Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (LNF), Vilniaus universiteto Didžiajame kieme, Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje, Taikomosios dailės muziejuje bei naujoje festivalio pasirinktoje erdvėje - pramogų ir sporto klube "Forum Palace" vyksiantys koncertai truks nuo birželio 9 iki 30 dienos.

Šiemet Vilniaus festivalį pradeda naujasis, monumentalus kompozitoriaus Vidmanto Bartulio kūrinys - oratorija "Nelaimėlis Jobas". Kaip trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė pirmą kartą šio festivalio užsakymą gavęs autorius, oratorijos sumanymas, gimęs iš bendradarbiavimo su aktoriumi Valentinu Masalskiu, brendo dešimt metų.

Netradicinės sudėties kūrinį atliks penki solistai vyrai - greta patyrusio operos "grando" boso Vladimiro Prudnikovo, dainuos ir jaunieji Deividas Staponkus (baritonas), Arūnas Malikėnas (baritonas), Jonas Valuckas (tenoras) bei Mindaugas Zimkus (tenoras). Kartu su solistais "Nelaimėlį Jobą" atliks Kauno valstybinis choras ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNFO).

Pasak festivalio meno vadovo Gintauto Kėvišo, šių metų Vilniaus festivalio kompozitoriumi galima vadinti vieną žymiausių pasaulyje šiuolaikinės muzikos kūrėjų Krzysztofą Pendereckį (Kšištofą Pendereckį), šių metų lapkričio mėnesį švęsiantį savo 70-metį. Net trijuose festivalio koncertuose skambės jo muzika, iš kurių viename dalyvaus vienas žymiausių pasaulio violončelininkų Davidas Geringas su savo mokiniais, diriguos pats maestro.

Spalio ir lapkričio mėnesį specialiai K.Pendereckio jubiliejui Varšuvoje ir Vilniuje bus pristatytas bendras Vilniaus festivalio bei Varšuvos nacionalinės operos projektas - operos "Karalius Ūbiu" pastatymas.

Dar vienas festivalio garbės svečias yra išskirtinio talento smuikininkas ir pedagogas, garsiausiose pasaulio salėse koncertuojančio Baltijos šalių jaunuosius muzikantus subūrusio orkestro "Kremerata Baltica" vadovas Gidonas Kremeris. Birželio 17 dieną jis diriguos "Kremeratai Balticai", birželio 19-ąją pats atliks solinę partiją Jano Sibeliuso Koncerte smuikui ir orkestrui d-moll artu su LNFO.

Pirmą kartą Vilniaus festivalis pristato naują Lietuvos muzikų kolektyvą - Vilniaus festivalio orkestrą (VFO), kuriam vadovauti ir diriguoti sutiko vienas garsiausių, ne kartą su Lietuvos muzikantais koncertavęs altininkas Jurijus Bašmetas. Orkestras, suburtas iš patyrusių ir jaunųjų muzikantų, dalyvaus dviejuose festivalio koncertuose.

Birželio 23-iąją VFO, be kitų, atliks ir kompozitoriaus Gintaro Sodeikos kūrinio premjerą. Solisto partiją atliks pats J.Bašmetas. Birželio 26-ąją festivalio orkestras kartu su D.Geringu ir jo mokiniais atliks K.Pendereckio Concerto grosso trims violončelėms ir orkestrui.

Pasak G.Kėvišo, šis orkestras ateityje gros ne tik festivalio renginiuose. Lietuvių atlikėjų plejadą papildys birželio 13 dieną klavesinu skambins garsi muzikantė Giedrė Lukšaitė-Mrazkova, pastaruoju metu daugiau koncertuojanti užsienyje.

Taip pat festivalis, kaip ir kasmet, suteikia klausytojams progą susipažinti su senosios muzikos atlikėjais - birželio 11-ąją koncertuos Senosios muzikos ansamblis "Il Gardino Armonico" iš Italijos.

Pabaigai Vilniaus festivalis tradiciškai pateikia džiazo muzikantų projektus. Birželio 29-ąją pirmą kartą Lietuvoje koncertuos fleitininkas iš Kubos Orlando Valle (Orlandas Vale) ir jo įkurta grupė "Maraca's Otra Vision", birželio 30 dieną džiazo mėgėjai galės klausytis žymiojo JAV gitaros meistro Alo di Meolos su draugais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją