Tapo tradicija

Palangoje šią vasarą jau koncertavo Laima Vaikulė, Borisas Moisejevas, grupė „Bi-2“.

Vakar savo programą Lietuvos pajūrio publikai turėjo pristatyti ir humoristas Michailas Zadornovas. Tačiau jis savo pasirodymą atšaukė.

Rugpjūtį į Palangą atvyksta Maksimas Galkinas, grupės „Mumiy Troll“ ir „Ruki verch“, dar vieną koncertą surengs L.Vaikulė.

Daugelis šių atlikėjų vasarą Palangoje koncertuoja nuo neatmenamų laikų. Kitiems tai bus pirmieji pasirodymai.

Daugiausiai rusų žvaigždžių į Palangą atvežančios bendrovės „Makrokoncertas“ atstovė ryšiams su visuomene Inga Grigaliūnaitė teigė, kad rusų dainininkų koncertai Palangoje jau tapo tradicija.

„Be to, atlikėjai panašiu metu koncertuoja kitose kaimyninėse šalyse, todėl nėra sunku juos pakviesti užsukti ir į Palangą“, - sakė I.Grigaliūnaitė.

Rusai - rusams

Nors bilietai į kaimyninės šalies atlikėjų koncertus kainuoja nuo 40 iki 140 litų, Palangos vasaros koncertų salė, kurioje ir vyksta pasirodymai, pustuštė nebūna.

„Combo“ muzikos agentūros, administruojančios kurorto koncertų salę, direktorė Daiva Urbaitienė sakė, jog į pastaruosius rusų atlikėjų koncertus buvo parduota po 800-1000 bilietų.

Salėje iš viso telpa 1 400 žmonių.

„Sezonas dar tik pradėjo įsibėgėti. Tikimės, jog rugpjūtį vyksiantys koncertai bus anšlaginiai“, - sakė D.Urbaitienė.

Jos žodžiai gali tapti realybe ir todėl, kad daugiausiai rusų Palangoje atostogauja būtent rugpjūtį.

Palangos turizmo informacijos centro duomenimis, pernai birželį centre apsilankė 102 svečiai iš kaimyninės šalies, liepą - 730, o rugpjūtį - net 963.

Tačiau daugybė rusų, kurie į Palangą atvyksta ne pirmą kartą, į Turizmo informacijos centrą neužsuka.

Poilsiautojus iš kaimyninės šalies palangiškiai vadina auksiniais turistais. Rusai pramogoms negaili pinigų, tad nenuostabu, jog perka ir brangiai kainuojančius bilietus į žvaigždžių koncertus.

Užsieniečių nekviečia

Paklausta, kodėl Palangos vasaros koncertų salėje dar nekoncertavo nė viena kita užsienio žvaigždė, o tik rusai, D.Urbaitienė įvardijo kelias priežastis.

„Prisikviesti tokias žvaigždes gana sudėtinga ir brangu. O mažai žinomas dainininkas, nors jo honoraras ir gerokai mažesnis, nesurinks žiūrovų“, - teigė direktorė.

I.Grigaliūnaitės nuomone, Palangos publika nėra tokia, kuriai galima įsiūlyti paklausyti gero džiazo ar įvairių klasikos projektų.

„Be to, vasarą žymūs užsienio atlikėjai nerengia savo turų, todėl juos sunku prisikviesti. O ir vasaros koncertų yra per maža, nėra techninių galimybių padaryti didelį šou“, - sakė I.Grigaliūnaitė.

Koncertus organizuojančios agentūros „City Concert“ projektų direktorius Ramojus Reimeris tikino, jog įmanoma prisikviesti bet kokią žvaigždę.

„Bet ar verta rengti tokį koncertą? Žmonės tikriausiai skųstųsi, kad bilietai per brangūs, ir salė būtų tuščia“, - įsitikinęs R.Reimeris.

Todėl, jo teigimu, agentūra niekada net nebandė kviesti į Palangą koncertuoti kitų įžymybių, išskyrus rusus.

„Jei yra manančių, kad užsienio žvaigždės yra labai išpuikusios ir dėl to nevažiuoja į Lietuvos pajūrį, labai klysta. Rusai taip pat yra išlepinti dėmesio“, - sakė R.Reimeris.

Klaipėda pamiršta

Palangai vasarą tapus pramogų sostine, Klaipėdoje nevyksta nė vienas didesnis koncertas.

„Uostamiestis neturi normalios vasaros estrados. Dabartinė, mano nuomone, yra per didelė. Galėtume koncertus rengti Žvejų rūmuose. Tačiau vasarą į sales niekas nenori eiti“, - teigė Žvejų rūmų direktorius Alvydas Lenkauskas.

Todėl Žvejų rūmų administracija nerodo iniciatyvos, kad vasarą Klaipėdoje koncertuotų užsienio žvaigždės. Motyvas paprastas - baiminamasi, kad neparduos bilietų.

Tačiau rudenį žadama nemažai pramogų.

Nors A.Lenkauskas nenorėjo įvardinti atlikėjų pavardžių, laukiama tikrų garsenybių.

„Koncertų pasiūla nėra labai didelė. Tiesa, rusų atlikėjai noriai važiuoja į Klaipėdą. Net tenka reguliuoti jų koncertų datas, kad, pavyzdžiui, per vieną savaitę nekoncertuotų trys rusų žvaigždės“, - sakė A.Lenkauskas.

Priežastis, kodėl Lietuvai retokai pasiūloma pasiklausyti niekada gyvai negirdėtų dainininkų, yra paprasta.

A.Lenkausko teigimu, žvaigždes į Lietuvą veža tos pačios agentūros.

Jos su dainininkais ar jų aplinka turi asmeninių ryšių ir nesivargina ieškoti naujų.

Tačiau Žvejų rūmų direktorius pasidžiaugė, kad šalyje kyla naujų vėjų. Todėl galima tikėtis, jog repertuaras ir Palangoje, ir Klaipėdoje artimiausiu metu gali keistis į gerąją pusę.