Konkurse varžėsi 16 geriausių kvintetų iš viso pasaulio. Sudėtingą privalomąją programą atlikę muzikantai iš Lietuvos Giedrius Gelgotas (fleita), Justė Gelgotaitė (obojus), Andrius Žiūra (klarnetas), Andrius Puplauskis (fagotas), Paulius Lukauskas (valtorna) ir III-ajame konkurso ture įveikę stipriausius konkurentus iš Rusijos, Prancūzijos bei Vokietijos, tapo absoliučiais nugalėtojais.

Konkurso dalyvius vertino iš garsių Paryžiaus solistų sudaryta žiuri, kuriai pirmininkavo įžymus prancūzų klarnetininkas Mišelis Letjekas (Michel Lethiec). Atlikėjus taip pat vertino ir kompozitorius Režis Kampo (Régis Campo), už kurio specialiai konkursui parašyto kūrinio „Toy“ geriausią atlikimą lietuviai ir pelnė specialųjį prizą. Lietuvos klausytojai šią kompoziciją prieš savaitę galėjo išgirsti Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios „Muzikos valandoje“.

„Labai džiaugiamės ne tik tuo, kad laimėję tokį prestižinį konkursą esame stipriausi Europoje. Taip pat džiugina ir specialusis prizas už sudėtingo šiuolaikinio kūrinio atlikimą, nes tokiems kūriniams savo repertuare skiriame ypatingą dėmesį“ – pranešime spaudai cituojamas kvinteto įkūrėjas Giedrius Gelgotas.

Pasak fleitininko, Lietuvos pučiamųjų mokykla iki šiol nepasižymėjo dideliais laimėjimais, tačiau kvinteto narių profesionalumas, kruopštus darbas, mokslai ir stažuotės pas geriausius užsienio profesorius padėjo lietuviams pagaliau prasiskinti kelią į tarptautinį olimpą.

Tai antrasis tokio lygio lietuvių pučiamųjų ansamblių laimėjimas po to, kai 1999 m. Lietuvos fleitų kvartetas Tarptautiniame kamerinės muzikos konkurse Illzach (Prancūzija) laimėjo III-ąją vietą ir du specialiuosius prizus.

„Smagu, kad konkurso Marselyje svarbą suprato Kultūros ministerija, iš dalies parėmusi mūsų kelionę“ – džiaugiasi kvinteto klarnetininkas Andrius Žiūra.

Šv. Kristupo medinių pučiamųjų kvintetas susikūrė 2003 m., muzikantams grįžus iš studijų užsienyje. Ansamblis jau dalyvavo festivaliuose „Sugrįžimai“, „Sekmadienio muzika“, Kristupo vasaros festivalyje (Lietuva), F.I.M.U. (Prancūzija) ir Tarptautiniame Maskvos klasikinės muzikos festivalyje (Rusija). Kolektyvas yra surengęs koncertų Šveicarijoje, Prancūzijoje ir Rusijoje, nuolat koncertuoja Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją