Kur vieni mato nusikaltimų šaltinį, kiti atranda pietietiškų aistrų kurstomą temperamentingos bendruomenės židinį, prie kurio smagu prisišlieti ir pradėti šiltą skirtingų kultūrų pokalbį.

Skverbtis su kultūra

Jei už projekto „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" įgyvendinimą atsakingų politikų rietenos liausis, o programa tęsis, vilniečiai ir miesto svečiai birželį taps unikalaus reginio liudininkais. Drauge su europinėmis žvaigždėmis ir lietuviškos muzikos atlikėjais romų gyvenvietėje Kirtimuose koncertuos seni ir ką tik atrasti taboro talentai.

„Visuomenės požiūris į romus - siauras. Jų nepavyksta integruoti nei politinėmis, nei drausminėmis priemonėmis. Todėl ten reikia skverbtis su kultūra - muzika, šokiu, vaizdo projektais. Pamynėme įsišaknijusias nuostatas ir supratome, kad romai yra kitokie, nei manėme", - tvirtino muzikinį vizualinį projektą kuriantis organizacijos "Involved" direktorius Augustinas Beinaravičius.

Festivalio sumanytojas tvirtina, kad taboras pasirinktas ne šiaip sau, ir ne romai čia svarbiausi. “Kalbame apie bet kurios etninės „salelės" galimybes gyventi ir skleisti savastį. Tokių galimybių pavyzdys - festivalio svečiai", - sakė A.Beinaravičius. Į šių metų festivalį atvyksianti egiptietė Natacha Atlas išgarsėjo Jungtinės Karalystės sostinėje.

„Etninė romų grupė turi bruožą, kuriuo negali pasigirti lietuviai - stiprų bendruomenės ryšį. Politikai nori integruoti juos į mūsų visuomenę. Gal vertėtų mums „perintegruoti" savo mąstymą ir suvokti, kad egzistuoja ir kitokiais principais paremta visuomenė. Kodėl mes jiems turime primesti savąją sampratą?" - klausė organizacijos "Involved" direktorius.

Jį neramina tik vienintelis su taboru susijęs reiškinys - narkotikų platinimas. "Beje, pačioje bendruomenėje esama žmonių, nepakančių narkotikų prekeiviams", - tvirtino pašnekovas.

Rodys MTV

Stebėti, filmuoti ir garsinti festivalį rengėjai kviečia „MTV Lietuvos" kūrybinę grupę. „Sukuriame draugišką aplinką visiems, norintiems bendrauti ir atrasti šį tą naujo", - sakė A.Beinaravičius. Rengėjai labai norėtų, kad festivalis įgautų jėgų ir vyktų kasmet. Šiemet tikimasi melomanų, klubinės muzikos mėgėjų dėmesio. Bilietai bus parduodami Latvijoje ir Estijoje.

Jauno Vilniaus vakarai

Festivalio idėja kilo dar 2004 metais. Tada Rimas Šapauskas ir A.Beinaravičius bare „Cafe de Paris" rengė tautinių mažumų muzikos vakarus. Dainomis, šokiais ir gera nuotaika juos užpildydavo Vilniaus žydų, lenkų muzikantai. Žydiškomis melodijomis bendruomenės narius virkdė grupės „Faerlech" pasirodymas, lankytojus kaitino "Družbancy" - vestuvinis lenkų trio: „jonikos" sintezatorius, gitara ir mozūriški ūsai.

Visi vakarai vadinosi taip pat, „Jaunas Vilnius", ir visi truputį nelietuviškai - koncertuojančių bendrijų kalbomis. Vakaronių sumanytojai apsilankė ir romų gyvenvietėje, ieškojo muzikuojančių bei šokančių bendruomenės talentų. Taip vieną vakarą baro afišoje atsirado užrašas „Terno Vilna" (romų kalba - jaunas Vilnius).

Ištvano pasiūlymas

Po Vilniaus čigonų kolektyvo „Sare roma" pasirodymo, jo lyderis Ištvanas pasiūlė projekto rengėjams atvykti atsakomojo vizito. Ir ne tuščiomis, o su žinomais lietuvių atlikėjais. Pasiūlymas netrukus buvo įgyvendintas. Tądien taboras atgijo: pakvipo šašlykais, iškilo prekyvietė, įsisuko mažytis verslo ratas. Festivalyje grojusios grupės „Inculto", „Dr.Green" ir „Sare roma" atsisakė užmokesčio. "Už surinktas lėšas muzikantus pavaišinome šašlykais. Toks ir buvo atlygis", - prisiminė renginio sumanytojas.

Festivalio sąmata tesiekė 1000 litų. Nemažiau žavaus būta ir pokoncertinio vakarėlio. Ryškiausiai švietė Norvydo Birulio, scenos apšvietėjo, žvaigždė. „Čigonės taip šokdino, kad šis net skraidė", - pasakojo A.Beinaravičius. Jo nuomone, eiti į gyvenvietę su dviem policininkais už nugaros ar su kultūriniu sumanymu - skirtingi dalykai. „Romams taip pat svarbu surasti bendrą kalbą su juos supančia dauguma", - aiškino jis.

Romų folkloro variacijos

Per pastaruosius metus A.Beinaravičius, didžėjus Paulius Kilbauskas ir režisierius Ignas Jonynas sukūrė muzikinį projektą „Bango collective". Jame dainuoja vienakis romas Bango. Kūrybinė grupė išleido kompaktinį diską. Šis romų folklorą ir nano technologijas derinantis kolektyvas taip pat ruošiasi festivaliui.

Likus savaitei iki festivalio pradžios, organizatoriai ketina surengti talentų atranką. Į talką kviečiamas prodiuseris iš „Universal records" atstovybės Prahoje, jo kolega P.Kilbauskas iš „Dublicate".

„Mūsų tikslas - surasti įdomius žmones ir su jais kurti atskirą projektą. Pretendentai turės atliktų dainą, šokį ar papasakoti kokią nors istoriją, burti. Atrankos procesą menininkai žada fotografuoti ir filmuoti. Per savaitę bus sukurtas projektas kartu su Katalonijos čigonais - vokalistu, gitaristu ir šokėju", - pasakojo A.Beinaravičius.

Koncertas prasidės Katalonijos čigonų pasirodymu, tada prie jų prisidės talentų atrankos dalyviai, o „Bango collective" įsiūbuos bendrą dalyvių projektą. Festivalio programą užbaigs world music žvaigždės Natachos Atlas iš Londono ir čeko, ispanės bei amerikiečio kolektyvas N.O.H.A. iš Kiolno.

Mato idilišką ateitį

Kalbėdamas apie taboro ateitį, A.Beinaravičius sakė tikįs kada nors ten pamatyti idilišką gyvenvietę: apšviestas gatveles, namus, daržus, sodus su padžiautais kilimais. Ir kultūrinius renginius.

„Einame ieškoti savito kultūrinio paveldo. Vertybių ten esama. Ir atėjo metas tai suvokti. Jei mes jas naikinsime, išsklaidydami bendruomenę po Vilniaus mikrorajonus, manau, tai bus mažytis tautos genocidas", - pabrėžė A.Beinaravičius. Anot jo, buvę miesto vadovai tryško tolerancija tokiems pseudokultūriniams dariniams kaip Užupio meno inkubatorius.

„Tai ne kas kita, kaip paprasčiausias vadinamasis skvotas (apleista teritorija, užimta menininkų), - piktinosi vyriškis. - Kodėl negalima minčių nukreipti kita kryptimi ir toleruoti savitą, charakteringą romų bendruomenę?"