Šiemet, kai po 81 metų buvo nutraukta Kipro Petrausko pradėta tradicija - Naujųjų metų išvakarėse Operos ir baleto teatre atlikti Giuseppe Verdi operą "Traviatą", didesnę reikšmę įgavo Sauliaus Sondeckio vadovaujamo LKO naujametinis koncertas. Jame nuo 1966 metų tradiciškai skamba Josepho Haydno "Atsisveikinimo simfonija".

Šių metų orkestro kalėdinių ir naujametinių koncertų ciklą papildo dvi melomanus džiuginančios naujienos. Pirmą kartą LKO išleido suvenyrinį muzikinį atviruką - į kompaktinę plokštelę įrašyta nuotaikinga muzika. Šią muzikinę dovaną jau galima įsigyti didžiuosiuose knygynuose, prekybos centruose, taip pat ji bus platinama LKO koncertų vietose.

Kita orkestro naujiena - jau tradicinė kompaktinė plokštelė su tais pačiais, kaip ir suvenyrinės plokštelės, įrašais. Programa sudaryta iš įvairaus laikotarpio mūsų įrašų. Tai Wolfgango Amadeuso Mozarto, Franzo Schuberto, Gioacchino Rossini, Edvardo Griego, Piotro Žaikovskio, Georges'o Bizet ir Radiono Ščedrino kūriniai bei specialiai įrašytos Kalėdų giesmės: Franzo Grubero "Tyli naktis" ir Adolfo Adamo "Šventa naktis". Šias Rimanto Giedraičio aranžuotas dainas atlieka Gintarė Skerytė bei choras "Jauna muzika", kuriam vadovauja Vaclovas Augustinas. Įrašuose taip pat skamba puikus pianistės ir dainininkės Veronicos Amarres balsas. Ši atlikėja Marija Callas konkurse Atėnuose (Graikija) laimėjo Didžiojo prizą.

Pastarieji dveji metai LKO buvo itin sėkmingi įrašant kompaktines plokšteles garsiausių muzikos įrašų firmų užsakymais. Tarp jų - plokštelė "Nuo klasikos iki romantikos", kur diriguojant Sondeckiui kartu su LKO groja vienas garsiausių nūdienos trimitininkų Sergejus Nakariakovas. "Laureatų serijos" plokštelė "Romantinė muzika violončelei ir orkestrui" įgrota LKO ir violončelininko Vytauto Sondeckio diriguojant Davidui Geringui, Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo įtraukta į geriausių XX amžiaus klasikinės muzikos įrašų sąrašą. Miunchene įrašyta ir išleista plokštelė "Prometėjaus kūriniai": skamba lietuvių orkestro atliekama muzika, garsusis britų aktorius Piteris Ustinovas skaito savo kūrybą. Ši plokštelė buvo paskelbta tarp 10 populiariausių įrašų nominacijų.

LKO vardas yra ir "Sony Classical", JVC, ECM, "Harmonia Mundi", "Triton" 2001-2002 metais išleistų kompaktinių plokštelių viršeliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją