Juolab kad po pernykštės "Eurovizijos", kai tapo aišku, kad išsyk dalyvausime finale, Lietuva įgijo patrauklią savireklamos galimybę, kurios, regis, niekas nevertina.

Prodiuseriai - idealistai

Ar už atitinkamą atlygį imtųsi rengti pasirodymą "Eurovizijai", "Vakarų ekspresas" pirmiausia pasiteiravo pernykščių didvyrių - grupės "LT United" - nario, muzikanto Andriaus Mamontovo.

"Nenoriu jaustis dirbantis darbą, - pabrėžė pokalbininkas. - Noriu, kad man būtų įdomu ir smagu - pernai taip ir jaučiausi dalyvaudamas. Šiemet stebėdamas atrankos dalyvius matau, kad dažna jų pozicija yra "kažką padarius, kažkaip prasmukti". Ji - bloga.

Šiuo požiūriu masinis patyrusių mūsų dainininkų nedalyvavimas šiemetinėje atrankoje rodo ne tik tai, kad jie galbūt permąstė situaciją ir prisipažino sau kažko nesuprantantys konkurse, bet ir tai, kad jie nenori rengtis bet kaip."

Scenos senbuvių atrankoje pasigedęs nacionalinės atrankos į "Eurovizijos" dainų konkursą koordinatorius, Lietuvos televizijos muzikos laidų prodiuseris Jonas Vilimas siūlytų orientuotis ne į idėjinius "profus" "LT United", kurie, jo teigimu, finansiškai stabiliai stovėjo ant kojų, ir ne į didžiuliais pinigais "mintančio" Rusijos pramogų verslo atstovą Dimą Bilaną, kuris, apsuptas aukščiausio lygio vadybininkų, dainų autorių bei balerinų, savo šaliai pernai pelnė antrąją vietą.

"Prisiminkime 2005-ųjų "Eurovizijos" dalyvę iš Maltos Chiara (Kjarą), kuri scenoje buvo viena, be jokio šou, ir savo atlikta balade "Angel" pelnė antrąją vietą. Manau, jos pasirodymas ir yra tai, ko Lietuva galėtų siekti, - kalbėjo koordinatorius. - Pinigai toli gražu ne visada lemia puikų rezultatą."

"LT United", rengdamiesi dalyvauti "Eurovizijoje-2006" Atėnuose, savo pasirodymui ketino surinkti per pusę milijono litų. Deja, net ir grupei, kurią sudarė Lietuvos popmuzikos intelektualusis elitas, pinigų pavyko surinkti keliskart mažiau, - "Vakarų ekspresui" pasakojo A. Mamontovas.

Todėl, pasakojo muzikantas, grupė sukaupė visas jėgas, ir veikė konceptualiai. Nuvykę į Atėnus, lietuviai sąmoningai kūrė šmaikščių įžūlių ekscentrikų įvaizdį.

"Eurovizija" - konkursas, kuris reikalauja labai gerai apmąstyti, ką, kaip ir kodėl darysi", - reziumavo pokalbininkas.

Laiku ir pinigais nesišvaisto

Prodiuserinės kompanijos "Cactus Pro" atstovas Gintaras Bendžius dalyvavimą "Eurovizijoje" bei su juo susijusius rūpesčius vadina tuščiu lėšų bei laiko švaistymu. Tad dalyvauti šiame konkurse kompanijos prodiusuojamų grupių ir atlikėjų planuose nenumatoma.

Priminsime, jog "Eurovizijos-2004" nacionalinės atrankos metu buvo kilęs skandalas - tuomet šalies atstovus Liną Adomaitį ir Simoną Jakubėnaitę nacionalinio transliuotojo patvirtinta komisija išrinko, neatsižvelgusi į žiūrovų nuomonę - pastarųjų favoritas buvo "Cactus Pro" dainininkas Amberlaifas. Po to G. Bendžius teigė, kad jų kompanijos atlikėjai dalyvaus atrankose tik tuo atveju, jeigu bus pakeistos taisyklės ir atstovą rinks tauta, o ne komisija.

Kitos atrankos metu LTV pranešė apie būtent šitokį taisyklių pakeitimą. Tačiau tai buvo padaryta tik pasibaigus paraiškų dalyvauti atrankoje pateikimo terminui. Nacionalinės atrankos rengėjai nepatenkino po šios žinios pateikto Amberlaifo prašymo leisti jam dalyvauti joje išimties tvarka.

Pernai klaipėdietis ir vėl ketino mėginti jėgas konkurse. Tačiau, neužėmęs aukštos vietos Latvijos nacionalinėje atrankoje, dalyvavimo vėliau vykusioje lietuviškoje atsisakė.

Atlikėjo prodiuseris nesistebi, kad atrankoje iki šiol matome daugiausia primityvius neprofesionalius pasirodymus.

"Pradedantiesiems neretai pristinga pinigų kad ir dainai įrašyti, o žinomi atlikėjai nesiryžta išbraukti pusės metų iš savo įprastos veiklos, šitaip prarasdami iškovotą populiarumą, ir paskirti šį laiką rengimuisi", - situaciją apibūdino prodiuseris.

G. Bendžius sako manantis, kad atsižvelgiant į mūsų šalies situaciją, geriausia būtų rinkti ne jos atstovą, o tinkamiausią dainą, ir tada parinkti grupę ar atlikėją, kuris ją atliktų konkurse.

Prodiuseris siūlytų atranką koordinuojančiam nacionaliniam transliuotojui burti ne tik ekspertų komisiją, bet ir atrankos organizacinį komitetą iš pramogų verslo profesionalų, kurie prisidėtų prie atstovo rengimo konkursui.

"Atrankos sistema koreguojama kasmet. Jau turime idėjų, kaip ją patobulinti kitais metais", - patikino J. Vilimas.

Kurs muzikos sklaidos programą

A. Mamontovas prisipažįsta apie "Euroviziją" mąstantis kaip apie geopolitinį renginį, kuriame varžosi atlikėjai - šalių vizitinės kortelės. "Todėl nemažai valstybių į tai specialiai investuoja. Manyčiau, tai išties galėtų būti Užsienio reikalų bei Kultūros ministerijos priedermė", - svarstė A. Mamontovas.

Kultūros ministras Jonas Jučas, kuris yra nesyk vadovavęs nacionalinės atrankos į "Euroviziją" komisijai, pritaria šiai minčiai. Tačiau pokalbininko manymu, to, kad valstybė skirtų lėšų šalies atstovo rengimui, jo dainos sklaidai užsienyje, reikia nacionalinio transliuotojo, kuris rūpinasi atranka, iniciatyvos ir tvirtų argumentų.

Tiesa, J. Vilimas skeptiškai vertina idėją finansuoti rengimąsi "Eurovizijai" valstybės lėšomis. "Net tai negarantuotų, kad investicija atsipirks ir mūsų atstovas užims aukščiausią vietą. Be to, kalbame apie komercinį dalyką - popmuziką, kurios klausosi apie 90 proc. šalies piliečių. Ar masių skonį dera reguliuoti valstybinėmis priemonėmis?" - retoriškai klausė atrankos koordinatorius.

Tuo metu J. Jučas pasakojo, kad po dalyvavimo tarptautinėje muzikos mugėje "MIDEM-2007" Prancūzijoje praėjusį sausį, Kultūros ministerijos atstovai pradėjo rutulioti muzikos sklaidos užsienyje programą ir siūlyti įtraukti jos finansavimą į kitų metų šalies biudžetą.

Tokia programa, atverianti naujas galimybes atlikėjams, ministro nuomone, paskatintų juos ir siekti tarptautinius standartus atitinkančios kokybės. Programa apimtų ir šalies atstovų "Eurovizijoje" populiarinimą, kuris, tvirtu J. Jučo įsitikinimu, yra toks pat svarbus, kaip ir paties muzikinio produkto kokybė.