Buvęs „Foje“ lyderis Andrius Mamontovas patvirtino, kad paskutinio grupės koncerto, 1997-ųjų gegužės 17-osios vakarą į sostinės Vingio parką sutraukusio apie 60 tūkst. gerbėjų, pakartojimas nėra vien tik gandai. Anot jo, tuo suinteresuota net šalies valdžia.

„Lietuvos Vyriausybė iš biudžeto skyrė grupei „Fojė“ 10 mln. litų, kad tik būtų sugrotas dar vienas koncertas, koks buvo prieš dešimt metų“, - prasitarė atlikėjas.

Tiesa, buvę „Foje“ nariai vis dar svarsto, ar priimti tokį pasiūlymą, mat pavardės nepanorėjęs skelbti verslininkas už tokį koncertą pasiūlė dar daugiau nei Vyriausybė. Išsiskirdami muzikantai tikino, kad ateityje grupė niekada nebeatsikurs.

1997 metų gegužę įvyko paskutinai „Fojė“ koncertai Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje, į kuriuos iš viso susirinko daugiau kaip 100 tūkst. žiūrovų. Koncertas sostinėje sutraukė rekordiškai daug gerbėjų – tiek, kiek nepavyko sulaukti vėliau tame pačiame Vingio parke koncertavusios užsienio žvaigždės, pavyzdžiui, „Depeche Mode“ ar „Black Eyed Peas“. Grupės atsisveikinimo turo metines žadama paminėti dar vienu koncertu, kuriame populiariausias grupės dainas savaip atliks šių dienų Lietuvos grupės ir atlikėjai.

Grupę subūrė klasiokai

„Foje“ laikoma viena garsiausių ir įtakingiausių Lietuvos grupių, nes su jos dainomis užaugo ne viena karta, o į jos koncertus susirinkdavo rekordinio dydžio minios gerbėjų.

Anot A. Mamontovo, grupės ištakomis galima laikyti grupę „Sunki muzika“, kurioje grojo jis ir dar du klasiokai – klavišininkas Arnoldas Lukošius bei bosistas Darius Tarasevičius. Netrukus prie jų prisidėjo dar vienas klasiokas – Algis Kriščiūnas, grojęs mušamaisiais, o grupė tapo „Foje“. Oficialiu jos gimtadieniu laikomas 1983-ųjų spalis, kai įvyko pirmas pasirodymas Vilniaus 18-oje vidurinėje mokykloje.

Vienintelis nuolatinis „Foje“ narys ir daugumos dainų autorius buvo vokalistas A. Mamontovas. Grupės sudėtis nuolat keitėsi iki 1992 metų, kai vėl susibūrė pradinė ketveriukė, tik D. Tarasevičių buvo pakeitęs Darius Burokas. „Foje“ įvairiais metais yra groję dar septyni muzikantai.

Grupė koncertuodavo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – pradedant Estija, baigiant JAV. „Foje“ gimtinėje teko net apšildyti vėliau visame pasaulyje išgarsėjusią Bjork, kuri pasirodė festivalyje „Vilnius Rock“ su savo grupe „The Sugar Babes“. 1990 metais albumas „Žodžiai į tylą" buvo pripažintas geriausiu metų albumu. Analogiškos sėkmės sulaukė ir vėliau išleisti albumai, grupei pelnę ne vieną „Bravo“, „Radiocentro“ ir kitų apdovanojimų. Albumas „Gali skambėti keistai" pirmasis Lietuvoje buvo išleistas kompaktinėje plokštelėje.

„Fojė“ gyvavimo dešimtmečio proga 1993-aisiais pasirodė knyga apie grupę „Aš atsisuksiu atgal", o 2000-aisiais – dokumentinis Donato Ulvydo režisuotas filmas „14". Paskutinis studijoje įrašytas grupės albumas – „1982" – pasirodė 1996-aisiais, vėliau pasirodė dar keli rinktiniai, koncertinių ir niekur neskelbtų įrašų albumai. Iš viso „Foje“ išleido 14 albumų.

Pabaigę bendrą veiklą grupės nariai pasuko skirtingais keliais: A. Mamontovas ir A. Lukošius toliau muzikuoja, pernai su grupe „LT United“ Eurovizijos konkurse laimėjo šeštą vietą, A. Kriščiūnas žinomas kaip fotografas, D. Burokas pasuko į verslą, o iš pradžių „Foje“ grojęs D. Tarasevičius dirba žurnalistu. Pernai rudenį jie visi apsilankė „gimtojoje“ mokykloje – dabartinėje Vilniaus Antakalnio gimnazijoje.

Solinę karjerą po „Foje“ iširimo pradėjęs A. Mamontovas išleido keliolika albumų. 1997 metais jis sukūrė pagrindinį vaidmenį Eimunto Nekrošiaus spektaklyje „Hamletas" ir už tai pelnė teatro apdovanojimą – Boriso Dauguviečio „Auksinį auskarą". A. Mamontovas pasirodė ir keliuose filmuose, miuzikle „Tadas Blinda", kaip prodiuseris, dainininkas ar muzikantas prisidėjo prie kitų grupių ar atlikėjų albumų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją