Rugsėjo 28 d. 20 val. atidarymo iškilmėse Šv. Kotrynos bažnyčioje koncertuos visi tarptautinės komisijos nariai: Artūras Anusauskas, Egidijus Buožis, Dainius Pulauskas (Lietuva), Viktors Ritovs (Latvija) ir Jakovas Okunis (Rusija). Penki nuostabūs džiazo fortepijono virtuozai niekada anksčiau nėra susitikę vienoje scenoje, ir šis penkių iškilių asmenybių mini-maratonas žada būti žavus ir įsimintinas.

Pasak organizatorių pranešimo, visi komisijos nariai – aktyviai koncertuojantys visoje Europoje, brandūs ir veiklūs muzikantai. Keturi iš jų – buvę “Jazz improvizacijos” laureatai, tad jų dalyvavimas atidarymo koncerte ne tik savaime patrauklus, bet ir simboliškas.

Rugsėjo 29 d. 16 val. Lietuvos muikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje vyks viešos nemokamos konkurso perklausos. 11 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Olandijos kiekvienas pristatys savo kūrybos kompozicija, turės interpretuoti likus valandai iki konkurso užduotą standartą bei improvizuos klausytojų pasiūlytomis temomis.

Pastaroji rungtis yra smagiausia, ir būtent ji išskiria šį konkursą iš kitų bei pilnai pateisina antrąją konkurso pavadinimo dalį. Klausytojų literatūrinių fantazijų interpretacijai neįmanoma pasiruošti. Todėl dalyviai gros spontaniškai, ir, nors tai yra labai sunku, ši atrakcija teikia dalyviams tokį patį džiaugsmą, kaip ir klausytojams.

Rugsėjo 30 d. 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje įvyks uždarymo koncertas, kuriame paaiškės laureatų vardai. Konkurso nugalėtojai skambins laisvai pasirinktą programą, t. y. čia labiau išryškės ne tik lemiantis komisijos vertinimą profesionalumas, bet ir kiekvieno iš jų stiliaus individualumas, kūrybiniai polinkiai ir asmeninis žavesys.

Antroje koncerto dalyje girdėsime svečius iš Rusijos – pianisto Aleksejaus Černakovo kvartetą. Aleksejui Černakovui tėra devyniolika metų, tačiau jo branda išties pranoksta lūkesčius. Į jo muziką įsiklausoma kaip į naujo vėjo gūsį rusų džiazo scenoje: originalios kerinčios melodijos, įspūdingas sudėtingų kompozicinių struktūrų ir improvizacijos derinys priverčia kritikus ieškoti naujų žodžių A. Černakovo kūrybai apibūdinti, o nepaprastai brandus fortepijono įvaldymas bei neeilinis jo scenos partnerių meistriškumas leidžia pilnai įgyvendinti kūrėjui jo sumanymus.

Pasaulis jau sotus vunderkindų, laiminčių po devynias pirmąsias vietas konkursuose per devynerius gyvenimo metus, tačiau klausantis 20 min. trukmės debiutinio albumo “Trilogija. Pirma dalis” kyla pagarbos ir susidomėjimo jausmas net neturint omeny, kad vadovui – viso labo devyniolika.

Lietuvoje išgirsime antrąją “Trilogijos” dalį, kurią Aleksejus atliks drauge su saksofonininku Piotru Gazarovu (nuo šių metų studijuojančiu JAV), būgnininku Piotru Talalaju bei kontrabosininke Darja Černakova, savo septyniolikmete seserimi, kuri nuo 2006 m. dalyvaudama džiazo festivaliuose sėkmingai įrodo, jog kontrabosas lengvai paklūsta gležnoms moteriškoms rankoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją