Šventinių programų rengėjai atlikėjų pasirodymams pateikia vieną būtiną sąlygą – daina turi būti smagi ir atitikti švenčių nuotaiką.

Prodiuseriai neslėpė, kad svečių sąrašą sudaro taip, kad šie derėtų prie renginio koncepcijos.

„Neretai pasitaiko, kad atlikėjas paskutinę minutę atsisako dalyvauti, nes gauna kitą pasiūlymą. To neišvengsi. Tačiau kiekvienas muzikantas suvokia, kad pasirodymas televizijoje jam yra puiki reklama“, - sakė LRT prodiuseris Jonas Vilimas.

Jis pasakojo, kad paprastai kviesdamas atlikėjus, paprašo jų pasiūlyti kelias dainas, iš kurių vėliau atrenkamos labiausiai tinkančios.

Nori visi?

Per Naujuosius visų Lietuvos televizijų žiūrimiausia programa – LNK „Žydrasis žiburėlis“. Atsisakiusiųjų jame filmuotis kol kas, kaip teigė LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius, nebuvo.

„Koncertuoti kviečiame tuos dainininkus, kurių kūriniai dera prie programos scenarijaus. Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, „Žydrajame žiburėlyje“ pasirodys realybės šou „Kelias į žvaigždes 2“ dalyviai“, - sakė pašnekovas.

Jis sutiko, kad Naujųjų naktį, perjungdamas televizijų kanalus, žiūrovas dažnai mato tuos pačius veidus ir girdi tuos pačius kūrinius. Tačiau tai, anot G.Malaškevičiaus, natūralu, nes visi kanalai nori pritraukti atlikėjus, kurie garantuos programos žiūrimumą.

Darbas vertas atlygio

Nors televizijų atstovai apie žvaigždėms mokamus pinigus nekalba, visi pripažįsta, jog pasirodymų kaina per šventes šokteli kelis kartus.

Tačiau žinomas Klaipėdos renginių režisierius Giedrius Gustas įsitikinęs, kad atlikėjai nėra neįperkami.

„Reikalavimai nėra stulbinantys, o honorarai, sakyčiau, proto ribose. Visi juk nori uždirbti. O muzikantams šventės – pats darbymetis. Stovėti ant scenos ir linksminti publiką nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Po koncerto dažnas dainininkas dar sėda prie vairo ir lekia kitur. Pačiam ne kartą teko sustojus autostradoje nusnausti, nes ilsėtis nėra kada“, - pasakojo G.Gustas.

Neoficialiais duomenimis, šiemet didžiausius honorarus už koncertus pasiima atlikėjai Rytis Cicinas, Violeta Riaubiškytė, Andrius Rimiškis. Jų kelių kūrinių programa organizatoriams atsieina apie puspenkto tūkstančio litų.

Renkasi įdomius

Patys atlikėjai nelinkę savęs girti, tad nenoriai svarstė, kodėl šventinėse programose yra laukiami.

Dviejų televizijų naujametiniuose žiburėliuose dalyvaujantis Deivis (Deividas Norvilas) mano, kad kviečiamas yra dėl to, kad praėję metai jam buvo sėkmingiausi.

„Tai buvo beprotiškai geri metai. Esu tokiame karjeros pike, kokiame dar niekad neteko būti. Kodėl renkasi mane? Matyt, nėra tiek jau daug atlikėjų. Štai Rusijoje muzikantų tūkstantį kartų daugiau, tačiau šventinėse programose vis tiek kviečiami tie patys dainininkai“, - palygino Deivis.

Jis teigė ne kartą atsisakęs dalyvauti renginiuose dėl laiko stokos. Nors pripažino, kad jau atėjo metas, kai jis galintis rinktis tik sau įdomius projektus.

Vertina už darbą

„Nedrįstu apie tai kalbėti“, - nukirto Violeta Riaubiškytė, paklausta, kur slypi jos populiarumo šventiniuose renginiuose paslaptis. „Gal kviečia todėl, kad stengiuosi atlikti viską nuo iki, dirbdama įdedu širdies ir daug pastangų“, - svarstė viena žinomiausių Lietuvos atlikėjų.

Pastaruoju metu pasirodanti su šokėjų grupe, V.Riaubiškytė mano, kad panašūs pasirodymai vis dar nėra populiarūs tarp atlikėjų. Daugelis jų ant scenos vis dar užlipa po vieną.

Atlikėja teigė vertinanti kokybę, tad vieną vakarą stengiasi nedalyvauti daugiau nei dviejuose koncertuose. „Trečias jau būtų nekokybiškas, nes jaučiasi bendras nuovargis, o tai atsiliepia ir balsui“, - sakė V.Riaubiškytė.

Mokosi pasakyti „ne“

Dainininkas Edmundas Kučinskas įsitikinęs, kad tik televizijų prodiuseriai gali pasakyti, kodėl jį nuolat kviečia.

„Matyt, nėra labai išrankūs, žino dešimt pavardžių, tad jas ir kviečia. Aišku, visada malonu, kai tave kviečia. Tačiau kiekvienas atlikėjas turi jausti savo vertę ir išmokti atsirinkti. Aš vis dar to mokausi“, - prisipažino vienas populiariausių šventinių televizijų žiburėlių dalyvis.

E.Kučinskas mano, kad atlikėjui, siekiančiam neišnykti iš televizijos akiračio, būtina nuolat atsinaujinti, kad neįkyrėtų žiūrovui.