Tačiau kol išsikovojo teisę scenoje pats atlikti savo dainas, sulaukė įvertinimo ir klausytojų aplodismentų, teko įveikti daug išbandymų. Tam, kad įrodytų, jog tikrai yra vertas to, ko trokšta labiau už viską.

Pirmasis eilėraštis - mamai

Prieš daug metų, būdamas septynerių metų pyplys, Paulius Stalionis net nenujautė, kad Mamos dienos proga sukurtas eilėraštis taps ne tik jausmų vienam iš svarbiausių jo gyvenime žmonių išraiška, bet ir pirmuoju žingsneliu į gyvenimo tikslą.

„Tada mano eilėraštis mamai buvo išspausdintas mokyklos sienlaikraštyje. Gal iš tiesų buvo kažko vertas tas mano, mažo žmogučio, darbas?“- su šypsena maloniais atsiminimais dalijosi Paulius.

Mokydamasis Kauno Juozo Grušo mokykloje Paulius sužinojo, kad šalia, kitoje mokykloje, yra įsikūrusi grupė „Saulės vaikai“. Kadangi pats brazdino gitarą nuo 11 metų ir kūrė dainas, nusprendė užeiti pas ansamblio vadovą Gintautą Broką ir parodyti jam savo kūrybą. Tuo metu grupėje dalyvavo daug merginų, tarp jų - dabar žinomos dainininkės Viktorija Mauručaitė ir Irma Jurgelevičiūtė. Pasirodęs su vėliau šlageriu tapusia savo kūrybos daina „Aš atnešiu“, Paulius dar tą patį vakarą sulaukė vadovo skambučio. „Mane priėmė“, - prisimena Paulius istoriją apie tai, kaip pateko į vėliau kultine tapusią grupę „Dinamika“. Mat „Saulės vaikai“ greitai pasivadino kitaip.

„Dinamiką“ paliko dėl savo svajonės

Paulius atvirai pasakoja apie tai, kodėl paliko „Dinamiką“ kaip tik tada, kai artėjo ansamblio žvaigždžių valanda... „Apie grupės vadovą G.Broką galėčiau daug gero pasakyti, su V.Mauručaite ir I.Jurgelevičiūte gražiai bendraujame iki šiol, bet... Kad ir kokia mėgstama veikla užsiimtum, norisi ir užsidirbti! O aš grupėje negaudavau nė cento. Be to, supratau, kad savo kūrinius noriu atlikti scenoje pats“, - prisipažino dainininkas.

Išėjęs iš „Dinamikos“ ambicingas jaunuolis nusprendė sukurti savo grupę. „Tada, kai dar buvau „Dinamikos“ narys, vienas žurnalistas iš mūsų visų ėmė interviu. Aš jam prasitariau, kad mąstau apie galimybę įkurti savo grupę. Pasakiau jam, kad jau ir pavadinimą esu sugalvojęs - „Legenda“. Žurnalisto veiklaus būta, jis pasisiūlė tapti mano vadybininku. Viso to sumanymo rezultatas - trys albumai: „Muzika ir tu“, „Sveika, gražuole“ ir „Gurkšnis ramybės“, - mintimis po praeitį keliavo Paulius Stalionis. Jis prisipažįsta, kad apie žvaigždžių ligą sužinojo būtent „Legendos“ gyvavimo metais.

"Žvaigždžių liga persirgau, - sako jis. Pamaniau, kad tai, ką esu pasiekęs, niekada nesibaigs. Aš nieko nežemindavau ir nevaikščiodavau pasipūtęs, paprasčiausiai pernelyg pasitikėjau savimi. Šiandien manau, kad tai buvo gera pamoka. Dabar praeities klaidų stengiuosi nebekartoti“.

Režisieriaus profesija pašaukimu netapo

Į Klaipėdos universitetą studijuoti teatro režisūros Paulius įstojo pasitaręs su tėvais. Jie manė, kad muzika yra laikinas ir nepastovus užsiėmimas, iš kurio nepragyvensi. Kauno profsajungų rūmuose dramos būrelį daug metų lankęs jaunuolis pajuto poreikį išreikšti save scenoje, tačiau pagrindinė priežastis, kodėl įstojo į universitetą, buvo ta, kad jam reikėjo diplomo. „Laimingu studijuodamas režisūrą tikrai nesijaučiau, bet atradau save kaip pjesių rašytoją“, - pasakoja apie kūrybinius ieškojimus dainininkas.

Aktoriaus talentą savyje atradęs vaikinas suprato iš to galėsiantis užsidirbti ir patraukė į Klaipėdoje tuo metu besikuriantį Parodijos teatrą, kur dar su keletu bendraminčių sukūrė parodijų programą. Dažniausiai Pauliui tekdavo persikūnyti į Edmundą Kučinską, Elvį Preslį, Andrių Mamontovą, Eltoną Džoną ir Borisą Moisejevą.

Vis didesnį populiarumą įgyjantis dainininkas su nuoskauda prisimena tikėjęs, kad jo dabar jau buvę kolegos yra ir jo draugai. Deja, realybė pasirodė kitokia - buvusiam bičiuliui, vienam iš Parodijos teatro narių, protą užtemdė už pasirodymus gaunami honorarai. Supratęs, kad sąžiningo atsiskaitymo už pasidalytus darbus nebus, Paulius iš teatro išėjo.

„Pinigai geriausiai dalijasi iš vieno“,- sako dar vieną karčią gyvenimo pamoką išmokęs Paulius Stalionis.

Pažintis su Edmundu Kučinsku

„Vieno koncerto Kaune metu pamačiau užkulisiuose stoviniuojantį dainininką Edmundą Kučinską ir pasisiūliau sukurti dainai žodžius. Edmundas atsakė, kad tokių pasiūlymų gaunantis šimtais, bet sutiko leisti pabandyti. Taip gimė daina „Žadėta pažadėta“, - prisimena Paulius įvykį, pakeitusį jo gyvenimą.

Po sėkmingo debiuto su scenos grandu vis daugiau atlikėjų ėmė pageidauti, kad Paulius Stalionis ką nors sukurtų ir jiems. Dabar dainų tekstų autorius kuria Ovidijui Vyšniauskui, Andriui Rimiškiui, Irmai Jurgelevičiūtei, Ingai Valinskienei, kūrė dabar jau išsiskirsčiusioms grupės „Mango“ merginoms.

Atlikėjas, kompozitorius ir dainų tekstų kūrėjas gali didžiuotis ne viena šlageriu tapusia daina. Jo tekstai - „Už tuos kurie“, „Ugnis ir ledas“, „Lai lai“, „Atidarykim duris“. Paulius ypač džiaugiasi netikėtai išpopuliarėjusiomis dainomis „Vakarai ilgi“, „Lietuvaitės“, „Jeigu tavęs nebūtų“, kurioms sukūrė ne tik žodžius, bet ir muziką.

Iš visų kada nors savo sukurtų dainų paprašytas išskirti vieną, pačią brangiausią, Paulius prisimena „Kai manęs nebebus“: „Ši daina mane visada sugraudina. Jos tematiką įkvėpė Edmundo Kučinsko sukurta melodija. Mirusio vyro siela dainuoja savo dar negimusio vaiko mamai. Apie skausmą vyro, kuris mirė, nespėjęs išvysti savo vaiko“.

Debiutas televizijoje

Pirmasis ilgai lauktas pasirodymas televizijoje įvyko prieš trejus metus. „Lietuvos dainų dešimtuko“ organizatoriai pakvietė Paulių atlikti dainą „Vakarai ilgi“. Pritardamas gitara, Paulius Stalionis dainavo prieš didžiulę klausytojų auditoriją.

Būtent tada dainininkas pasiryžo mokytis dainavimo ir pradėjo lankyti buvusio garsaus operos tenoro Zenono Knyžnikovo balso lavinimo pamokas. Pats sau tapęs vadybininku, rūpinosi kompaktinio disko „Vakarai ilgi“ įrašais.

Gyvenimo patirtį įgijęs Paulius dabar nejaučia žvaigždžių ligos požymių, atvirkščiai - negaili kritikos nei sau, nei kitiems popmuzikos atlikėjams. „Kaip dainininką save vertinu vidutiniškai, man dar reikėtų gerokai pasimokyti“.

Paulius Stalionis labiausiai mėgsta Vladimiro Visockio, Romo Dambrausko, Gyčio Paškevičiaus, Juozo Erlicko, Valerijaus Meladzės, grupės ABBA dainas ir norėtų sekti šiais muzikos atlikėjais.

Sūnus - tėvo kopija

Klaipėdos universitete sutiktą merginą Paulius vedė būdamas 23 metų, kartu su ja susilaukė sūnaus Juliaus, tačiau gyvenimas kartu nesusiklostė. “Išsiskyrėme po 3 kartu pragyventų metų. Turėjome neramų mažą vaiką, bemiegės naktys... Mano žmona dirbo gausiame kolektyve, kur buvo daugybė pagundų. Neradome bendros kalbos“, - pasakoja atvirauti nelinkęs dainininkas.

9 metų Pauliaus sūnus dabar pakaitomis gyvena tai pas tėtį, tai pas mamą. Atlikėjas prisipažįsta, kad toks gyvenimas vaiką kiek trikdo, mat jo ir buvusios žmonos pažiūros dėl vaiko auklėjimo ne visada sutampa. „Gyvenimo pas mamą ir pas mane taisyklės yra skirtingos, o vaikui su tuo nelengva susitaikyti“, - atsidūsta vyras.

Paulius sako diržu sūnaus niekada neauklėjąs, nors nusijuokęs priduria, kad retkarčiais gal ir reikėtų įkrėsti beržinės košės - Julius dabar toks pat pasiutėlis, kaip ir jis, jo tėtis, mokyklos laikais buvęs. „Mokau sūnų nebūti egoistu, gerbti vyresnius žmones, bandau išaiškinti, kad reikia padėti kitiems“, - pasakojo atlikėjas.