Jau šįvakar keturioliktąjį kartą Teatro aikštėje šėls tūkstančiai žmonių, o miestas prisipildys muzikos garsais.

Festivalyje šiemet klaipėdiečiams nemokamai gros net kelios pasaulinio garso džiazo žvaigždės, į kurių koncertus bilietai kitose šalyse kainuoja po kelis šimtus litų.

Niūniuoja džiazą

Festivalio atidarymo akcentu tapo skulptūros „Vaikystės svajonė“ Danės krantinėje kruizinių laivų terminale atidarymas.

Pagerbti festivalį ir pamatyti nauju miesto simboliu pretenduojančią tapti skulptūrą panoro Lietuvos susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, Klaipėdos apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius, Valstybinio jūrų uosto direkcijos viršininkas Sigitas Dobilinskas, Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Tačiau susirinkusius klaipėdiečius ne itin džiugino oficialiu tonu sakytos sveikinimo kalbos.

Pritarimo ir juoko sulaukė kalbos džiazo dvasia.

Bendrovės „Pamario restauratorius“, padovanojusios miestui šią skulptūrą, vadovas Aldas Kliukas pokštavo: „Jei kam nors skulptūra vis dėlto nepatiks, prašau, pažiūrėkite tam dovanotam šuniukui nors kur nors“.

V.Grubliausko versija taip pat sulaukė publikos pritarimo. Jo nuomone, ant akmens stovintis ir laivams mojantis skulptūros berniukas su šuniuku, mylėdamas, tikėdamas ir laukdamas, tikrai niūniuoja džiazo melodiją ir visuomet laukia tradicinio Klaipėdos džiazo festivalio.

Tarp svarbiausiųjų

Į Klaipėdą šįvakar tiesiai iš komandiruotės Kroatijoje atvyksiantis Lietuvos kultūros ministras Jonas Jučas vakar dienraščiui sakė, kad Pilies džiazo festivalyje dalyvauja keliolika metų, nuo pat pirmųjų festivalių, kurie vykdavo dar Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

„Klaipėdai, kaip miestui prie jūros, labai tinka ši muzikos šventė, kuri yra įtraukta ir į svarbiausių šalies festivalių sąrašą. Džiazo festivalis svarbus visai Lietuvai. Puiku, kad renginys yra toks demokratiškas, o gera muzika tampa prieinama visiems, - „Klaipėdai“ sakė ministras. - Nors esu atsakingas už visos Lietuvos kultūrą, asmeniškai džiaugiuosi, kad festivalyje galėsiu dalyvauti ir kaip žiūrovas. Turėsiu galimybę pasiklausyti išties aukštos prabos muzikantų kūrinių. Tikiu, kad publika kuo puikiausiai įvertins festivalio programą ir patirs didelį malonumą“.

Lėšos - pagal išgales

Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius yra tikras, kad džiazo festivalis - vienas iš dviejų svarbiausių Klaipėdoje vykstančių renginių.

„Nors šiemet Klaipėdos savivaldybė festivaliui skyrė mažiau lėšų, nemanau, kad 100 tūkstančių litų - menka parama. Gyvename pagal išgales, - tikino meras. - Tačiau aš džiaugiuosi ir net drįsiu padėkoti visiems renginio rėmėjams, kurie suprato renginio svarbą ir palaikė džiazo festivalio idėją“, - sakė jis.

Meras linkėjo visiems klaipėdiečiams įsileisti džiazą į širdis ir sielas bei pasidžiaugti geriausių pasaulio muzikantų muzika.

Muzikos šventė

Filosofas Leonidas Donskis teigia, kad Klaipėdos Pilies džiazo festivalis yra unikalus. Pirmiausiai todėl, kad jo renginiuose visi norintys gali dalyvauti nemokamai.

„Stebuklas, kad festivalis iki šiol yra nemokamas ir prieinamas visiems. Ypač jauniems, kurie užuot klausęsi kičo, gali išgirsti aukščiausio rango muzikantų, - teigė jis. - Pernai buvau festivalyje nuo pradžios iki pabaigos. Patiko viskas: ir muzikantų atranka, ir muzikos stilių įvairovė, ir tvyrojusi atmosfera. Kaune vykstantis aukšto lygio džiazo festivalis - geras, bet jis, deja, pasiekiamas nedideliam ratui žmonių - bilietai labai brangūs. Klaipėdai vertėtų išsaugoti tokią unikalią muzikos šventę“, - linkėjo filosofas.

Nebūna treninguotų

„Balticum TV“ programų direktorius Vladas Straupas dienraščiui sakė, kad jam festivalis yra tapęs kone svarbiausia metų švente.

„Man džiazo festivalis svarbesnis todėl, kad myliu džiazą ir šiek tiek prisidedu prie renginio organizavimo. Atmosfera festivalio metu geriausiai parodo, kodėl Klaipėda vadinama laisvu miestu. Per šią šventę, kitaip nei per Jūros šventę, nepamatysi gatvėmis besišlaistančių treninguotų ir girtų gaujų. Pasiklausyti geros muzikos kasmet į Teatro aikštę ateina kultūringi, demokratiški ir laisvi žmonės. Smagu,“- dienraščiui sakė jis.

Rengėjai pervargo

Didžiausią šventės organizavimo naštą ant pečių užsikrovusi festivalio prezidentė Inga Grubliauskienė neslėpė, kad šiemet renginys pareikalavo kaip niekad daug energijos, ištvermės ir jėgų.

„Nieko šiame pasaulyje nėra nemokama. Kažkas už klaipėdiečių malonumus turi sumokėti. Festivalio rėmėjai yra ir buvo geranoriški, tačiau dešimtį ir daugiau metų kasmet skirti po didelę sumą tam pačiam renginiui, nėra papras-ta. Požiūris keičiasi, keičiasi ir situacija, šiais metais buvo nelengva surinkti lėšas renginiui“, - dienraščiui sakė I.Grubliauskienė.

Klaipėdos Pilies džiazo festivalio „tėvu“ vadinamas Seimo narys V.Grubliauskas šiemet yra paskelbtas šio renginio globėju. Prie festivalio gimimo ištakų stovėjęs muzikantas yra optimistiškesnis.

„Galiu drąsiai pasakyti, kad šį festivalį suorganizuoti buvo sunkiausia. Pirmiausiai Ingai, po to - visai komandai. Galbūt jis bus ir geriausias, sėkmingiausias, bet nuovargis organizatorių veiduose - natūralus. Šiemet jie įveikė sekinantį darbą. Šaunuoliai, - gyrė jis kolegas. - Susirgus džiazo ir festivalio liga nė vienas taip greitai nepasiduoda. Kai praeis nuovargis, bus galima pamąstyti apie jubiliejinį, penkioliktąjį. Šiandien linkiu visiems, kad siautulinga pašėlusio džiazo šventė taptų kiekvienam pačia įsimintiniausia“.

Tikrasis džiazo šėlsmas prasidės šiandien vakare Teatro aikštėje ir užsitęs iki sekmadienio išnaktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją