Norėdami bent iš dalies sušvelninti situaciją bei skatinti jaunimo kūrybinį aktyvumą, Moksleivių saviraiškos centras ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras birželio 30 d. 20 val. kviečia į Klaipėdos eksperimentinės muzikos kūrėjų (koncertą) mobilizaciją. Koncertas vyks Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro kieme (Daržų 10/Bažnyčių 4), jame gros: V. Manomaitis, Sister Of Night, NEURONine, VIHR ir svečias iš sostinės „Ataka“.

Valdemaras Manomaitis

Valdemaras Manomaitis užaugo naujai statomam Klaipėdos rajone, čia šalia kiemo ar kitapus gatvės vykdavo statybos procesas. Pramonės objektai gožė įprastą pasaulį garsais. “Aš mėgdavau jų klausytis ir groti gitara jiems pritariant, o vėliau atradau, kad jie kone sąmoningai man akomponuoja”, pasakojo V.Manomaitis.

Apie 2001 m. su paties pasidarytu magnetinio lauko "nuėmėju" Vilniuje pradėjo menininkas įrašinėti aplinkos garsus. Taip po truputį prieita prie skaitmeninio garso artimo clics ir cuts, ambient, noise stilistikoms. Muzika komponuojama naudojant DIY instrumentus (maži elektriniai motoriukai, buitiniai daiktai įgarsinti kontaktiniais mikrofonais).

“Skambant namie įrašytam fonui, pritarsiu savo "instrumentais", improvizuosiu kompiuteriu arba elgsiuos pagal nuotaiką”, - tikino atlikėjas.

Sister Of Night

„Sister Of Night” pirmosios dainos, įtakotos tokių grupių, kaip Depeche Mode, Clan Of Xymox, The Cure ir Front 242, gimė dar 1992 metais. Bandymai burtis į grupę, buvo nesėkmingi. Likusi viena, Jurgita toliau rašė dainas, kūrė joms muziką, dainavo chore, daug laiko skyrė šokiui.

Paskui sekė labai sudėtingas laikotarpis ir visiška tyla... iki 2005-ųjų metų vasaros, kai „gimė“ pirmasis demo albumas „Eksperimentai“. 2006-ųjų gegužę “Sister Of Night” debiutavo III-jame Depeche Mode gerbėjų festivalyje Vilniuje. Projekto muziką galima apibūdinti kaip synthpop ir industrial mišinį.

NEURONine

“NEURONine” projektas gimė 2005 m. vėlyvą vasarą. Tuo metu grojęs ir dainavęs progressive metal grupėje “Silhouette”, Valekas nutarė pailsėti nuo sunkiųjų rifų. Jis ėmė eksperimentuoti elektronine muzika. Pagalbon pasikvietė brolį Eugenijų, tada grojusį gitara toje pačioje grupėje.

Projekto grojamai muzikai įtakos turėjo goth/synth-pop atlikėjai. Kolektyvo dainų stilius varijuoja nuo future-pop/dark wave iki electronic/ambient instrumentalinių kompozicijų.

VIHR

Grupės garsyną tvarko Dima. Muzikantas grojo įvairiose metalinės (ir ne tik) stilistikos grupėse Gargžduose, Klaipėdoje, Vilniuje. Jis neatsiribojo nuo asmeninės kūrybos. 2005 m. vasarą VIHR materializavosi albume "Tochka nasyschenija".

Albumas orientuotas į minimalizmą, ne "rokenrolą" (rokenrolinėmis priemonėmis), panėrimo būsenas per purviną monotoniją. Jau kurį laiką muzikantas gyvena Maskvoje ir galvoja apie grupės VIHR gyvavimo tęsimąKlaipėdoje VIHR pristatys programą "Prevratilsia" (“Pavirto”). Formaliai muziką galima apibūdinti kaip triukšmo debesį, ambientinį kreipinį, visadarės energijos transformaciją.

Visa muzika buvo/bus įrašyta/atliekama gyvais instrumentais. Tai bus įdomi kelionė, derinant gyvą atlikimą ir įrašytą medžiagą. Pagrindinis dėmesys skiriamas atlikėjui ir bosinei gitarai. Klausytojų laukia premjera. Dima sako: “Atlikti tai Klaipėdoje - man didelė garbė”.

Ataka

Kamufliažas ir elektroninė muzika - šis derinys Lietuvos scenoje asocijuojasi su ne kuo kitu, bet kategoriškuoju bytomeisteriu McKaru. Ataka - tai šio žinomo elektronikos underground'o rezistento projektas, įkurtas prieš 10 metų ir iki pernai ilsėjęsis kibernetinėse saugyklose...

Kol atėjo valanda vėl jį prikelti, primenant ankstesnę McKaro kūrybą, kuri šiame projekte randa keistas psichodelinės ritmikos sąsajas su tuo, ką kompozitorius kuria dabar. Per visą gyvavimo laiką, tai bus 7-asis viešas Ataka pasirodymas. Savo muzikai apibūdinti, autorius neturi vieno pavadinimo - tiek įvairių stilistinių potėpių joje persikloję, kad lieka įvardinti tik abstrakčiu pure electronics terminu.

Klausytojai, žinoma, neturėtų tikėtis easy listening muzikytės... Kaip įprasta, kartu su garsu klausytojai gaus ir McKaro kruopščiai paruoštą, kreivą video projekciją, kurioje dominuos eksperimentinio kino kadrai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją