Atrankos organizatoriai šiemet įvedė kelias naujoves – į pradinę atranką pakvietė žurnalistus, o dalyvius pagal Lietuvos vėliavos spalvas suskirstė į grupes – geltonuosius (šiek tiek prakutę atlikėjai), žaliuosius (visiškai nežinomi) ir raudonuosius (palyginti didelę sceninę patirtį turintys).

Kodėl šiemet pabandyti kautis dėl kelialapio į tarptautinį konkursą pasiryžo palyginti mažai scenos žvaigždžių, pabandė spėlioti „LT United“ idėjinis vadas Andrius Mamontovas: „Nesuprantu, kodėl atsisakė dalyvauti tokie „etatiniai“ atrankos atlikėjai kaip „Bavarija“, Violeta Riaubiškytė, Alanas Chošnau, Edmundas Kučinskas.

Gal jie suabejojo savimi? Gal atlikėjai bijo rizikuoti savo karjera Lietuvoje? Nemanau, kad mūsų išsigando. Pernai „LT United“ būtų padainavusi prieš bet kokią komisiją. Gal tiesiog niekas neturi tokios dainos, kuria taip tikėtų kaip mes pernai.“

Gali diskvalifikuoti

Penktadienį ir sekmadienį Lietuvos televizijoje (LTV) buvo laukiami visi be išimties 52 šiemetinėje atrankoje užsiregistravę atlikėjai, kad pristatytų komisijai savo dainas. Tačiau du gana žinomi atlikėjai Artas ir „Kelio į žvaigždes“ finalininkė Vilija Matačiūnaitė dėl skirtingų priežasčių iš viso neatvyko į atranką.

Vilija paaiškino atrankos rengėjams, jog negali atvykti dėl egzaminų, o Artas iš pradžių vėlavo ir žadėjo pasirodyti vėliau, tačiau komisija jo vakar taip ir nesulaukė. Atrankos organizatorius LTV muzikos prodiuseris Jonas Vilimas dar nedrįso prognozuoti, ar jiems bus leista toliau dalyvauti atrankoje.

Užsispyrusios žvaigždės

Neaiškūs ir dviejų žinomų dainininkių A.Pilvelytės ir R.Ščiogolevaitės likimai, mat jos atsisakė dainuoti prieš komisiją, kurios pagrindą sudarė pernai 6 vietą „Eurovizijos“ finale užėmusio „LT United“ nariai, muzikologė Zita Kelmickaitė, prodiuseris J.Vilimas ir pirmą kartą atrankų istorijoje įtraukta psichologė Vilma Kuzmienė.

A.Pilvelytė teisinosi dėl egzaminų neturėjusi galimybės prasidainuoti, tačiau tikino, kad jos pasirodymas bus vertas pirmos vietos. Z.Kelmickaitės paprašyta padainuoti nors mažą dalį kūrinio po valandos, Aistė ožiavosi toliau.

Užkulisiuose buvo kalbama, kad Aistė tiesiog nespėjo išmokti dainos. R.Ščiogolevaitė nurodė rimtesnę priežastį – bronchitą, tačiau jos atsisakymas dainuoti komisiją vis tiek papiktino, juolab kad viena dalyvių Ingrida Paukštytė pasirodė, nors taip pat buvo užkimusi.

„Man atrodo, šios dvi dainininkės tiesiog neperlipo per savo ego – kaip gi čia jos dainuos prieš Mamontovą, Lukošių ir Samą. Jeigu šiemet tokios taisyklės, jų reikia laikytis. Siūlyčiau joms pagroti gatvėje, kad įveiktų šią problemą. Kitu atveju joms ne vieta scenoje. Juk į Vilnių Philas Collinsas taip pat atvažiavo sirgdamas, tačiau visą koncertą dainavo“, – piktinosi A.Mamontovas.

Minedui - STOP

A.Mamontovas iš visų dalyvių sakė galįs kol kas išskirti tik du, kurie galėtų kautis dėl nugalėtojo vardo – „Saulės kliošą“ ir „Julija&4fun“.

Atrankoje dalyvavo ir vienas kaimynės Latvijos kolektyvas „The Michaels“. Tiesa, jiems buvo iškelta sąlyga, kad grupėje būtų bent vienas lietuvis.

Su šia grupe turėjęs dainuoti „Gravel“ lyderis Tomas Sinickis prieš komisiją nepasirodė, motyvuodamas tuo, kad nemėgsta dainuoti svetimų dainų. Jei jis nesutiks dainuoti su latviais kitose atrankose, kaimynų grupė, pasak J.Vilimo, bus diskvalifikuota.

Į atranką atvyko, tačiau taip joje ir nepasirodė mistiškasis Nykštukaz, ketinęs atlikti dainą „Ich bin dein Angel“. Komisija neleido jam dainuoti, nes jis ketino naudoti ne tik specialų krėslą, bet ir balsą keičiančius efektus, o to šiame konkurse daryti neleidžiama.

Įspūdingais kostiumais pasipuošusios grupės „Mėsa“ pasirodymas komisijos nesužavėjo. „Įdomūs kostiumai buvo pernai, reikėtų kažko naujo“, – motyvavo ji.

Komisija neketina į kitus turus praleisti prieštaringai vertinamo Minedo. „Negalima šaipytis iš psichinių ligonių. Čia tas pats kas versti šokti žmogų be kojų“, – po jo pasirodymo komisijos nuomonė buvo vieninga.

Po dviejų įžanginių laidų sausio 13 ir 20 dienomis paaiškės sąrašas tų, kurie varžysis toliau.

Pasak J.Vilimo, ketinama atsisakyti 10–15 prasčiausiai pasirodžiusių.