Kompozitorius net pasiūlė perkelti konkursą į kitą miestą. Beje, prieš keletą metų buvo iškelta renginio perkėlimo į Palangą idėja.

Šiemet pagrindinę 70 tūkst. dol. premiją į Gruziją išsiveš duetas „Georgia“. Antroji premija ir 40 tūkst. dol. atiteko Rusijos atlikėjai Iris, o trečioji vieta ir 30 tūkst. dol. – italų dainininkui Alessandro Ristoji. Susumavus sms balsavimo rezultatus, žiūrovų simpatijų prizą laimėjo dainininkas iš Armėnijos Mgeras, informuoja rus.delfi.lt.

Raimondas Paulsas viešai išreiškė nepasitenkinimą dėl kai kurių nekorektiškų juokelių, kurie nuskambėjo iš konkurso vedėjų lūpų. „O dabar latvių nacionalinis žaidimas – deportacija,“ – paskelbė kažkuris iš vedančiųjų. „Jie kitaip mąsto, jie tiesiog nesupranta. Deja, mes šių tekstų nekontroliuojam. Aš tai išgirstu tik koncerto metu,“ – pažymėjo kompozitorius.

Pasak R. Paulso, grubiais konkurso vedėjų pasisakymais pasipiktino ir Baltarusijos, Ukrainos ir Gruzijos gyventojai. „Iš vienos pusės, tai žodžio laisvė, iš kitos – etikos ir kultūros klausimas,“ – pažymėjo jis.

Laikraščiui „Diena“ kompozitorius sakė, kad jau gauta siūlymų rengti konkursą Sankt Peterburge arba Kaliningrade. „Jei šis renginys sukelia neigiamų emocijų, tiesiog reikia jo atsisakyti,“ – pridūrė R. Paulsas.

Konkurse lietuviai nedalyvavo

Jau keletą metų iš eilės Lietuvai šiame konkurse niekas neatstovauja, nors geografiniu požiūriu Jarmala iš Lietuvos ranka pasiekiama. Lietuvos muzikantai juokauja, kad į „Euroviziją“ lietuvių atlikėjams kelias trumpesnis nei į kaimyninę Latviją. Deja tai, kad lietuviai praktiškai nedalyvauja tarptautiniuose konkursuose, atsiliepia ir jų rezultatams svarbiausiame Europoje dainų konkurse.

„Šiemet darėme viską, kad konkurse būtų ir Lietuvos atstovas. Mes net turėjome dvi kandidatūras, - teigia „Ruskoje Radio Baltija“ prodiuseris Ernestas Alesinas. – Vienas iš jų – Sasha Son – net dalyvavo oficialioje atrankoje, tačiau patekti jam nepavyko. Turėjome galimybę pristatyti jo atliekamą dainą prodiuseriams Rygoje, bandėme perduoti dainą per Kirkorovo aplinkos žmones. Yra gandų, kad ją girdėjo pats R. Paulsas, tačiau nesulaukėme jokios reakcijos.

Prieš tris metus konkurse Lietuvai atstovavo Rūta Ščiogolevaitė, ji gavo specialų „Jarmalos kopos“ prizą. Atlikėjos prodiuserio Iljos Vaikino manymu, ji pasirodė labai neblogai, atlikdama R. Paulso kūrinį, dainą iš „Boney M“ repertuaro, o taip pat savo kūrybos dainą.

E. Alesinas pastebi, kad festivalio lygis kasmet vis auga. Svorio šiam festivaliui suteikia ir žvaigždžių, tarp jų ir Alos Pugačiovos, dalyvavimas.

„Lietuvoje susidomėjimo dalyvavimu šiame konkurse nėra, - konstatuoja I. Vaikinas. – Aš siūliausi padėti Lietuvos žvaigždėms prasimušti į šį festivalį, juk jame iš esmės daug lemia asmeniniai ryšiai. Tačiau mūsų muzikantai turi taip vadinamą teorinį susidomėjimą, o iki kokybiško dainos įrašo ir įdomios aranžuotės (juk reikia nustebinti!) – iki to nenueinama.“

Palanga vietoj Jūrmalos?

Komentuodamas R. Paulso pasiūlymą rengti konkursą kitame mieste, E. Alesinas pažymėjo, kad Lietuvoje galima surengti bet kokį konkursą.

„Maždaug prieš tris metus Igoris Krutoj pasiūlė rengti konkursą Palangoje, tačiau miestas tam pasirodė esantis pernelyg kriminogeninis, o kuomet į renginį suvažiuoja daug žmonių, saugumui skiriamas didelis dėmesys, - teigė I. Vaikinas. – Jūrmala nusileidžia Palangai, ten atstatyta tik viena gatvė. Bet kokiu atveju, Lietuvoje yra daugybė turtingų žmonių ir nemažai bankų, bet, deja, niekas nenori užsiimti tokių renginių organizavimu.“

Kiekvieną vasarą Palanga tampa neoficialia Lietuvos kultūros sostine. Čia organizuojamos parodos, koncertai, poezijos vakarai, kuriuos jungia bendras pavadinimas „Palangos vasara“. Tai tarptautinis vasaros festivalis, kuriame dalyvauja įvairių žanrų ir krypčių menininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją