Muzikantai veržiasi į Palangą

Palangos kultūros centre "Ramybė" renginiai vyksta visus metus. Ne tik koncertai, bet ir spektakliai, literatūros ir kino vakarai. Direktorė Sigita Staškevičienė sako, kad vasarą daugiausia žiūrovų sulaukia Alinos Orlovos, Jurgos Šeduikytės, Aistės Smilgevičiūtės ir grupės "Skylė" koncertai. Žmonės taip pat pageidauja kamerinių spektaklių.

"Mūsų auditorija intelektualesnė. Žinoma, salėje juntama kurorto nuotaika. Čia poilsiautojai į renginius ateina su atžalomis, augintiniais, atvažiuoja dviračiais. Atlikėjus visada įspėjame nesijaudinti, jei salėje triukšmaus vaikai, nes tai Palanga. Dar niekada iš muzikantų neteko girdėti nusivylimų. Juk jie profesionalai, jiems sekasi bendrauti su žiūrovais", - patikino "Ramybės" klubo direktorė.

Pašnekovė kultūros centre dirba trejus metus. Anksčiau ji pati kviesdavo atlikėjus, dabar patys muzikantai siūlosi: "Šiemet tiek daug norinčiųjų koncertuoti, kad visų mes nė negalime priimti, turime rinktis. Taigi mūsų scenoje - tie renginiai, kurių aš pati anksčiau ilsėdamasi Palangoje pasigesdavau."

Linksmybės kelte

Nors Lietuvoje daugiausia atostogaujama Palangoje, Šventojoje ir Kuršių nerijoje, tačiau ir Klaipėda sulaukia turistų, ypač daug jų atvyksta iš užsienio. Uostamiesčio lankytojai bene pirmiausia domisi galimybėmis linksmai paplaukioti Kuršių mariose.

Ne veltui šiemet trečius metus iš eilės kursuoja "Muzikuojantis keltas". "Jis suvienija ir tuos, kuriems smagiausia dalis - plaukimas, ir tuos, kurie labiau žavisi koncertu laive. Kam svarbiausia patekti į mėgstamo atlikėjo pasirodymą, iš anksto užsisako bilietus, juolab kad kelte vietų nėra daug", - pasakojo organizatorė Mindvilė Kaušpėdaitė.

Šiemet kelte bus surengti devyni koncertai. Ankstesniais metais renginių būta kur kas daugiau, tačiau rimtesni kultūros vakarai nesulaukė didelio susidomėjimo. "Tokios programos, be abejo, būtų buvusios labai populiarios sostinėje, tačiau čia vis dėlto pajūris. Todėl šiemet nusprendėme siūlyti tik lengvas programas, kad žmonės galėtų pasilinksminti. Juk to ir atvažiuojama prie jūros", - tikino Mindvilė.

Organizatoriai kelto svečiams siūlo ne tik koncertą, užkandžių ir gėrimų, bet ir įspūdingą pasiplaukiojimą mariomis: laivo kapitonas pademonstruoja, kaip keltu galima šokti valsą, be to, praplaukę pro jūros vartus keleiviai palydi saulėlydį. "Programa trunka tris valandas, žmonės būna sužavėti. Ne veltui jie kaskart sugrįžta. Teko bendrauti ir su aštuntą kartą mūsų keltu plaukiančiais keleiviais", - šypsojosi organizatorė.

Mėta ar I.Jankauskaitė?

Aktorė ir dainininkė Inga Jankauskaitė su gitaristu Aurelijumi Globiu ketvirtą vasarą iš eilės gastroliuoja pajūryje. Jie čia svečiuojasi ne tik tada, kai šilta.

"Taip jau sutapo, kad rusiškų romansų vakaro programos premjera įvyko Palangoje. Aš neįsivaizduoju vasaros be šių gastrolių. Ne tik koncertuoju, bet ir prie jūros nueinu pasivaikščioti, pailsėti, tiesiog "kaifuoju", - šypsojosi Inga.

Ji sako nepastebinti ryškesnių skirtumų tarp skirtingų miestų auditorijos. "Juk kurortas kurortui nelygu, ir savaitės dienos skiriasi. Negali vienareikšmiškai sakyti, kad pajūryje visi atsipalaidavę. Tie žmonės, kurie Palangoje ilsisi J.Basanavičiaus gatvėje, net neina į romansų koncertą, jiems tai neįdomu. Į mūsų pasirodymus renkasi santūresnė, solidesnė publika, kuri žino, ko nori. Jie ir Vilniuje, ir pajūryje ateina į koncertą turėdami tikslą. Prašalaičiai neužsuka. Kita vertus, vasarą Palanga yra ta pati Lietuva, todėl publika nesiskiria", - svarstė aktorė.

Atlikėjai kurorto auditorijai specialiai nekeičia vakaros programos, nebent dėl tam tikrų aplinkybių būtina sutrumpinti koncertą. "Koncertas kaip spektaklis, specialiai sudėlioji programą ir negali netikėtai ko nors atsisakyti. Iš spektaklio juk neišmeti pusės pirmo veiksmo, nes šiandien nevykusi nuotaika", - juokėsi I.Jankauskaitė.

Romansų vakarai sulaukia ne tik šilto tautiečių palaikymo, bet ir palankių užsienio turistų įvertinimų. "Sykį užsuko rusų turistai. Po koncerto jie man labai ilgai aiškino, kodėl nėra daugiau informacijos apie koncertą, kad jos būtinai reikia. Mane visada maloniai nuteikia ir net dabar stebina, kai publika šiltai priima, dalijasi geromis emocijomis. Žinau, kad yra žmonių, kurie ketvirtus metus iš eilės lankosi koncertuose, be abejo, prie jų draugų ir pažįstamų nepriskiriu. Yra nuolatinių gerbėjų. Buvo metas, kai žmonės ateidavo iš smalsumo į mane pasižiūrėti kaip į serialo "Nekviesta meilė" personažą Mėtą. Akivaizdu, kad Palanga yra ta vieta, į kurią suvažiuoja nemažai žmonių iš mažų miestelių, kur visas langas į realybę yra televizorius. Atėję į koncertą jie supranta, kad scenoje tikrai ne Mėta. Man tai svarbu", - prisipažino atlikėja.

Žiūrovai tolerantiškesni

Česlovas Gabalis ir grupė "Pelenai" šiemet būtų dvyliktą vasarą leidę Nidoje, tačiau planai neišdegė. "Ten smagu koncertuoti. Galėjome ir padirbėti, ir puikiai pailsėti - du viename", - juokėsi Česlovas. Jo nuomone, kurorte žmonės muzikai daug tolerantiškesni, atostogaudami jie nori nuoširdžiai pasilinksminti, labiau atsipalaiduoja. "Nenoriu įžeisti sostinės ar kitų miestų, tačiau Kaunas ir Klaipėda mus geriausiai priima", - prisipažino dainininkas.

Prieš koncertą prie jūros nevalia

Aktorius, dainų kūrėjas ir atlikėjas Aidas Giniotis šiemet surengs nemažai koncertų ir Palangoje, ir sostinėje. Ryškių skirtumų tarp susirenkančios publikos neįžvelgia. "Žmonės žino, į kokį koncertą eina, todėl numano, ko galima iš manęs tikėtis. Be abejo, kartais pasitaiko ir užklystančiųjų ne ten, kur tikėjosi. Nesakyčiau, kad pajūryje publika būtų labiau atsipalaidavusi. Jei koncertas vyksta karštą dieną, vakare žmonės būna labai pavargę", - pasakojo Aidas.

Repertuaro pagal poilsiautojų pageidavimus ar įgeidžius atlikėjas nekeičia: "Nebent būna ypatinga nuotaika ir gera diena, tada mielai improvizuoju. Tačiau skirtingai nei kiti dainininkai, niekada nesitikiu bisų. Tikrai nesu iš tų, kurie didžiąją dalį koncerto atlieka kartodami kūrinius."

A.Giniočiui nėra didelio skirtumo, kur koncertuoti, tačiau nuvykęs į pajūrį darbo reikalais, po koncerto stengiasi pasivaikščioti paplūdimiu. Atlikėjui smagu atsipūsti. Jam labiausiai patinka išvykos su nakvyne - mat prieš koncertą A.Giniotis su kolegomis turi taisyklę neiti į paplūdimį. "Saulė ne tik daug energijos duoda, bet ir atima. Artistas negali prieš pasirodymą atsipalaiduoti. Pamenu, kažkada seniai su Keistuolių teatru nuėjome prieš spektaklį pasimaudyti jūroje ir pasišildyti ant smėliuko. Vakare vaidinimas tikrai nepavyko. Aktorius negali būti atsipalaidavęs scenoje, ten jis turi dirbti", - griežtai nusiteikęs Aidas.