Koncertuose dalyvaus Lietuvos nacionalinis simfoninis ir Lietuvos kamerinis orkestrai; dirigentai Juozas Domarkas, Robertas Šervenikas, Pier Carlo Orizio (Italija), Stefanas Lano (Šveicarija) ir Modestas Pitrėnas; pianistai Eugenas Indjičius (Prancūzija), Mūza Rubackytė ir Philippe Giusiano (Prancūzija); smuikininkai Philippe Graffinas (Prancūzija), Jurijus Žislinas (Rusija) ir Dmitrijus Koganas (Rusija): violončelininkė Marie-Elisabeth Hecker (Prancūzija) ir trimitininkas Igoris Kramarevas.

Jau tapo įprasta, kad simfoninio sezono pradžia būna paženklinta Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro pasirodymu, diriguojant orkestro meno vadovui ir vyriausiajam dirigentui Juozui Domarkui. Tačiau šio sezono atidarymas susijęs su ypatinga proga: šiemet maestro Domarkas atšventė savo 70-ąjį jubiliejų, jam pažymėti Filharmonija skiria šešių koncertų ciklą Vilniuje (spalio 21 d., gruodžio 16 ir 31 d. LNF Didžiojoje salėje), Klaipėdoje (spalio 18 d. Klaipėdos koncertų salėje), Varšuvoje (lapkričio 18 d. Nacionalinėje filharmonijoje) ir Kaune (gruodžio 19 d. Kauno kultūros centre).

Pirmai ciklo programai maestro Domarkas pasirinko simfoninius kūrinius, užimančius svarbią vietą jo kūrybinėje biografijoje ir atspindinčius nuolatinį domėjimąsi nacionaline ir šiuolaikine kūryba. Tai Lietuvoje gimusio lenkų kompozitoriaus Mieczysławo Karłowicziaus simfoninė poema „Lietuviška rapsodija“ (1906), ilgamečio J. Domarko bičiulio kompozitoriaus Osvaldo Balakausko „Kalnų sonata“ fortepijonui ir orkestrui (1975) ir amerikiečių minimalisto Johno Adamso „Harmonielehre“ (1985), kurį maestro pirmąkart dirigavo 1988 m. Sankt Peterburgo šiuolaikinės muzikos festivalyje dalyvaujant pačiam autoriui.

Po koncerto Klaipėdoje, kuriuo prasidėjo šiuolaikinės muzikos festivalis „Marių klavyrai“, ta pati programa bus kartojama Varšuvos nacionalinėje filharmonijoje lapkričio 18 d. dalyvaujant pianistui Petrui Geniušui.

Sezono atidarymui Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje maestro parengė romantinės muzikos programą: senokai šioje scenoje skambėjusį Piotro Čaikovskio Pirmąjį koncertą fortepijonui ir monumentalią Antono Brucknerio „Romantiškąją“ simfoniją. Koncerte dalyvaus šiuo metu Prancūzijoje gyvenantis rusų ir serbų kilmės pianistas Eugenas Indjičius.

Savo garbaus jubiliejaus proga Juozas Domarkas skirs muzikinius sveikinimus ir dviem didiesiems kompozitoriams, kurių sukaktys šiais metais minimos visame pasaulyje – Wolfgangui Amadeusui Mozartui ir Dmitrijui Šostakovičiui.

Gruodžio 16 d. Vilniuje Šostakovičiaus Pirmąjį koncertą violončelei ir orkestrui atliks jauna prancūzų violončelininkė Marie-Elisabeth Hecker, pernai M. Rostropovičiaus konkurse Paryžiuje pelniusi „Grand prix“ ir dvi specialąsias premijas. O gruodžio 19 d. W.A. Mozarto Trečiąjį koncertą smuikui atliks jauna lietuvių smuikininkė Agata Daraškaitė, šiuo metu studijuojanti Didžiojoje Britanijoje. Šalia jaunų atlikėjų maestro nepamiršta ir senų scenos partnerių – Kauno valstybinio choro ir jo meno vadovo bei vyriausiojo dirigento Petro Bingelio.

Drauge su šiuo choru ir solistais (sopranu Asta Krikščiūnaite, latvių tenoru Viesturu Jansonu ir baritonu Dainiumi Stumbru) minėtiems koncertams Vilniuje ir Kaune J. Domarkas parengė Sergejaus Rachmaninovo chorinę simfoniją „Varpai“, įkvėptą Edgaro Allano Poe eilėraščio.

Juozo Domarko 70-mečiui skirtą koncertų ciklą užbaigs tradicinis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro naujametis koncertas Nacionalinėje filharmonijoje gruodžio 31 d. Jo šventinėje programoje skambės Johanno Strausso, Franzo Leháro, Jacques‘o Offenbacho, Piotro Čaikovskio ir Aramo Chačaturiano kūriniai, dalyvaus Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistai. „Ką nors patrypsim“, šmaikštauja maestro, žadėdamas tikrą naujametę staigmeną.

Prieš sezono pradžios koncertą spalio 21 d. Nacionalinėje filharmonijoje bus atidaryta maestro Juozo Domarko 70-mečiui skirta fotografijų ir afišų paroda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją