Sugalvojo žvejodamas

„Mes super, super, supermergaitės, trumpi sijonukai, baltos kelnaitės“, – visą vasarą traukė seksualiosios „69 danguje“. Iš tiesų šį populiarųjį hitą sukūrė jausmingasis bardas A.Makejevas. Ir daina „Supermergaitės“ gimė visai atsitiktinai – ramiai žvejojant. „Tai vienintelė daina, sukurta per penkiolika minučių“, – šyptelėjo Aleksandras.

Jo kūryba vis dažniau skamba kitų atlikėjų lūpose. Prieš penketą metų muzikantas sukūrė dainą dar tuomet nežinomai Jurgai Šeduikytei. Dabar atlikėja koncertuose pasirodo su A.Makejevo kurta daina „Sulaukia rudens“.

Dainininkė Atlanta išgarsėjo taip pat ne vien savo jėgomis. Ją išgarsinusią dainą „Mergaitės nori mylėt“ sukūrė „Lemon Joy“ lyderis Igoris Kofas.

„Atlanta viena iš nedaugelio, kuriai sukūriau dainą. Esu nemažai prodiusavęs, o kūręs... Neturiu talento įlįsti į kito žmogaus vidų. Yra dar pora mano sukurtų dainų kitiems, bet jos nereikšmingos. Žinoma, į mane dažnai kreipiasi, tačiau retai tai darau. Jei yra simpatija žmogui kaip atlikėjui, jo balsui, tembrui, tada lengviau. Nėra prasmės kurti, jei nejaučiu kaifo“, – teigė Igoris.

Nemenkos kainos

Vienu produktyviausių kompozitorių galime vadinti grupės „Delfinai“ lyderį Stano. Jis sukūrė dainų grupėms „Kastaneda“, „Be Tabu“, dainininkams Soliariui, Mijai, Angelinai ir „Kelio į žvaigždes“ dalyviams.

„Dabar reikia leisti albumą ir turiu 20 dainų. Kūryba man nėra problema. Svarbiausia, kad eina tos dainos. Vis tiek daryčiau, kad ir ne kitiems“, – atviravo Stano. Kiekvienos dainos kūrimas užima skirtingą laiką. Štai į studiją atėjus Atlantai, hitu tapusi daina „Žalios mėtos“ buvo sukurta per dešimt minučių. O kartais prireikia ir poros mėnesių.

„Kai prašo sukurti dainą, nesakau, kad tikrai sukursiu. Sakau – pabandysiu“, – pasakojo Stano. Aišku, viena iš priežasčių kurti kitiems yra pinigai. Jei norite išgarsėti ir dainuoti žymaus atlikėjo specialiai jums sukurtą dainą, reikės pakloti iki dviejų tūkstančių litų. O jei svajojate ją ir įrašyti – ruoškite dar pusantro tūkstančio litų. Žinoma, užsakomosios dainos, tokios kaip bendrovių himnai, kainuoja brangiau – daugiau nei dukart, nes nuo atlikėjams sukurtų dainų kompozitoriai gauna pinigų už autorines teises.

„Populiariems kurti geriau, nes juos dažnai groja per radiją, kitur, ir iš autorių teisių gynimo agentūros gauni didesnius pinigus“, – prasitarė R.Lukoševičiūtė.

Eilės – pigesnės

Išgirdę jausmingesnius dainos žodžius beveik galite būti tikri – juos sukūrė dainininkė, žurnalistė, rašytoja R.Lukoševičiūtė. Jos eilės skamba A.Chošnau, Tajos, Dovilės, Stepono Januškos, Violetos Riaubiškytės ir solinę karjerą žadančio pradėti Viliaus Tarasovo dainose.

„Esu kūrėja. Kodėl eilių nepasilieku sau? Sau rašau, bet ką daryti, jei manęs niekas netransliuoja?“ – retoriškai klausė Rūta. Muzikantė pabrėžė, kad bene svarbiausia kuriant žodžius – pažinoti žmogų. Kad galėtum suprasti, ką jis jaučia, apie ką galvoja, ir kitus dalykus. Rūtos eilės itin vertinamos. V.Riaubiškytė net prisipažino, kad perskaičiusi jai Lukoševičiūtės sukurtus dainos „Pas tave einu“ žodžius buvo priblokšta: „Tik moteris moterį taip gali suprasti“.

Dainų tekstai kartais gimsta per porą valandų, kartais ir per porą savaičių. Už vienos dainos žodžių sukūrimą imama nuo 100 iki 400 litų. Ne vieną dešimtį dainų sukūrusi Rūta gali rašyti beveik apie viską. „Tik nežinau, apie ką rašyti vaikams“, – šyptelėjo R.Lukoševičiūtė.

Politinėmis regio dainomis garsėjantis Hokšila Andradė kartais irgi pasismagina kurdamas dainos žodžius kitiems. Prieš porą metų muzikantas sukūrė žodžius Aistės Pilvelytės eurovizinei dainai.

Tiesa, pirmiausiai juos Hokšila parašė neišgirdęs muzikos, tad teko rašyti antrą kartą. H.Andradė, pernai koncertavęs su Linu Adomaičiu ir Simona, jiems yra sukūręs „Albumo laišką“. „Užsakymų yra, bet nemėgstu to daryti. Net už tai pinigų neimu. Nepardavinėju savo kūrybos už pinigus“, – griežtą nuomonę išsakė Hokšila.