Šviesos Brodvėjuje užgeso penktadienio vakarą, muzikantų profsąjungai ir prodiuseriams nesusitarus dėl teatro orkestrų dydžio sumažinimo ar net visiško gyvai grojamos muzikos atsisakymo, pakeičiant ją įrašais. Dėl streiko užsidarė 18 Brodvėjaus miuziklų, įskaitant scenas, kuriose atliekami tokie populiarūs kūriniai kaip "Prodiuseriai" ("The Producers"), "Plaukų lakas" ("Hairspray") ir "Liūtas Karalius" ("The Lion King").

Sekmadienį darbo konflikto šalys - Amerikos muzikantų federacija "Local 802" ir Amerikos teatrų ir prodiuserių lyga (LATP) sakė, kad derybos neatnaujintos.

Iki šiol paskutinį kartą streikas Brodvėjuje, viename didžiausių ir įspūdingiausių Niujorko turizmo centrų, nuo kurio nemažai nukrenta apie "Times" aikštę esantiems viešbučiams barams ir restoranams, vyko 1975 metais. Tada darbo kova tęsėsi tris savaites.

Anot Niujorko valdžios institucijų, Brodvėjaus indėlis į Niujorko ekonomiką siekia apie 4,4 mlrd. dolerių per metus. Šis teatrų ir pramogų centras taip pat yra svarbus 25 mlrd. dolerių apimties turizmo pramonės elementas. Vien praėjusį savaitgalį streiko nuostoliai, pasak vertinimų, siekė 7,2 mln. dolerių, o teatrai dėl neparduotų bilietų prarado 4-5 mln. dolerių.

Dabartinis konfliktas vyksta dėl orkestrų dydžio. Amerikos teatrų ir prodiuserių lyga siekia dabar standartinio 28 atlikėjų dydžio orkestrus sumažinti iki 12-18 muzikantų, o kai kur - net iki septynių. Profsąjungos sutinka nusileisti iki 20 muzikantų dydžio orkestrų, bet ne daugiau.

Anot prodiuserių lygos prezidento Jedo Bernsteino (Džedo Bernsteino), pirmiausia mažuose teatruose greitai nebereikės gyvai grojančių muzikantų. Juos sėkmingai gali pakeisti kompiuterinė muzika - tai nustatyta per eksperimentinius pastatymus. Todėl orkestrų sumažinimas iki septynių muzikantų esąs geriausias įmanomas "taikos pasiūlymas".

Muzikantų profsąjungos vadovas Billas Moriarity (Bilas Moriaritis) teigia, jog svarbu yra ne tik darbo vietų išsaugojimas. Brodvėjus praras savo žavesį, jei ateityje aktorių vaidybą telydės iš garsiakalbių leidžiama muzika.

Profsąjunga vienija 19 miuziklų grojančius 325 Brodvėjaus muzikantus. Bazinis muzikantų atlyginimas šiuo metu sudaro 1 tūkst. 350 dolerių (1 tūkst. 250 eurų) per savaitę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją