Elton John – Candle in the Wind
– Neseniai šešiasdešimtmetį atšventusio britų veterano baladė tope atsidūrė dviejų tragiškų mirčių dėka. Pirmą kartą daina pasirodė 1973 m. ir buvo paskirta garsiai paslaptingai mirusiai aktorei Marilyn Monroe. Vėliau Eltonas Johnas ją perleido kita liūdna proga – kaip duoklę Velso princesei Dianai atminti. Būtent antrasis leidimas sulaukė milžiniško populiarumo. Apskaičiuota, kad per pirmąsias savaites „Candle in The Wind“ kopija buvo parduodama kas 6 sekundes. Iš viso jų nupirkta per 33 milijonus.

Bill Haley and His Comets – Rock Around the Clock – ši daina, išleista 1954 m., plačiai pripažįstama kaip pirmasis rock‘n‘rolo įrašas pasaulyje. O ją atlikusi grupė laikoma ne ką mažesniais revoliucionieriais už „The Beatles“ ar „Rolling Stones“. Įdomu tai, kad iš pradžių pasirodžiusi daina nesulaukė komercinės sėkmės, o visuotinai mėgiama tapo tik nuskambėjusi Holivudo filme „Blackboard Jungle“.

The Beatles – I Want to Hold Your Hand – Liverpulio ketveriukė sukėlė masinę isteriją visame pasaulyje: klykiančios gerbėjos, daugybė hitų ir nemirštanti muzika, kurią su tokia pačia aistra atranda ir klausosi kiekviena nauja karta. Šis „The Beatles“ perliukas buvo pirmasis kūrinys, praskynęs kelią britų muzikai į JAV topus. Ir pirmasis grupės singlas, pasiekęs „Billboard“ 100-tuko viršūnę (vėliau tą pavyko padaryti dar 19-kai kompanijos kūrinių). Beje, daina, kurią parašė Paulas McCartney ir Johnas Lennonas, buvo kurta specialiai JAV rinkai užkariauti.

The Kingsmen – Louie, Louie – rock‘n‘rollo daina, parašyta 1955 m., buvo atlikta gausybės atlikėjų, tačiau populiariausią jos versiją sudainavo ir išleido grupė „The Kingsmen“ 1963 m. Pradžioje mėgėjiškai įrašytas kūrinys, rodės, patirs visišką nesėkmę. Viena populiari radijo laida ją netgi pagrojo rubrikoje „blogiausias savaitės įrašas“. Tačiau po to kūrinio paklausa ėmė sparčiai augti ir palaipsniui jis tapo klasika. Originaliai parašyta kaip jamaikietiška baladė, daina virto siautulingu jaunimo vakarėlių himnu.

The Beatles – Hey Jude – šią optimistinę baladę turbūt žino visi, kurie pastaruosius 40 metų negyveno mėnulyje. Iš pradžių Paulas McCartney planavo dainą pavadinti „Hey Jules“ ir skyrė ją Johno Lennono sūnui Julianui po jo tėvų skyrybų. Tačiau vėliau nusprendė, kad „Hey Jude“ skamba geriau. Išleistas singlas tapo ilgiausiai JAV topuose išsilaikiusia „bitlų“ daina.

Elvis Presley – It‘s Now or Never – rock‘n‘rolo karalius perkamiausių visų laikų singlų tope atsiranda visai ne su rock‘n‘rolo daina. Tai perdainuota klasikinė itališka operos tema „O Sole Mio“. Ją Elvis atliko grįžęs po tarnybos armijoje, kuri gerokai pataisė jo maištingą įvaizdį solidesnės auditorijos akyse ir pavertė ją dainininko gerbėjais. Būtent jiems labiausiai ir buvo skirta ši švelni baladė. Ji privertė visus pamiršti originalą ir užėmė pirmąją vietą praktiškai visur, kur tik buvo parduodama.

Whitney Houston – I Will Always Love You – tai vienas iš tų atvejų, kai daina tampa populiaresnė už filmą, kuriame buvo atlikta. „Asmens sargybinis“ su Kevinu Costneriu ir Whitney Houston jau beveik išsitrynė iš kino mėgėjų atminties, o štai pastarosios sudainuota lyriška melodija nepasimiršta. Tiesa, originali daina buvo įrašyta dar gerokai anksčiau – 1973 m. Bet didžiausio pasisekimo sulaukė būtent 1992-ųjų m. versija.

Elvis Presley – Hound Dog – Elvio Preslio išpopuliarintą dainą pirmiausiai įrašė bliuzo atlikėja Big Mama Thornton. Elvis dainą pamatė per pasirodymą Las Vegase ir iš karto užsimanė įdainuoti savo versiją. Daugelis muzikos ekspertų „Hound Dog“ įrašą vertina kaip patį geriausią per visą atlikėjo karjerą.

Paul Anka – Diana – Kanados ir JAV atlikėjas šią dainą parašė savo auklei. Pirmą kartą ji išleista 1957 m. ir iš karto pateko į rock‘n‘rolo istoriją. Šiek tiek primenantis Elvį Preslį skambesys, lengva melodija ir neįmantrūs žodžiai. Ko daugiau reikia populiariai dainai?