1992-aisiais jį sumanė bei įgyvendino du instrumentinio folkloro entuziastai - kompozitorius Algirdas Klova ir LLKC darbuotjas, ansamblio “Duja” vadovas Arūnas Lunys. Pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai - griežyne liaudyje vadinamas smuikas. O juk smuikas yra vienas pagrindinių liaudies muzikos instrumentų ne tik Lietuvoje.

”Griežynės” tikslas – supažindinti visuomenę su įvairių tautų liaudies muzikantais, jų instrumentais ir tradicine muzika, o svečiams pademonstruoti lietuvišką muzikavimo tradiciją, teigiama festivalio organizatorių pranešime spaudai.

Festivalis “Griežynė” - ne tik koncertai. Tai instrumentų ir muzikantų fotografijų parodos,folkloro dirbtuvė, “Griežynės” kinas, kuriame rodoma dokumentinė etnografinė medžiaga - papročiai, instrumentų gamyba, muzikantai, šokiai.

Šiemet į "Griežynę” vėl atvyksta gražus būrys muzikantų iš kaimyninių ir tolimesnių kraštų: Latvijos, Estijos, Lenkijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Ukrainos, Škotijos, Kinijos ir Turkijos.

Kaimynus latvius atstovaus kapela “Salnavos krašto muzikantai”. Jie yra populiarūs savo valsčiaus ir rajono vyresniosios kartos renginiuose. Ludzos rajono renginyje „Garsų kalvė“ („Skaņu smēde“) pelnė publikos pripažinimą ir Didįjį apdovanojimą.

Estė Marju Varblane groja smuiku daugiau nei 13 metų, o 8–eris - tik tradicinę muziką. Į savo grupę Marju pasikvietė studijų draugus ir mokinius, kuriems dalyvavimas festivalyje bus puiki patirtis.

Švedijos pasiuntiniai "Griežynėje" – šeimyninis kvartetas “Hogmarkarna”, kuriam vadovauja Esbjörn Hogmark, grojantis klavišiniu švedišku smuiku nyckelharpa. Jis ne tik groja nyckelharpomis, bet ir jas gamina.

Norvegijos vaikas Kristian Solvang šiuo metu dirba Vilniaus universiteto Skandinavistikos centre. Groja norvegų liaudies dainų ir šokių melodijas fleitų šeimos instrumentais “tussefløyte” (fėjų fleita) ir ”seljefløyte” (gluosnio obertonine fleita - liet. švilpa).

Grupė iš Suvalkų, ežerų krašto “Z Naroku”, grojanti tradicinę šio regiono šokių muziką. Pagrindinis instrumentas - pedalinis akordeonas, pagamintas XX amžiaus pradžioje. Iš karto dvi valstybes, Daniją ir Škotiją atstovauja pasaulio grojimo kaulais čempionas Yirdy Machar. Gimė Glasge, Škotijoje, apkeliavo daugybę šalių, ten gyvendamas ir muzikuodamas, kol 1982 metais apsigyveno Danijoje. 2002 metais Yirdy laimėjo grojimo kaulais ir šaukštais čempionatą Country muzikos festivalyje Ajovoje, JAV.

Tikimės sulaukti ir ukrainiečių grupės “Gulyajgorod”. Grupėje groja Kijevo aukštųjų muzikos mokyklų absolventai, tyrinėjantys Centrinės Ukrainos muzikinio folkloro palikimą.

Dar du muzikantai „Griežynėje“ dalyvaus jau antrąjį kartą. Lizhong Wang – Kinija, vaikystėje savarankiškai išmoko groti daugeliu kinų liaudies instrumentų, grojo kinų liaudies instrumentų ansamblyje. Šiuo metu vadovauja keliems kinų restoranams.

Abdullah Boyraz, iš Turkijos, šeimoje buvo įprasta mokėti groti tautiniu turkų instrumentu bahlama, kitaip vadinamu sazu. Abdullah Boyraz visuomet svajojo savo gyvenimą pašvęsti muzikai, bet likimas pasisuko kitaip.

Lietuvai atstovaus specialiai festivaliui susiburę keturi Vilniaus bandonininkai virtuozai. Visi jie - Arvydas Kirda, Albinas Batavičius, Edmundas Širmulis ir Arūnas Lunys – labai charakteringi muzikai - įvairaus išsilavinimo, groja skirtinga maniera.

Pačią pirmąją dieną, atidarant parodą “Styginiai muzikos instrumentai Lietuvos kaime”, rugsėjo 6 d., trečiadienį, 16 val., įvyks ir koncertas Lietuvos nacionaliniame muziejuje. Jame muzikuos liaudies muzikos atlikėjai: smuikininkai iš Molėtų rajono Jonas Danilevičius ir Vladas Tamašauskas, Feliksas Baltrušaitis iš Kauno rajono, cimbolų virtuozas iš Ignalinos rajono Jonas Lechovickas, Užpalių kultūros centro kanklininkų ansamblis “Pasagėlė”, vilniečiai – Evaldas Vyčinas ir Gaila Kirdienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją