Apie 50 atrankoje panorusių dalyvauti atlikėjų sausio pradžioje laukė daug diskusijų sukėlusi ir per televiziją rodoma akistata su pirminės atrankos komisija, kurios pagrindą sudarė „LT United“ nariai.

Nuo sausio 27 dienos prasidės atrankiniai turai, kuriuose žalieji (sceninės patirties neturintys atlikėjai), geltonieji (šiokią tokią patirtį turintys) ir raudonieji (žinomi dainininkai) kausis dėl kelialapių į du pusfinalius, o juose – į finalą.

Kita liūdna žinia (tą pripažįsta ir organizatoriai, ir komisija – aut. past.) – šiemet atrankoje panoro dalyvauti ypač mažai didelę koncertinę patirtį turinčių popscenos žvaigždžių. Telieka tikėtis, kad ką nors vis dėlto išsirinksime, o kol kas pasidairykime, kas vyksta kitose šalyse.

UŽ ŠVEICARIJĄ – DJ BOBO

Jau kelios šalys paskelbė savo atstovų vardus, tačiau ne visos jos išsirinko dainas arba bent jau nenori jų skelbti iki vasario. Šiemetinė atrankų pionierė – Moldova, kuri pirmoji paskelbė nugalėtoją. Įdomu tai, kad atrankoje dalyvavo ir 2005 m. „Eurovizijoje“ Kijeve 6-ąją vietą užėmusi grupė „Zdob si Zdub“, tačiau nugalėtoja tapo Natalia Barbu su daina „Fight“.

Rimtą kozirį šiemetinėje atrankoje išmes Šveicarija, iš 60 pretendentų atsirinkusi Europoje gerai žinomą atlikėją DJ Bobo (Renne Baumanną), koncertavusį 44 šalyse ir pardavusį per 13 milijonų įrašų. (Jeigu pamenate, praeityje populiari grupė „Junior“ su juo įrašė bendrą kūrinį „Stebuklų šalis“ – aut. past.). „Eurovizijai“ skirta daina bus pristatyta tik vasario mėnesį specialios laidos metu, tačiau žinomas atlikėjas jau dabar drebina kinkas.

„Bijau, kad „Eurovizija“ gali pakenkti mano vardui. Bet esu tikras, kad ši baimė nesutrukdys tinkamai atstovauti Šveicarijai!“ – sužinojęs, kad dalyvaus konkurse, kalbėjo DJ Bobo.

Savo atstovą jau išsirinko ir lietuvių emigrantų pamėgta Airija, į konkursą pasiųsianti kolektyvą „Dervish“. Pernai trečią vietą užėmusiai Bosnijai ir Hercegovinai šiemet atstovaus 19-metė Marija Sestic.

DALYVAUS NUGALĖTOJA?

Kaip visuomet didelį dėmesį konkursui skiria Švedija, jau paskelbusi kompozitorius ir dainų pavadinimus. Dainininkų pavardės dar neatskleistos, tačiau kai kurie jau prakalbo apie tai, jog dalyvauja konkurse. Viena iš tokių – Sonya Alden, kuri pritarė mūsiškei Laurai Čepukaitei Kijeve. Puse lūpų kalbama, kad Švedijos nacionalinėje atrankoje dalyvaus ir graikų kilmės dainininkė Helena Paparizou, 2005-aisiais parvežusi pergalę į Graikiją.

Kaimynų latvių atrankoje panoro dalyvauti ir tarp 20 geriausiųjų pakliuvo Geiras Ronningas, 2005-aisiais atstovavęs Suomijai. Jis pritars gitara ir balsu duetui Johnny Salamander ir Meldra, kuriam dainą parašė jo geras bičiulis, žinomas švedų pianistas ir kompozitorius Robertas Wellsas, taip pat pasirodysiantis per atranką. Šiuo metu Latvijoje kaip tik filmuojamos 20 pusfinalių dalyvių dainų vaizdo versijos. Latvijoje finalas įvyks vasario 24 dieną.

AUSTRAI GRĮŽTA

Estijos televizija ETV paprašė dešimties kompozitorių sukurti dainas atrankai, o atlikėjus atrinks pati. Tarp kompozitorių yra ir jau dalyvavusių „Eurovizijoje“ žmonių – pavyzdžiui, 1998 m. Estijai jau atstovavęs ir 12 vietą užėmęs Koitas Toome’as. Ketvirtąją vietą 2000-aisiais užėmusi Ines buvo pakviesta sukurti dainą atrankai.

Šiemet prašymą EBU (Europos transliuotojų sąjunga) dalyvauti „Eurovizijoje“ atsiuntė ir Gruzija, kuri jau net išsirinko ir atlikėją – Sopho Kalvashi. Tiesa, klausimą, ar Gruzijai bus suteikta teisė dalyvauti, dar svarsto konkurso koordinatorius Svante’as Stockselius, nes „Eurovizijos“ traukinys jau gerokai perpildytas. Šiemet jis jau atsakė Azerbaidžanui, kuris nėra aktyvus EBU narys.

Beje, šiemet konkurse vėl dalyvaus Austrija. Nacionalinė Austrijos televizija buvo linkusi ir šiemet praleisti konkursą, tačiau apsigalvoti privertė konkurso gerbėjai, kurie parašė oficialią peticiją.