„Neseniai atsikūrę ir vėl koncertuoti pradėję "The Wailers" paskutinius tris mėnesius rengia savo pasirodymus kone kas antrą dieną. Nors Jamaikos reggae kultūros fenomeno nariai išties solidaus amžiaus, jie iki šiol sugeba uždegti didžiausių stadionų bei salių klausytojus visame pasaulyje“, - pranešime spaudai pasakoja koncertą pristatančios agentūros „Baltic Concert Group“ atstovai.

Neblėstanti Bob Marley šlovė

1963-aisiais jamaikiečių grupę "The Wailers" įkūrė reggae ikona Bob Marley. Nors prieš daugiau nei du dešimtmečius jis paliko mūsų pasaulį, iki šių dienų yra gyvas reggae simbolis, o jo rinktinės kompaktinės plokštelės neiškrenta iš perkamiausiųjų dešimtukų. Visi sutinka, kad Bob Marley buvo ir bus tikrasis reggae karalius, be kurio niekada šis stilius nebūtų tapęs milijonine industrija.

Bob Marley kartu su savo grupe "The Wailers" pardavė kelias dešimtis milijonų įrašų ir be jokio vargo pateko į rokenrolo šlovės muziejų. Už kovą su Jamaikos skurdu vieną garbingiausių Taikos medalį jam segė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius. Visgi didžiausius apdovanojimus atlikėjas iš Jamaikos gavo jau po mirties. Už nuopelnus muzikai paskirta prestižinė „Grammy“ statulėlė, o jo vardinę žvaigždę galima pamatyti Holivudo žvaigždžių alėjoje.

Tarp 20 įtakingiausių grupių pasaulyje

„The Wailers“ istorija prasidėjo prieš keturiasdešimt penkerius metus skurdžiausiame Jamaikos sostinės Kingstono rajone. Buvę klasiokai Bob Marley, Peter Tosh, Bunny Wailer nutarė įkurti grupę, kurios tikslas Jamaikai, o veliau ir visam pasauliui pristatyti reggae muzikos stilių. Taip atsirado grupė, kurioje muzikantų daugėjo ne dienomis, bet valandomis. Vienu metu "The Wailers" sudarė net 23 nariai.

Būtent būdamas šioje grupėje Bob Marley sukūrė tą užburiantį reggae garsą ir atmosferą, dėl kurios jis vadinamas genijumi jau ketvirtį amžiaus. Iš pradžių grupė vadinosi „The Wailers“, vėliau ji buvo pervadinta „Bob Marley & The Wailers Band“, galiausiai po karaliaus mirties grupė vėl tapo „The Wailers“. Prieš kelis metus bene įtakingiausias JAV muzikos žurnalas „Rolling Stone“ Bob Marley su „The Wailers“ įtraukė į visų laikų svarbiausių muzikos kūrėjų top 20-uką.

„The Wailers“ solisto dainos su Gwen Stefani

Šių dienų "The Wailers" vokalistas yra prieš dešimt metų prie grupės prisijungęs dainininkas Elan Atias. Jo balsas yra toks panašus į Bob Marley balsą, kad dauguma mano, jog Elan yra jo sūnus. Grupės nariai sutinka, kad dėl savo nepaprastų vokalinių sugebėjimų jaunasis amerikietis yra vertas vadintis reggae karaliaus įpėdiniu.

2006-aisiais Elan išleido savo solinį albumą „Together as One“, kuris tais metais buvo vienas populiariausių reggae stiliaus įrašų JAV. Albumą prodiusavo garsiosios grupės „No Doubt“ narys Tony Kanal, be to, šiame kritikų išliaupsintame diske galima išgirsti ir bendrą amerikiečio dainą su pačia Gwen Stefani. Netrukus Elan grąžino skolą pop žvaigždei ir sudainavo jos bene didžiausiame visų laikų hite „Hollaback Girl“.

Energija trykštantys šešiasdešimtmečiai

Po netikėtos Bob Marley mirties 1981-aisiais „The Wailers“ grupės nariai išvarginti kasdienių koncertų visame pasaulyje pasirinko ramesnės karjeros kelią. Reti pasauliniai koncertiniai turai su išbandytu repertuaru, albumai su ankstesniais kūriniais, kurių skambesys yra išsaugotas jamaikietiškų tradicijų. Apie savo pasirodymus "The Wailers" sako: "Visi atsimena Bob Marley, tai negalima neatsiminti ir mūsų. Juk scenoje visada grodavome šalia".

Be kviestinio dainininko Elan Atias, šiuo metu grupėje yra tų laikų legendos: Junior Marvin, Al Anderson ir Aston Barrett. Pastarasis yra tikrasis grupės lyderis, nes su Bob Marley ėjo išvien praktiškai nuo pat jo karjeros pradžios. Daugelio reggae karaliaus dainų autorius yra ir pagrindinis „The Wailers“ tekstų kūrėjas, jis taip pat grupėje groja bosine gitara.

Junior Marvin yra kultinis Jamaikos gitaristas, poetas ir vokalistas, kuris pagarbiai vadinamas "Vakarų Indijos Eriku Klaptonu". Jau trisdešimt penkerius metus grupėje klavišiniais bei saksofonu grojantis jamaikietis po Bob Marley mirties tapo vienu iš „The Wailers“ lyderių. Veliausiai prie projekto prisijungė pasaulyje gerai žinomas gitaristas Al Anderson, kuris anksčiau talkindavo koncertuose pačiam Mickui Jaggeriui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją