Šie metai ne vienam yra nepaprastai reikšmingi, kadangi visame pasaulyje plačiai minimos W. A. Mozarto 250-osios gimimo metinės. Tačiau 2006-ieji ypatingi ir kitomis jubiliejinėmis datomis – šiemet taip pat minimos 100-osios rusų kompozitoriaus Dmitrijaus Šostakovičiaus (1906–1975) gimimo metinės.

Siekdami, kad visų laikų genijaus Mozarto šlovės spindesys neužgožtų ne mažiau reikšmingų įvykių muzikos istorijoje, LVSO ir maestro G. Rinkevičius šį rudenį vieną simfoninės muzikos vakarą dedikuoja D. Šostakovičiui ir į lietuvišką sceną kviečia viešnią iš tolimo Rusijos kaimelio – tai rusiškąja ledi Makbet pramintos Katerinos Lvovnos Izmailovos tragiška gyvenimo istorija, suintrigavusi prieš 70 metų D. Šostakovičių pagal ją sukurti operą.

Tačiau kompozitoriaus sarkastiškas požiūris, operos gilumoje slypintis pasibaisėjimas žmonių sužvėrėjimu tapo tikra „bomba“ XX a. 4-ajame dešimtmetyje, sukėlusia ant kojų stalinistinį režimą. D. Šostakovičius ilgam užsitraukė Stalino nemalonę, ilgus metus sekė kompozitoriaus kūrybinė savikontrolė ir netgi pataikavimas tuometiniam diktatui.

Bet, anot maestro G. Rinkevičiaus, šios operos „neįmanoma palyginti su kokia nors kita opera visoje pasaulio muzikos istorijoje. Kompozitoriaus muzika šiame kūrinyje be galo išraiškinga – nuo grubios energijos, nerimastingų ir slegiančių intonacijų iki nuogo grotesko. <...> Kompozitorius sukūrė visiškai naują operos formos sprendimą. Ir esu įsitikinęs, jog jei Stalinas nebūtų susidorojęs su D. Šostakovičiumi iškart po šios partitūros pastatymo, kompozitorius dar būtų parašęs ne vieną nuostabią operą.“

Lietuvoje ši opera skambės pirmą kartą. Pagrindinio vaidmens atlikėja Rusijos primadona Irina Krikunova yra net dukart apdovanota prestižiniu šalies apdovanojimu „Auksinė kaukė“, kuri vieną kartą įteikta būtent už Katerinos Izmailovos vaidmenį D. Šostakovičiaus operoje.

Dainuoti pagrindines partijas taip pat pakviesti garsūs Latvijos nacionalinės operos, Maskvos didžiojo teatro solistai Aleksandras Antonenko, Vadimas Lynkovskis, Olegas Orlovas, Aira Rurane ir kt. Su kai kuriais iš jų maestro Gintaras Rinkevičius bendradarbiavo, 2006 metų pradžioje statydamas šią operą Latvijos nacionalinėje operoje.

Operos premjeroje Vilniaus kongresų rūmuose taip pat dalyvaus Kauno valstybinis choras ir Lietuvos valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“ varinių pučiamųjų grupė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją