Omaras Kentas Dykesas gimė 1950 metais mažame McCombo miestelyje, Misisipės valstijoje, Amerikoje. Muziką pamėgo klausydamas mamos plokštelių. Tryliktojo gimtadienio proga jis gavo dovanų ne pažadėtą beisbolo lazdą, o gitarą. Nuo tada Omaras dažnai pradingdavo iš namų gimtojo miestelio klubuose.

Ten daugiausia rinkdavosi juodaodžiai muzikantai, kurie grodavo grubų, primityvų bliuzą, o jis tarp jų buvo vienintelis baltaodis, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

70-ųjų viduryje Omaras įkurė savo grupę “Omar & The Howlers” ir išvyko su ja į Teksaso valstijos sostinę Austiną. Iš lėto, bet ryžtingai grupė išsikovojo vietą vietinėse scenose, tačiau pirmą plokštelę jiems pavyko išleisti tik 1980 metais. 1984 metais pasirodė antrasis albumas "I Told You So", kuris buvo lydimas video klipo "Border Girl".

Nuo tada grupė “Omar & The Howlers” pradėjo aktyviai gastroliuoti po Jungtines Amerikos Valstijas, o po kiek laiko išvažiavo koncertuoti ir į Europą. 1987 metais jie pasirašė kontraktą su didele irašų kompanija "Columbia Records", kurioje išleido labai sėkmingą albumą "Hard Times In The Land Of Plenty". Kompozicijos iš šito albumo skambėjo daugelyje pasaulio radijo stočių, o Olandijoje diskas gavo net prestižinę Edisono premiją. Po metų pasirodęs kitas albumas "Wall Of Pride" nepateisino įrašų kompanijos komercinių lūkesčių ir jie nutraukė sutartį su atlikėjais.

Tačiau viskas buvo ne taip blogai. Kitos leidybinės kompanijos "Provogue" padedami “Omar & The Howlers” neilgai trukus įsitvirtino Europos rinkoje. 1990 metais išėjo bliuzinis albumas “Monkey Land”, o dar po poros metų 1992 m. pasirodė pirmas koncertinis diskas "Live at Paradiso". Tais pačiais metais buvo išleistas albumas su kviestiniais muzikantais "Courts of Lulu", o metų pabaigoje pasirodė solinis Omaro Kento Dyke`o albumas „Blues Bag“. Kito albumo reikėjo laukti net 3 metus. Šį produktyvų kūrybinį laikotarpį pratęsė bene labiausiai emancipuotas albumas – solinis darbas "Muddy Springs Road", kuris buvo persunktas Misisipės krantų bliuzo melodijų. Tais pačiais 1995 metais Omar’as visiškai pakeitė grupės sudėtį. Dabar jis į grupę pakvietė Paulą Juniorą, grojantį boso gitara, ir būgnininką Steve`ą Kilmerį.

Su šia grupės sudėtimi jie įrašė porą blues-rock albumų. Po trijų metų pertraukos visų nuostabai Omaras atkreipė dėmesį į swingo muziką ir surinkęs visą bigbendą 1998 metais išleido albumą "Swing Land". Tuo laikini muzikiniai eksperimentai buvo baigti ir Omaras vėl grįžo prie bliuzo.

Per savo ilgametę karjerą “Omar & The Howlers” yra išleidę netoli dvidešimties albumų skirtingose įrašų kompanijose. Paskutinis iš jų „On The Jimmy Reed Highway“ pasirodė 2007 m. ir buvo įrašytas kartu su bliuzo gitaristu ir dainininku Jimmie Vaughanu, vyresniuoju bliuzo legendos gitaristo Stevie Ray Vaughano broliu.

Omaras Kentas Dykesas muziką trumpai galima apibūdinti ir keliais žodžiais. Tai - galingas, emocionalus bliuzrokas, nepaliekantis abejingų klubuose ar koncertų salėse. Ju ne šiaip sau dar 2001 metais grupė buvo pagerbta tėvynėje, kur jie buvo iškilmingai įtraukti į nusipelniusių gimtinei atlikėjų sąrašą "Texas Hall of Fame".

Apie antrąjį koncerto dalyvį rokenrolo grupę iš D.Britanijos “The Sundowners” geriausiai galima spręsti iš šių grupės lyderio, puikaus dainų autoriaus ir aranžuotojo Lee Gocherio žodžių: „Vertinu nuoširdžią ir tikrą muziką ir pats tokią stengiuosi groti jau 26 metus. Visada buvau ir būsiu Elvis Presley, Brian Setzer ir Stray Cats didžiausias fanas.“

Turbūt dėl to „The Sundowners“ kūryboje persipina visi rock’n’roll stiliai ir formos - nuo 50-ųjų metų iki šių dienų.

Koncertas vyks spalio 28 dieną, antradienį, Vilniaus "Forum Palace".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją