Garsi solistė iš Izraelio Limor Šapira Kaune ieškojo savo giminės šaknų. Senamiesčio gatvelėmis kartu su žydaite klaidžiojo jos širdies draugas lietuvis. Žinoma turkų dainininkė, “Eurovizijos 2006” dalyvė Sibel Tuzun mūsų mieste ilsėjosi nuo politinės įtampos, tvyrančios jos šalyje. Abi atlikėjos praėjusį savaitgalį dalyvavo devintą kartą surengtoje šventėje “Kauno miesto diena 2007”.

Mokėsi iš senelio elementoriaus

“Su Kaunu mane sieja labai stiprūs ir svarbūs ryšiai. Mano seneliai iš abiejų pusių - emigrantai iš Lietuvos, prieš Antrąjį pasaulinį karą apsigyvenę Izraelyje”, - pakiliu balsu kalbėjo Limor.

Ji buvo ką tik grįžusi iš pirmojo pasivaikščiojimo po Kauną. Žodinį ekskursijos žemėlapį dainininkei buvo sudaręs tėvas, kuris su broliu jau anksčiau buvo lankęsi laikinojoje sostinėje ir sugebėję surasti net buvusią Limor senelių kaimynę.

Dainininkės seneliai iš tėvo pusės - Rachelė ir Natanas Šapirai - Kaune gyveno iki 1933 m. Į Izraelį išvyko įkvėpti tuomet itin stipraus judėjimo Izraelyje kurti naują valstybę, atgaivinti hebrajų kalbą.

“Mano seneliai buvo jauni, dar nevedę, neužgyvenę turtų - nebuvo Lietuvoje pririšti, todėl lengvai priėmė sprendimą emigruoti. Tie, kurie jau turėjo šeimas, buvo gerai įsikūrę, neskubėjo išvažiuoti iš Lietuvos. Jie paskui per karą ir nukentėjo”, - tragiško žydų istorijos laikotarpio priešistorę priminė Limor.

N.Šapiras, Izraelyje pavardę pataisęs į Šapira, žydų valstybėje tapo žinomu hebrajų kalbos specialistu. “Iš senelio parengto elementoriaus mokiausi ir aš”, - šypsodamasi apie jau mirusį senelį kalbėjo Limor.

R.Šapira Izraelyje tapo garsia galerininke, o jos draugais - garsiausi Izraelio menininkai.

Kavos pakviesdavo ir naktį

“Senelė Rachelė buvo geriausia mano draugė pasaulyje. Vaikystėje ir paauglystėje aš ją tiesiog dievinau. Senelė buvo tokia, na, bohemiška natūra. Su ja kalbėdavausi visomis temomis, net ir apie berniukus. Rachelė galėdavo kad ir antrą valandą nakties paskambinti: atlėk kavos, reikia pasišnekėti”, - linksmai pasakojo Limor.

Būtent iš senelės dainininkė išgirdo daugiausiai pasakojimų apie Lietuvą ir Kauną. “Aš užaugau girdėdama, kad Lietuva yra geriausia šalis, kad čia gyvena labiausiai išsilavinę ir intelektualiausi žmonės”, - vaikystės prisiminimais dalijosi dainininkė ir pridūrė, kad šioje nuostatoje yra daug tiesos. “Iš tiesų Izraelio politikoje, moksle bei mene dominuoja iš Lietuvos ir būtent iš Kauno kilę žydai. Tai stebina ir stulbina”, - pripažino Limor.

“Kai sužinojau, kad Kaune teks dainuoti vos už keleto pastatų nuo mano senelės namų Vilniaus g., labai susijaudinau. Pagalvojau: kai dainuosiu, gal senelė mane išgirs”, - Limor balsas vos virptelėjo. R.Šapira yra mirusi prieš 20 metų.

Koncertais rūpinasi mylimasis

“Man viskas Kaune atrodo nuostabu. Geras maistas, skanus alus, puikus oras ir gražus Senamiestis”, - savo emocijų neslėpė dainininkė. Gal taip yra ir dėl to, kad palydovas po Kauną - itin mielas širdžiai? “Dabar šalia manęs nėra tėvų, seserų, su jais negaliu pasidalyti giminės šaknų atradimo džiaugsmu. Todėl man labai svarbu, kad Kaune mane lydi žmogus, su kuriuo galiu garsiai kalbėti apie savo jausmus. Tuo labiau, kad ir Artūrui įdomu ieškoti mano giminės ryšių, kartą jis net susigraudino”, - Limor delikačiai kalbėjo apie savo santykius su širdies draugu, buvusiu Vilniaus mero Artūro Zuoko padėjėju, renginių prodiuseriu Artūru Povilaičiu.

Maždaug prieš metus užgimę jausmai liepsnoja vis karščiau. Limor prisipažino, kad yra sulaukusi pasiūlymo tuoktis, tačiau nenorėjo kalbėti, koks bus jos atsakymas. “Tai mano privatus gyvenimas”, - juokėsi ir rankomis mojavo Limor, ką tik papasakojusi daugybę dalykų iš savo senelių gyvenimo.

Dabartis tokia: Limor gyvena Tel Avive, ten ją kartais aplanko ir A.Povilaitis. Tačiau dažniau jie susitinka Lietuvoje, kur dainininkė vis dažniau dainuoja. Limor koncertus koordinuoja A.Povilaitis, tapęs jos vadybininku Europoje.

Vaidins klasės auklėtoją

Turkų dainininkė, “Eurovizijos 2006” dalyvė Sibel Tuzun į Kauną atvyko su vyru, savo prodiuseriu Enginu Gyvenu. Todėl ne nauja meilės istorija Sibel nuotaiką pakylėjo iki ekstazės. “Aš taip gerai čia jaučiuosi. Kaune - žalia ir ramu. Stambule, kuriame gyvenu, man per daug žmonių, kaip ir visoje Turkijoje. O čia jaučiuosi atsipalaidavusi”, - tiesiog džiūgavo pirmą kartą Lietuvoje viešinti dainininkė.

Atskridusi į Vilnių Sibel grupė pietavo “Avilio” restorane. Labiau nei pirmą kartą gyvenime sukirstos rūkytos kiaulių ausys turkams įsiminė vienas parūkymas lauke prie restorano. “Rūkome, pro šalį eina keli muzikantai su gitaromis. Klausia, iš kur mes. Sužinoję stvėrė gitaras ir sugrojo vieną populiarią dainą. Turkiškai”, - iš nuostabos turkai net nepaklausė gatvės muzikantų vardų.

Įsakė dainuoti turkiškai

Aišku, daugiausia su Sibel kalbėjome apie “Eurovizijos” dainų konkursą. Jame Sibel dalyvavo pernai. Priminė, kad užėmė 11 vietą, o taikėsi į penketuką. Man buvo gėda, bet aš iš pernykščio konkurso neprisiminiau turkės veido.

“Žmonės, kurie šiandien ateis į mano koncertą, patirs šoką. Prieš savaitę aš dar buvau blondinė, kaip ir “Eurovizijoje”, - juokėsi dainininkė, o mano atmintyje staiga iškilo ilgakojė, ilgaplaukė blondinė stipriu balsu iš pernykščio konkurso. Tai, žinoma, buvo Sibel. “Nuo pirmadienio pradedu filmuotis kino komedijoje. Vaidinsiu sportišką, bet seksualią klasės auklėtoją”, - apie priežastį, dėl kurios tapo brunete, kalbėjo dainininkė ir vis šypsojosi.

Sibel veidas apniuko tik tada, kai pradėjo pasakoti, kodėl pernykštėje “Eurovizijoje” dainavo turkiškai, o ne angliškai. “Mūsų nacionalinės televizijos atstovai paskutinę minutę man uždraudė dainuoti angliškai.

“Tu privalėsi dainuoti turkiškai”, - užrėkė. Nors dainą sukūriau pagal anglišką tekstą ir jo autorė - aš pati”, - buvo justi, kad dainininkei šie prisiminimai vis dar skausmingi. “Eurovizija” mūsų šalyje priklauso nuo politinės situacijos”, - toliau nervingai kalbėjo Sibel ir pridūrė, kad šiųmetiniam Turkijos atstovui “Eurovizijoje” Kenanui Dogului kažkodėl buvo leista dainuoti angliškai.

Neslepia savo išvaizdos privalumų

Galima numanyti, kodėl Sibel neįtiko turkų politikams. Figūringa ilgakojė jauna moteris nė nemano slėpti savo išvaizdos privalumų. Mini sukneles dėvi taip pat drąsiai, kaip ir reiškia savo nuomonę. Kaip ji gali patikti šiuo metu valdžioje esantiems turkų radikalams, kuriems pramogos yra nuodėmė?

Dainininkė mano, kad viena jos nesėkmės “Eurovizijoje” priežasčių - dainos atlikimas turkiškai. Bet, kita vertus, Sibel sakė kasmet būna šokiruota, kai išgirsta šio konkurso laimėtojo pavardę. “Režisūra, atlikimas - svarbu. Bet dar svarbiau - tiesiog sėkmė”, - visiems žinomą eurovizinės pergalės receptą pakartojo dainininkė, kuri vis dar gali paniūniuoti “LT United” dainos motyvą.

Turkijoje irgi piktinamasi dėl balsavimo

Nors politikai S.Tuzun nemėgsta, ji daug koncertuoja. “Esu iš Viduržemio jūros šalies, kurioje nuo balandžio iki spalio vyksta įvairūs muzikos festivaliai. Juose ir dalyvauju”, - pasakojo dainininkė. Ji nemažai gastroliuoja ir užsienyje. “Turkijos diaspora - labai plati, ypač daug dainuoju Olandijoje ir Vokietijoje”, - vėl šypsojosi Sibel, vilkinti marškinėlius su naujausio savo albumo pavadinimu “Super star”. Netrukus pasirodysiantį albumą platins garsioji EMI.

Sakau, kad ir mes žinome, kuriose Europos šalyse gyvena daugiausiai turkų. Sekant “Eurovizijos” balsavimus, aiškiai matyti. “Tikrai”, - pritaria Sibel.

Ji patvirtina, kad ir Turkijoje po šio konkurso kyla audringos diskusijos dėl balsų geografijos. “Visi sutaria, kad balsavimas - neteisingas”, - tos pačios nuomonės, pasirodo, yra ir turkai.