Ir nors daugelis vilniečių džiaugiasi galimybe pasiklausyti džiazo muzikos virtuozų, kai kurie atkreipė dėmesį į praktiškai identiškus renginių pavadinimus, mat spalio 12-15 dienomis sostinėje vyko "Vilnius Jazz" festivalis.

Pasak "Vilnius Jazz" organizatoriaus Antano Gusčio, kolegos nuplagijavo jo rengiamo festivalio pavadinimą, nes dar prieš dvejus metus "Vilnius City Jazz" vadinosi "Vilnius Mama Jazz".

"Pernai mes manėme, kad tai nesusipratimas, tačiau šiemet konkuruojančio festivalio organizatoriai paliko tą patį pavadinimą", - sakė A.Gustys, kuris kitąmet su "Vilnius Jazz" festivaliu jau minės 20 metų jubiliejų, kai tuo tarpu jo konkurentai šiemet mini penkmetį.

"Tai ne tik neetiška žvelgiant iš verslo pusės, tačiau ir klaidina džiazo muzikantus iš užsienio, kurie mano, kad jau koncertavo festivalyje. Be to, panašiu pavadinimu lengviau prisivilioti rėmėjus", - sako A.Gustys.

"Vilnius Jazz" organizatorių pretenzijas palaiko ir neseniai įkurtos Lietuvos džiazo federacijos (LDF) prezidentas Tomas Dobrovolskis. "Vien jau tai, kad festivalių pavadinimai beveik vienodi ir vyksta toje pačioje vietoje - Rusų dramos teatre, galima įžvelgti kopijavimo požymių", - sakė T.Dobrovolskis.

Lietuvos džiazo bendruomenė surinko beveik 60 parašų, kuriais kreipėsi į "Vilnius City Jazz" rengėją - viešąją įstaigą "Vilniaus festivalius" - dėl vardo kopijavimo. "Jie tvirtino pavadinimą pakeitę, nes norėjo, kad festivalis būtų siejamas ne su "Vilnius Mama Jazz" sumanytoja Judita Bartoševičiene, o su sostine. Tačiau argi nėra kitų žodžių be Vilniaus - juk tos pačios įmonės festivaliuose "Gaida", "Sirenos" ar "Sostinės dienos" nėra žodžio Vilnius ir niekas nuo to nenukenčia", - pažymėjo T.Dobrovolskis.

"Vilnius City Jazz" festivalio sumanytoja ir vadybininkė J.Bartoševičienė su "15min" bendrauti nepanoro.

J.Bartoševičienės nėra nei tarp džiazo federacijos steigėjų, nei tarp septynių valdybos narių. "Kvietimas jai buvo išsiųstas, tačiau ji į džiazo bendruomenės susirinkimą neatvyko", - sakė LDF prezidentas.

2006 M. VILNIUS DŽIAZO FESTIVALIŲ FINANSAVIMAS

."Vilnius City Jazz""Vilniaus Jazz"
Iš LRKM programos (Lt.)20 tūkst.20 tūkst.
Kultūros ir sporto rėmimo fondas12 tūkst.20 tūkst.
Vilniaus miesto savivaldybė90 tūkst.12 tūkst.
Iš viso:122 tūkst.52 tūkst.