Apie šį koncertą, neva įvyksiantį vasario 25 dieną Zagrebo koncertų salėje, S.Sondeckis teigia sužinojęs prieš keletą dienų Zagrebo kultūrinių renginių anonsuose internete.

Kaip penktadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje teigė S.Sondeckis, Lietuvos kamerinis orkestras kitos savaitės pradžioje dalyvaus jau prieš pusmetį suplanuotame koncerte Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (LNF) Vilniuje, skirtame Estijos Nepriklausomybės 85 metų sukakčiai.

S.Sondeckio teigimu, tariamasis "Lietuvos kamerinis orkestras", koncertuosiantis Zagrebe, yra suburtas iš įvairių Lietuvos muzikinių kolektyvų muzikantų.

S.Sondeckis teigia "numanąs", kas yra šios aferos autoriai, bet savo įtarimų neatskleidė. Tačiau ji pareiškė, kad sąlygas tam esą sudariusi "Kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos savivalė".

Nacionalinė filharmonija kategoriškai paneigė esanti susijusi su minėtąją afera.

S.Sondeckis vadina aferą "nusikaltimu prieš tarptautinės muzikantų bendruomenės pripažinimą pelniusį orkestrą".

Fiktyvaus orkestro koncertą jis susiejo su bendra "nenormalia padėtimi Lietuvos muzikiniame gyvenime", dėl kurios jis praėjusių metų liepą pareiškė nutraukiąs kūrybinę, koncertinę ir visuomeninę veiklą Lietuvoje.

Orkestro direkcijai pareiškus protestą Zagrebo koncertinei organizacijai, koncerto anonsai iš interneto puslapių buvo panaikinti, tačiau, pasak S.Sondeckio, afišos su orkestro vardu vakar dar kabėjo.

Pasak spaudos konferencijoje dalyvavusio Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Rolando Pavilionio, komitetas laukia oficialaus Filharmonijos direktoriaus Egidijaus Mikšio ir kultūros ministrės Romos Dovydėnienės atsakymo į tai, kas organizavo šį Lietuvos kamerinio orkestro vardą pasisavinusio surogatinio kolektyvo koncertą.

S.Sondeckio vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras koncertuoja daugelyje pasaulio šalių su įvairiais atlikėjais bei dažnai pirmasis atlieka lietuvių kompozitorių kūrinius. Už muzikinę interpretacinę veiklą pristatant Lietuvos atlikėjų meną pasaulyje 1999 metais S.Sondeckiui buvo apskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Kaip rašoma Filharmonijos išplatintame pranešime spaudai, koncerto organizatoriai Zagrebe paprasčiausiai padarė klaidą, kuri galėjo įsivelti dėl ankstesnių Kroatijos organizatorių kontaktų ir derybų su LNF ir LKO.

Filharmonijos žiniomis, vasario 25 dieną Zagrebe įvyksiančiame koncerte dalyvaus kolektyvas iš Lietuvos "Lietuvos Sinfonietta". Tai yra nepriklausomas orkestras, kurio veiklos ir išvykų LNF neadministruoja.

Pasak pranešimo spaudai, "Lietuvos Sinfoniettos" pasirodymas Zagrebo koncertinėje salėje yra atskiras kolektyvo ir vietos koncerto rengėjų susitarimas.

LNF generalinio direktoriaus E.Mikšio teigimu, tokios problemos turėtų būti sprendžiamos ne viešais skandalais, o civilizuotai, kaip ir priklauso kultūros srities atstovams.

Kultūros ministerija irgi paneigė jai pateiktus kaltinimus, S.Sondeckio pareiškimą pavadindama "kaip klaidinančios informacijos skleidimą".

Kultūros ministerija akcentuoja, kad nei S.Sondeckio vadovaujamo, nei kitų orkestrų gastrolių ministerija neorganizuoja - tai daro konkrečios koncertinės organizacijos, sudariusios sutartis su partneriais užsienyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją