Apie garsų tėvą nekalba

N. Jones turi įgimtą dovaną groti daugybe muzikos instrumentų. Galbūt daug kas nustebs, bet tikrasis šios merginos tėvas yra... legendinis indų sitaristas ir kompozitorius Ravi Shankaras (87), kurį savo įkvėpėju kažkada laikė patys „bitlai“!

Kadaise indas buvo susidėjęs su amerikiete Sue Jones, ir jų kelerių metų meilės rezultatas – Niujorke gimusi duktė Geetali Norah Jones Shankar. Būdama 16 metų, Norah savo pilnąjį vardą sutrumpino. Dainininkė vėliau sakė, kad jautėsi amerikiete ir manė, kad su anglišku vardu jai bus lengviau siekti karjeros Amerikoje. Tėvai visiškai sutiko su šiuo dukros žingsniu. Tiesa, atlikėja nemėgsta kalbėti apie savo tėvą, kurį per visą gyvenimą yra mačiusi vos 10 kartų...

Nepaisant angliško vardo, Norah daug ką paveldėjo iš R. Shankaro. Dar būdama paauglė ji įvaldė daugybę muzikos instrumentų – pianiną, gitarą, saksofoną ir kitus. Besižavėdama džiazo muzika, mergina pati ėmė rašyti dainas, kurios netruko būti išgirstos.

Baigusi mokyklą ir vizualiųjų menų studijas, N. Jones apsisprendė toliau imtis džiazinio pianino studijų Šiaurės Teksaso universitete. Ten dainininkė buvo kaipmat pastebėta: jos autorinės dainos nuolat laimėdavo aukštųjų mokyklų dainų konkursus. Be to, šiame universitete Norah susipažino su savo ilgamete meile bosistu Lee Alexanderiu.

Iš pradžių N. Jones daug koncertuodavo įvairiuose džiazo muzikos festivaliuose, tačiau apie albumą negalvojo. Žmonės jauną dailią merginą ilgai įkalbinėjo įrašyti savo dainas, tačiau kuklioji dainininkė nemanė, kad lengvos švelnios baladės gali užkariauti Amerikos popmuzikos pasaulį.

Po pirmo albumo – depresija

2002 metais pasirodė debiutinis N. Jones albumas „Come Away with Me“. Tai buvo tarsi sprogimas. Singlas „Don't Know Why“ kaipmat tapo viena klausomiausių metų dainų visame pasaulyje, o kukli dainininkė – pirmo ryškumo muzikos žvaigžde. Iš viso šio albumo kopijų jau yra parduota daugiau nei 20 mln. – per visą naujojo amžiaus dešimtmetį joks kito atlikėjo albumas negali pasigirti tokia sėkme. Tačiau pati N. Jones savo sėkmę iki šiol vertina atsargiai: „Nors mano plokštelės sėkmingai parduodamos, jaučiu, kad tai veikiau atsitiktinumas, o ne sunkaus darbo rezultatas.“

Nenuostabu, kad jau 2003 metais Norah savo rankose laikė penkias „Grammy“ statulėles. Iš viso talentingoji atlikėja jau yra laimėjusi net 9 „Grammy“ apdovanojimus!

Tačiau kukli ir jautri asmenybė po tokios netikėtos šlovės puolė į depresiją ir net buvo sumaniusi viską mesti.

„Tai buvo blogiausi metai mano gyvenime. Aš nesitikėjau, kad viskas užgrius taip staiga... Visiems ėmė manęs reikėti, visi ėmė į mane žiūrėti lyg pro didinamąjį stiklą. Išleidusi savo pirmąjį albumą buvau priversta labai daug bendrauti su spauda. Taip daug, kad muzika atsidūrė antroje vietoje. Jaučiausi išties nelaiminga. Tada pagalvojau: „Stop! Aš ką tik pardaviau milijoną plokštelių. Užteks!“ Tai buvo ta akimirka, kai supratau, kad negaliu kontroliuoti padėties. Manęs nevargina bendravimas su žmonėmis, bet kai tų žmonių aplinkui atsirado tiek daug... Kartais tekdavo ištisas dienas analizuoti save ir savo muziką. Manau, muzikantas neturi to daryti“, - pasakojo Norah.

Tačiau atlikėja nemetė muzikos. Ji įrašė dar du albumus, kurie tapo pasakiškai populiarūs. Nejau N. Jones apsiprato garsenybės kailyje? „Ne visai. Tapau drąsesnė, nes įgijau daugiau patirties. Taip pat išmokau pasakyti „ne“ žurnalistams, keliauti po šalį taip, kad manęs niekas nepažintų. Tereikia nesidažyti. Nesupraskite manęs blogai, aš noriu gerai atrodyti, tačiau man teko pasirinkti, ar būti gražiai prieš kameras, ar kasdieniame gyvenime. Pasirinkau kameras. Vaizdo klipų turiu mažai, televizijos vengiu, tad mieste mane nepasidažiusią žmonės atpažįsta retai“, - atviravo N. Jones.

Bučiniai filmavimo aikštelėje

Ir vis dėlto kino ekrano dainininkė neišvengė. Ji neatsispyrė poetiškojo kinų režisieriaus Wongo Kar-Wai'aus įkalbinėjimams nusifilmuoti vieninteliame jo Amerikoje kurtame filme. Tas filmas – netrukus Lietuvos kino teatrus pasieksianti juosta „Mano vaivorų naktys“ („My Blueberry Nights“). W. Kar-Wai'ui taip patiko N. Jones dainos, kad režisierius surizikavo jokios aktorinės patirties neturinčią dainininkę pakviesti pagrindiniam vaidmeniui. Su Norah juostoje nusifilmavo ir Holivudo garsenybės Jude'as Law (35), Natalie Portman ir Rachel Weisz.

„Buvo baisu ir malonu. Nežinojau, ar susidorosiu su vaidmeniu, ar sugebėsiu... Kita vertus, tai buvo iššūkis sau pačiai. Nemanau, kad po vaidmens pasikeičiau, gal tik tapau kiek drąsesnė. Niekada nebuvau tokia kaip Beyonce, Mariah Carey ar Madonna. Man artimesni tie atlikėjai, kurie scenoje nerimauja, nežino, kur dėti rankas, ir nelenda į ekraną. Tačiau dabar labiau savimi pasitikiu, kai turiu filmuotis vaizdo klipuose ar pasirodyti scenoje“, - apie patirtį kine pasakojo N. Jones, prisipažinusi, kad seniai žavisi Wongo filmais.

„Grammy“ laureatės personažė juostoje sujungia skirtingose Amerikos vietovėse nufilmuotas tris istorijas apie potraukį meilei, alkoholiui ir azartiniams lošimams. Beje, filmuojant „Mano vaivorų naktis“ atlikėjai kiekvieną dieną teko suvalgyti po 10 porcijų nekenčiamo mėlynių pyrago! W. Kar-Wai'us žinojo, kad Norah negali pakęsti šio deserto, tad specialiai pasirinko jį vienu filmų akcentų.

Po juostos premjeros pasirodė pikantiška informacija apie neįprastai ilgai filmuotą bučinio sceną. Preciziškumu garsėjantį režisierių domino smulkiausios bučinio detalės ir net akių judesiai prieš ir po bučinio. Jis kantriai laukė, kol aktoriai išpildys visus pageidavimus, todėl N. Jones ir J. Law nepilną minutę trunkantį įsimintiniausią epizodą filmavo net 95 kartus.

Atsitiktinumas tai ar ne, tačiau po filmo premjeros dainininkė išsiskyrė su savo mylimuoju L. Alexanderiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo.
Žurnalas „Klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją