Baltic Song Festival“ Karlshamne rengiamas nuo 1987 metų. Jame dėl laureatų vardo daugiausia varžosi šalių, esančių prie Baltijos jūros, dainininkai. Tačiau tai nėra būtina sąlyga – festivalyje dalyvauja ir svečiai iš Anglijos, Airijos, Norvegijos, Austrijos, Olandijos.

Festivalis išsiskiria tuo, kad atlikėjams pritaria orkestras.

Pritars orkestras

Vienas populiariausių šalies atlikėjų festivalyje, kuris vyks liepos 19–22 dienomis, atliks porą lietuviams dar negirdėtų angliškų dainų. „Dainuoti angliškai – viena iš konkurso sąlygų. Kita sąlyga – dainuoti su orkestru. Mes jiems nusiuntėme dainas, orkestras ruošia aranžuo-tes“, – L.T. pasakojo atlikėjas.

Į Švediją A.Chošnau su vadybininke ir gyvenimo drauge Aida Žiliūte išskrenda jau trečiadienį, nes prieš koncertą vyks kelios repeticijos su orkestru. Dainininkas scenoje pasirodys du kartus – vieną kartą atliks abi dainas, kitą – vieną iš jų.

Neseniai įsikūrusios leidybos kompanijos „Monako“ direktorius Lauras Lučiūnas (anksčiau jis dirbo muzikos kompanijoje „Bomba“ – aut. past.) teigia ryšius su šio festivalio organizatoriais užmezgęs prieš trejus metus. Jis organizatoriams kiekvienais metais paprastai siūlo ir kelias kandidatūras šalies atlikėjų ir grupių, iš kurių vieną organizatoriai pakviečia į festivalį.

Privažiuoja turistų

Pasak jo, „Baltic Song Contest“ – tik viena Klaipėdoje vykstančią Jūros šventę primenančio festivalio dalių. „Į šį nedidelį miestą suvažiuo-ja daug svečių, gatvėmis tiesiog neįmanoma praeiti.

Pagrindinėje miesto aikštėje didžiulėje scenoje vykstantis dainų konkursas – svarbiausia festivalio dalis. Jį stebi tūkstančiai švedų ir turis-tų. Festivalio rengėjai sako, kad kiekvienais metais žmonių susirenka vis daugiau“, – pasakojo L.Lučiūnas.

Beje, šį dainų konkursą tiesiogiai rodo viena švedų ir viena lenkų televizija. Konkursą tiesiogiai transliuos ir viena Švedijos radijo stotis. Pasak jo, konkurso laimėtojas gauna tam tikrą pinigų sumą. Pernykštis konkurso nugalėtojas – anglų atlikėjas Robas Reynoldsas –„uždirbo“ 10 tūkst. Švedijos kronų (apie 3750 litų).

Pernai Lietuvai šiame konkurse atstovavusi Laura Čepukaitė, skirtingai nei kiti festivalio dalyviai, pasirodė ne su orkestru, o su savo gru-pe „The Lovers“. „Mūsiškiai labai išsiskyrė iš konteksto. Tuomet pamaniau, kad geriau būtų siųsti atlikėją, o ne grupę“, – pasakojo L.Lučiūnas, kuris yra ir „Lauros & The Lovers“ prodiuseris.

Dalijo autografus

Šiame konkurse prieš trejus metus yra dalyvavę „Delfinai“, jiems atiteko publikos simpatijų prizas.

„Iš tikrųjų patyrėme daug gerų įspūdžių. Vien ką reiškė dainuoti su didžiuliu orkestru. Be to, koncerte buvo ir grupelė lietuvių, kurie mus stipriai palaikė. Kiti konkurso dalyviai nustebo, kai mes po koncerto dalijome autografus“, – prisiminė „Delfinų“ lyderis Stano.

2001-aisiais šiame festivalyje Lietuvai atstovavusią grupę „Bavarija“ žurnalistai paskelbė stilingiausia konkurso grupe, tačiau kitokių laurų Klaipėdos trijulei nepavyko nuskinti. Vis dėlto vaikinai konkursą Švedijoje prisimena su nostalgija. „Ten vykdavo nuostabūs vakarėliai „jam session“, mūsų Deivydas juose buvo populiariausias, nes gerai groja fortepijonu.

Kita vertus, tiek girtų žmonių vienoje vietoje dar nesame matę – beveik pusė susirinkusių vos paeina“, – juokėsi prisimindamas „bavaras“ Juozas Liesis.

Laimėtoja – Rosita Čivilytė

Konkurse aukštas vietas laimi ne tik švedai, anglai, danai ar vokiečiai. Porą kartų pirmąją vietą konkurse yra nuskynę latviai „BrainStorm“ (1998 m.) ir Little Gunnaras (2000 m.), du kartus latviai užėmė antrąją vietą – 2001 m. grupė F.L.Y., pernai – Valters&Kazha su „Putnu Bal-le“.

Ne vieną kartą laurus skynė ir lenkai, tarp jų ir šiemet Atėnuose „Eurovizijoje“ Lenkijai atstovavusi grupė „Ich Troje“. Lietuva kol kas gali pasigirti viena prizine vieta – 1997 m. šį konkursą laimėjo dainininkė R.Čivilytė.