Kuo šiais metais išsiskirs jau septynioliktojo festivalio programa?

Šiais metais pasiūlėme surengti specialią Lietuvai skirtą dieną, kurios metu jūsų šalies menininkai galės parodyti viską, ką norės. Anksčiau festivalyje dalyvavo lietuvių kolektyvai, o dabar pasiūlėme, kad visa diena būtų skirta Lietuvai - tai būtų ir parodos, ir jaunų žmonių pasirodymai, ir klasikinės muzikos koncertai.

Manau, kad bus labai įdomu, nes anksčiau vykdavo Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos ar Izraelio kultūros dienos, o juk lietuvių menas labai artimas baltarusių kultūrai, nes mes turime labai turtingą bendrą istoriją. Kažkada buvome viena valstybė, dabar esame artimiausi kaimynai, todėl festivalis bus labai įdomus tiek baltarusiams, tiek lietuviams.

Kokie Lietuvos atstovai ketina dalyvauti šiais metais?

Pernai Lietuvos artistų delegacija buvo didžiausia – apie 20 žmonių, nes iš kitų šalių atvyko tik po kelis konkurso dalyvius. Šiais metais planuojame, kad iš Lietuvos atvyks apie 50 žmonių. Negaliu kol kas atskleisti detalių, prie kurių dar dirbama.

Kokia menininkų ir atlikėjų atrankos kriterijai?

Viskas priklauso nuo skonio, noro, galimybių, tačiau yra vienintelis kriterijus – aukštas meninis lygis. Jeigu organizatoriai ar atstovai pristato savo šalį, norime, kad tai būtų daroma labai gražiai, profesionaliai, dalyvautų geriausi menininkai.

Kiek šalių prisistatys festivalyje šiais metais?

Šiais metais festivalyje ketina dalyvauti visos slavų šalys. Turint mintyse, kad slavų namai – labai svetingi, todėl kviečiame visus, kurie nori. Iš viso ketina dalyvauti apie 30 šalių, kurios pasirodys pagrindiniame atlikėjų konkurse, taip pat atvyks žinomi atlikėjai, artistai. Norisi pridurti, kad per 10 dienų atvyksta daugiau kaip 5 tūkst. artistų, o tik koncertuose apsilanko daugiau nei 150 tūkst. žiūrovų.

Esate festivalio organizatorius nuo pat jo atsiradimo, kokias pastebite jo tendencijas?

Festivalio pirmieji dalyviai buvo vos iš trijų šalių - Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos, o per šešiolika metų pas mus spėjo pabuvoti atstovų iš 50-ties šalių. Tendencija – kad festivalis plečiasi, populiarėja, o svarbiausia – pasiekė aukščiausią lygį. Pradėjome labai kukliai, o dabar turime aukšto meninio lygio festivalį. Nebėra jokių problemų į festivalį pakviesti žinomą pasaulio atlikėją.

Kokios žvaigždės jau pabuvojo festivalyje „Slavianskij Bazar“?

Patricia Kaas, Toto Cutugno ir daugybė kitų.

Kokie atlikėjai ar menininkai jau tapo nuolatiniais festivalio svečiais?

Tradiciškai kviečiame rusų pop estrados artistus, publikos numylėtinius, todėl bus tokios žvaigždės kaip Ala Pugačiova, Maksimas Galkinas, bus ir jaunų atlikėjų, be kurių negalėtų vykti festivalis.

Jaunieji atlikėjai yra pagrindinis jūsų tikslas?

Taip, be abejo. Festivalio metu vyksta jaunų atlikėjų konkursas. Šie jauni žmonės – populiarūs daugelyje šalių, nekalbant apie tai, kad savo šalyse jie – žvaigždės. Mes jų neišleidžiame iš akiračio, kaskart kviečiame dalyvauti konkurse, dainuoti vienoje scenoje su žvaigždėmis, juos matyti ir mokytis. Kalbant apie Lietuvą, noriu paminėti Eveliną Anusauskaitę, kurios laukia didelė ateitis. Galime stebėti jos augimą. Mūsų festivalio tikslas - kad konkurso atlikėjai dalyvautų ir kituose mūsų festivaliuose.

Į jūsų festivalį atvyksta daugybė svečių iš užsienio, ar nesusiduriate su sunkumais dėl vizų?

Dėl vizų ir kitų dalykų sunkumų nekyla. Tai yra valstybinis projektas, o visos kitų šalių valstybinės institucijos suteikia pagalbą. Labai dėkojame Baltarusijos ambasadoriui Lietuvoje V.N.Drazhinui, kuris padeda organizuoti Lietuvos atstovų atvykimą į festivalį.

Ar Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka yra taip pat festivalio dalyvis?

Kadangi tai – valstybinis festivalis, jis yra vienas iš komisijos narių. Be to, čia būna daug politikos, kultūros asmenybių, kitų šalių atstovų, kurie labai domisi festivaliu.

Festivalis vyksta jau daugelį metų. Ar turite dar neįgyvendintų planų?

Man labai svarbu, kad festivalis turėtų pastovumą. Manau, kad kitos Europos šalys negali pasigirti festivaliais, kurie vyksta 17 metų iš eilės. Aišku, festivalis – kūrybinis dalykas, kuris gali plėstis nenutrūkstamai. Stengiuosi bendradarbiauti ne tik su Baltarusijos, bet ir kitų šalių veikėjais, nuo kurių labai daug kas priklauso.

Ar nesijaučiate, tarsi būtumėte Baltarusijos diplomatu?

Kultūros ir meno veikėjai – patys svarbiausi šalių diplomatai, nes nei vieni konsulatai ar atstovybės negali padaryti tiek, kiek artistai. Jiems neegzistuoja sienos, ribos, viskas visiems įdomu, todėl tai – mūsų užduotis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją