"Stebuklų Vilniuje daug, tik reikia juos pamatyti ir mokėti didžiuotis bei parodyti kitiems", - pirmadienį, pristatydamas "Kalėdų sostinėje 2006" koncepciją, spaudos konferencijoje sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Šventinių renginių maratoną prasidės svarbiausios miesto eglės įžiebimu. Šią ceremoniją lydės originalus, Vytauto V.Landsbergio režisuotas spektaklis "Geležinis vilkas".

Scenoje, jungiant skirtingų stilių muziką bei vaidybinius elementus, bus pasakojami svarbiausi ir džiugiausi Lietuvos istorijos momentai.

Renginio režisieriaus V.V.Landsbergio teigimu, spektaklis pateikia naują požiūrį į masinį renginį.

"Masinės šventės nebūtinai turi pasižymėti tik linksmybėmis. Jų metu galima pagalvoti ir apie pilietinės sąmonės ugdymą. Derinant pop kultūrą ir kažką visuomeniško, žmonėms galima pasakyti kažką svarbaus. Jauniesiems žiūrovams spekaklis bus tarsi maža istorijos pamokėlė", - pasakojo V.V.Landsbergis.

Vaidinime greta populiarių jaunųjų muzikantų (Jurgos Šeduikytės, Manto Jankavičiaus, grupių "Žalvarinis", "Rebelheart") pasirodys ir vyresniosios kartos atlikėjai (Vaiva Mainelytė, Regimantas Adomaitis, Gediminas Storpirštis).

Viena svarbiausių šių metų šventinės programos staigmenų - Vilniaus Dublinui dovanojama Kalėdų eglė. Gruodžio 7 dieną Vilniaus Rotušės aikštėje ir vienoje iš Dublino aikščių bus įžiebti du vienodi, originalūs Kalėdų medžiai.

Į šventinį renginį Vilniaus ir Dublino miestų aikštėse susirinkusius žmones sujungs tiesioginis televizijos tiltas. Jo dėka žmonės galės pasveikinti vieni kitus, paklausyti airių ir lietuvių kalbomis atliekamų kalėdinių giesmių.

"Tai Airijoje esantiems mūsų tautiečiams turėtų sukelti teigiamas emocijas. Jie, priėję prie eglės, galės pasijausti kaip būdami Vilniuje, Rotušės aikštėje", - pristatydamas projektą sakė A.Zuokas.

Pasak Airijos ambasadoriaus Lietuvoje Donalo Denhamo, tokia originali akcija taps ne tik įdomiu, dar nematytu renginiu, bet ir paskatins dar glaudesnius lietuvių ir airių ryšius

"Dublinas kiekvienais metais gauna 25 eglutes iš viso pasaulio. Bet šita, kurią dovanoja Vilnius, yra visiškai unikali. Ji ne tik simbolizuoja bendradarbiavimą tarp abiejų tautų, bet ir yra svarbi jungtis tarp lietuvių bendruomenės ir gimtosios šalies", - mano D.Denhamas.

Šventinio laikotarpio metu Vilniaus senamiestyje vyks daug renginių ir akcijų: floristinių dekoracijų paroda, teatralizuoti pasirodymai, šventiniai koncertai, Advento vakaras. Trečius metus iš eilės nušvis ir aukščiausia Europos egle tapsiantis televizijos bokštas.

"Kalėdų sostinėje 2006" metu bus įteikti ir jau tradicija tapę šv.Kristoforo apdovanojimai Vilniui nusipelniusiems žmonėms, organizacijoms ir bendrovėms. Didelė renginių įvairovė į šventinį šurmulį sieks įtraukti kiekvieną žmogų.

Džiaugdamasis šventinių renginių gausa, Vilniaus arkikatedros klebonas Ričardas Doveika palinkėjo, jog šventiniu laikotarpiu džiaugsmą teiktų ne tik materialūs dalykai, bet ir bendražmogiškosios vertybės.

"Mūsų visų sudėtas lašelis pinigų į tuos regimus šventinius ženklus, kurie prakalbina žmogaus vidinį pasaulį, ir sukuria erdvę, kurioje žmogus gali didžiuotis tuo, ką turi: savimi, šalia savęs esančiu kitu žmogumi, šeima. Noriu nuoširdžiai palinkėti, kad tie ženklai, tie simboliai, kuriuos mes matysime, prakalbintų mūsų vidinį pasaulį, išlaisvintų gerumą", - sakė R.Doveika.

Kalėdinių renginių maratonas tęsis iki sausio 7 dienos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją