K.Pendereckio kūrinį solistams, dviem mišriems chorams ir orkestrui atliks solistai Asta Krikščiūnaitė, Laima Jonutytė, Audrius Rubežius, Ignas Misiūra-Tumanovas, Kauno Valstybinis choras ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

"Te Deum" papildė Petro Bingelio vadovaujamo Kauno Valstybinio choro repertuarą. Choras jau yra atlikęs stambius K.Pendereckio kūrinius - "Septynis Jeruzalės vartus" ir "Credo".

"Te Deum" yra sukurtas 1980 metais ir dedikuotas popiežiui Jonui Pauliui II. Autoriaus diriguojama pasaulinė šio kūrinio premjera įvyko tais pačiais metais Asyžiuje. 1981 metais kūrinys skambėjo Niujorke, Berlyne, Varšuvoje ir Paryžiuje.

K.Pendereckio kūrybą kritikai laiko 20 amžiaus muzikos ieškojimų ir naujovių santrauka, kuri apima plačią panoramą - nuo viduramžių choralų iki avangardo tendencijų, atspindi Vakarų ir Rytų kultūrų būdingus bruožus, naujai interpretuoja tradicijas. Atsigręždamas į praeitį, kompozitorius lieka atviras šiuolaikinėms tendencijoms.

Koncerte taip pat skambės Liudwigo van Beethoveno Simfonija Nr. 7, A-dur, kurią atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

Abu kūrinius diriguos maestro P.Bingelis, kuris kasmet parengia programų su Nacionaliniu simfoniniu ir Lietuvos kameriniu orkestrais.

P.Bingelis subūrė Kauno valstybinį chorą 1969 metais ir iki šiol vadovauja šiam platų tarptautinį pripažinimą įgijusiam kolektyvui. Choras neseniai su didžiuliu pasisekimu dalyvavo Berlyne atliekant L.van Beethoveno Devintąją simfoniją, o vasario 8 dieną Romoje atidarys naują koncertų salę.

Ryški kūrybinė P.Bingelio veikla sulaukė įvertinimo: 1993 metais dirigentui paskirta Lietuvos nacionalinė premija, 1995-aisiais jis buvo apdovanotas Gedimino ketvirtojo laipsnio ordinu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją