę interpretacinę veiklą pristatant Lietuvos atlikėjų meną pasaulyje 1999 metais S.Sondeckiui buvo paskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją