Orkestrui diriguos jo meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas maestro Gintaras Rinkevičius, praneša LVSO.

Italijos ir Gruzijos muzikos sugretinimas meilės dienos koncerte nėra atsitiktinis. Abiejų tautų kultūra ir muzika turi tūkstantmetę muzikos istoriją; turtingus ir profesinės, ir tautinės muzikos klodus. Antai Gruzijos dainos senovės graikų minimos jau IV amžiuje prieš Kristų.

Abi tautos pasižymi nepaprastai išraiškingomis meilės dainomis. Italų opera Lietuvoje užima ypatingą vietą, o gruzinų liaudies dainos, iki šių dienų išlaikiusios archaišką skambesį ir autentiškumą – mėgiamos dėl egzotiškumo bei nuoširdumo. Jų unikalų polifoninį skambesį atpažįsta dauguma klausytojų, o Gruzijos kompozitoriai savo kūryboje gausiai vartojo folklorą.

Vasario 14 dienos koncerte skambės retai Lietuvoje atliekami Gruzijos autorių O. Taktakišvilio, A. Mačavarianio, S. Cincadzės, R. Lagidzės kūriniai.

Koncerto solistė Eteri Lamoris yra kilusi iš garsių Gruzijos muzikų šeimos – jos senelis buvo Gruzijos operos teatro savininkas, motina – garsi operos dainininkė. Eteri Lamoris yra devynių tarptautinių solistų konkursų laureatė, septyniuose iš jų laimėjusi pirmąsias vietas. Būdama 23 metų (1994-aisiais) operos solistų konkurse Vienoje Eteri Lamoris buvo pripažinta „vienu iš dešimties geriausių pasaulio balsų“. Tame pačiame konkurse ji laimėjo ir publikos prizą.

Eteri Lamoris yra dainavusi garsiausiose pasaulio operų scenose: Neapolyje „Teatro di San Carlo“ sukūrė Musetės vaidmenį operoje „Bohema“, Torine „Teatro Regio di Torino“ dainavo „Bohemoje“ kartu su Luciano Pavaroti ir Mirella Freni, Bonos miesto operos teatre ir Vašingtono operoje atliko Džiuljetos partiją „Romeo ir Džiuljetoje“. Garsiajame „Teatro alla Scala di Milano“ ji dainavo operoje „Pajacai“ su Placido Domingo ir Bruno Pola. Solistė pasirodė Los Andželo operos scenoje, Maskvos Didžiajame teatre, Stokholmo Karališkoje operoje.

Tenoras Badri Maisuradzė jau ne kartą yra koncertavęs Lietuvoje. Su LVSO jis dainavo koncertuose bei operoje „Pajacai“. Nuo 1994 metų jis – Maskvos Didžiojo teatro solistas, sukūręs pagrindinius vaidmenis operose „Aida“, „Liucija di Lamermur“, „Traviata“, „Norma“, „Toska“, „Chovanščina“ ir kitose. B. Maisuradzė operų scenose yra sukūręs jau per 40 vaidmenų.

Milano teatre La Scala B. Maisuradzė debiutavo 1999 metais P. Čaikovskio operoje „Mazepa“ diriguojant M. Rostropovičiui. 2000 metais Kavaradosio partiją operoje „Toska“ jis atliko Vienos operoje, dirigavo A. Guadagno. Gruzinų tenoras yra dainavęs Berlyne (Deutsche Opera), Vienoje (Wiener Staatsopera), Florencijoje (Teatro Comunale), Madride (Teatro Real), Stokholme (Royal Opera), Melburne (Opera Australia), Maskvos Didžiajame ir Sankt Peterburgo „Mariinsky“ operos teatruose, Drezdene, Kopenhagoje, Naujojoje Zelandijoje.

Vilniaus kongresų rūmuose įvyksiančio koncerto, skirto meilės dienai, pradžia - 19 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją