Lietuviai irgi turės progą susipažinti su šiuo nepaprastu žmogumi – „Sostinės dienų 2006“ atidarymo metu Alainas Robertas kops į bendrovės „Hanner“ pastatytą 148 m dangoraižį, esantį prie Europos aikštės Vilniuje.

Pagerino rekordus

Prancūzui A.Robertui neseniai suėjo 44 metai. Jis vedęs, su žmona augina tris vaikus, tačiau ir tai jo neatbaido nuo pavojingo pomėgio – be virvių ir kitų apsaugos priemonių kopti aukščiausiais pasaulio pastatais.

Tuo vyras užsiima jau 12 metų, nuo 1994-ųjų, kai pirmą kartą įkopė į vieną iš Čikagos dangoraižių ir pradėjo naują sporto šaką – miesto alpinizmą.

Dabar A.Robertas yra įkopęs į daugiau nei 80 pasaulio dangoraižių. Tarp jų buvo ir tokie pastatai kaip Eifelio bokštas, didžiausias pasaulyje dangoraižis Kvala Lumpūre (Malaizija), Nacionalinis Abu Dabio bankas (Jungtiniai Arabų Emyratai), Rytų Finansų centras Honkonge, Sidnėjaus Opera ir kiti.

Žmogui-vorui priklauso ir pasaulio ekstremaliausio kopimo į uolas rekordas, pasiektas 1991 m. Pietų Prancūzijoje.

Buvo pripažintas neįgaliu

Šie faktai verčia dar labiau stebėtis ekstremalo sugebėjimais ir drąsa. Ypač žinant, kad prieš tai A.Robertas buvo tapęs invalidu.

1982 m. leidžiantis nuo kalno atsirišo virvė ir jis stačia galva krito iš 15 metrų aukščio. Alainas išbuvo komos būsenos penkias dienas ir patyrė daugybę lūžių: kaukolės, nosies, riešų, alkūnių, dubens, kulnų. Daktarai nieko gero nežadėjo. Jų verdiktas skambėjo negailestingai: „Šitas vaikinas niekada nebelaipios”. Prancūzijos nacionalinės sveikatos organizacijos atstovai A.Robertą pripažino 60 procentų neįgaliu.

Tačiau jau po metų Alainas grįžo prie laipiojimo uolomis ir greitai pasiekė ne tik ankstesnį savo lygį, bet, kaip pats teigia, tapo dar stipresnis.

Tiesa, to nelaimingo įvykio pasekmes ekstremalas jaučia iki šiol – dėl traumos vidinėje ausies dalyje išsivystė liga, dėl kurios Alainui iki šiol svaigsta galva.

Geriau arštinėje nei ligoninėje

Dėl nutrūktgalviško pomėgio kopti dangoraižiais A.Robertui tenka kęsti ir kitą blogybę – nuolatines akistatas su teisėsauga. Mat daugelyje šalių į dangoraižius ekstremalas kopia negavęs valdžios leidimo, todėl gana dažnai atsiduria policijos areštinėse. Jo paties žodžiais tariant, baudų yra gavęs beveik tiek pat, kiek ir paskatinimų.

Tačiau tai neatšaldo Alaino siekio šturmuoti naujus pastatus. „Atsidurti areštinėje yra kur kas geriau nei gydytis ligoninėje“, – juokauja žmogus-voras. Lietuvoje A.Robertui neteks kreiptis į advokatus, kad šie padėtų užglaistyti nesutarimus su policija, nes „Sostinės dienų 2006“ organizatoriai jį patys pasikvietė į renginį.

„Jam nuobaudos Lietuvoje negresia, nes šiam renginiui gavome visus įmanomus leidimus“, – apie žmogų-vorą pasakojo VšĮ „Vilniaus festivaliai“ atstovas, šio projekto prodiuseris Martynas Liočas.

Kops su įranga ar be jos?

Tiesa, duodamas interviu „Lietuvos rytui“ A.Robertas teigė, jog labai svarbu visapusiškai įvertinti pastato, į kurį ruošiasi kopti, struktūrą, o Vilniaus „Europos“ dangoraižio savo akimis jis įvertinti neturėjo galimybės, nes organizatoriai neapmokėjo dar vienos kelionės.

Ekstremalas teigė, esą gali būti, jog atvykęs į Vilnių ir pamatęs pastatą jis nutars, kad kopti be įrangos juo neįmanoma arba per daug pavojinga. Todėl dėl viso pikto A.Robertas atsiveš ir reikalingą įrangą. Toks žmogaus-voro pareiškimas labai nustebino organizatorius.

„Derybų pradžioje A.Robertas išties paprašė galimybės atskristi ir savo akimis pamatyti „Europą“, tačiau tuo metu projektas dar nebuvo patvirtintas, todėl negalėjome apmokėti kelionės. Juk nepavykus susitarti neturėtume kaip pateisinti šių išlaidų, – aiškino M.Liočas. – Alainas sprendžia, kur jis nori važiuoti ir kopti. Mes su juo šitą reikalą deriname jau pusę metų. Kalbėjausi su juo, nusiunčiau visus reikalingus duomenis, nuotraukų, Vilniaus ir Lietuvos vaizdų, papasakojau apie „Sostinės dienas“.

Ekstremalas išsistudijavo pastatą „Hanner“ iki milimetro dydžio plyšių. Po to gavome patvirtinimą, kad A.Robertas sutinka kopti. Tai įrašyta ir sutarties sąlygose, tad nemanau, kad turėtų kilti problemų“.

Apdraustas šešiaženkle suma

Nelaimingo įvykio atveju už savo sveikatą ir gyvybę yra atsakingas tik A.Robertas. Su juo sudarytoje sutartyje yra atskiras punktas, kuriuo numatoma, kad visos Lietuvos tarnybos ir organizatoriai atsakomybę nuo savo pečių nusimeta, nes ekstremalas viską daro savo noru.

„Tačiau tai nereiškia, kad mes Alainu nesirūpiname – renginys ir A.Robertas yra apdraustas šešiaženkle suma. Be to, kaip ir kiekviename renginyje, budės tiek policijos pareigūnai, tiek gaisrinė bei greitoji pagalba. Žiūrovai nuo pastato stovės jiems ir žmogui-vorui saugiu atstumu“, – teigė M.Liočas.

Prancūzas Lietuvoje ir apskritai Baltijos šalyse svečiuosis pirmą kartą. Alainas Lietuvoje planuoja būti penkias dienas. Jis atvyks 3 dienos prieš savo pasirodymą, kad galėtų iš arčiau susipažinti su dangoraižiu, kurį ruošiasi įveikti. O paskui pasiliks dar porą dienų tam, kad susipažintų su Lietuva ir Vilniumi.

„Kartu atvažiuoti kvietėme ir jo šeimą, tačiau Alainas atvyks vienas. Priežastis labai paprasta – jo vaikams, kaip ir visiems, rugsėjį prasideda mokslo metai, o žmona liks Prancūzijoje jų išleisti į mokyklą“, – sakė projekto organizatorius.

A.Robertas bus apgyvendintas netoli Europos aikštės esančiame viešbutyje, kurio pavadinimą organizatoriai kruopščiai slepia. Laukiama, kad Vilniuje žmogaus-voro pasirodymą stebės apie 10 tūkstančių smalsuolių.