Pigiau - į Rygą

"Makroconcert" organizuoja renginius ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Čekijoje bei Kaliningrado srityje. Direktorius palygino, kaip skiriasi koncertų kainos gretimose šalyse. "Latvijoje bilietams visai netaikomi mokesčiai, o Lenkijoje PVM - 7 procentai. Taigi jei analogiškų renginių kainos pas mus didesnės, dar nereiškia, jog esame godesni", - apgailestavo V.Zdancevičius.

Kad galėtume palyginti, pašnekovas pateikė pavyzdį. Italų atlikėjo Eroso Ramazzotti koncerto Lietuvoje bilietų kainos - nuo 160 litų, o Latvijoje - nuo 100 litų. Todėl kelių žmonių kompanijai pigiau būtų automobiliu nuvykti į Rygą ir ten pasižiūrėti jo pasirodymą.

"E.Ramazzotti "medžiojome" beveik ketverius metus. Važinėjome į Milaną, įkalbinėjome atvykti, nes jis labai mažai koncertuoja. Pernai rudenį pagaliau pavyko susitarti. Tačiau jei dabar turėtume priimti sprendimą dėl šio atlikėjo pasirodymo, jo neberengtume. Padidėjus PVM labai pabrango bilietai", - paaiškino direktorius. Ir pažadėjo, kad bent jau dėl organizatorių kaltės koncertas nebus atšauktas. Nebent E.Ramazzotti sutrukdytų atvykti jo asmeniniai reikalai. Kaip šiemet nutiko britų grupei "Depeche Mode": susirgus vokalistui koncertas iš pradžių buvo nukeltas į rudenį, o vėliau visai atšauktas.

Prastesni atlikėjai

Didžiąją dalį pajamų organizatoriai surenka iš vidutinės kainos kategorijos bilietų. "Dabar sumos prasideda nuo 80 litų, tačiau daugiausia yra 120-140 litų vertės bilietų, o juos, tiesą pasakius, mums sunkiai sekasi platinti", - sakė pašnekovas.

Jo teigimu, vargu ar artimiausiu metu į Lietuvą atvažiuos tikrų pasaulinio lygio žvaigždžių. "Dėl krizės atsisakėme "Guns N Roses", AC/DC, "A-ha", buvome suplanavę ir motociklų šou. Štai Lenkijoje rengiame Lauryn Hill koncertą, bet čia jos pasirodymas finansiškai neatsipirktų. Andrea Bocelli taip pat aplenkia Lietuvą ir vyksta į Latviją", - vardijo koncertų organizatorius.

Dėl krizės atlikėjai kol kas nešvelnina savo reikalavimų ir sąlygų. "Mąstome logiškai, todėl laukiame iš jų šiokių tokių nuolaidų. Ir ne mes vieni, to tikisi visi koncertų organizatoriai Europoje. Deja, kol kas - jokių nuolaidų. Taigi mums teks persiorientuoti: vešime nebe aukščiausio lygio žvaigždes žiūrovams prieinamesnėmis kainomis", - dėstė V.Zdancevičius.

Perpus mažiau

"Praėjusių metų vasarą surengėme ne vieną didžiulį renginį su tokiais atlikėjais kaip Avril Lavigne, Lenny Kravitzu, "Linkin Park" ir Bobu Dylanu. O šią vasarą nesame suplanavę nė vienos pasaulinės žvaigždės koncerto Lietuvoje", - apgailestavo "SEVEN entertainment" grupės generalinis direktorius Vidmantas Šiugždinis. Pernai šios grupės bendrovė "Seven Live" organizavo apie 30 renginių, šiemet jų bus perpus mažiau - vos 15.

"Užsienio atlikėjų ir jų agentų pajamas sudaro ne tik honorarai, bet ir procentai nuo koncertų pelno. Padidėjus išlaidoms žvaigždės pačios atsisako jau suplanuotų pasirodymų. Taip atsitiko Pink atveju. Atlikėja atšaukė šių metų rudenį Lietuvoje turėjusį vykti koncertą, nors jo data buvo suderinta dar 2008-aisiais", - aiškino V.Šiugždinis. Pasak jo, akivaizdu, kad Lietuva, taikanti 19 proc. PVM bilietams, tampa nekonkurencinga organizuoti tarptautinio masto renginius.