Šių metų festivalio simbolis krabas Mikalojus Rasos rankose tapo puikiu cirko artistu, o kūrybinis ryšys su leidybos namais „Tikra knyga“ virto pirma Rasos iliustruota eilėraščių knyga vaikams, kuri yra išleista. „Maži eilėraščiai mažiems“ – tai 17 skirtingų rašytojo Mariaus Marcinkevičiaus rimuotų poezijos kūrinių ir 17 iliustratorės Rasos Jančiauskaitės jiems kurtų vizualų, simboliais papildančių ir užbaigiančių eilėmis siunčiamą žinutę. Knygos iliustravimas truko apie devynis mėnesius, tad apie procesą, iššūkius ir kūrybos džiaugsmus pakalbėkime su R. Jančiauskaite.

Kokį uždavinį Jums iškėlė leidybos namai „Tikra knyga“ atiduodami M. Marcinkevičiaus tekstus į rankas?

Pagrindinė idėja buvo išlaikyti kuo daugiau autentiškos piešinio laisvės ir jausmo, kaip įmanoma labiau priartėti prie vaikų piešimo stilistikos, būti suprantama mažiausiems skaitytojams.

Kuo išskirtinis knygų patiems mažiausiems iliustravimas?

Kurti laisvas, tarsi vienu prisėdimu padarytas iliustracijas nėra lengva. Norisi detalizuoti, išbaigti, o visai nereikia. Vienam knygos atvartui piešdavau daugybę tų pačių iliustracijų ir iš jų viena atrodydavo „ta geroji“, laisva, su kuria jau galėčiau dirbti toliau.

„Maži eilėraščiai mažiems“ iliustracijos – lakoniškos, piešiamos kreidelėmis tik keliomis spalvomis ir ryškiomis, storomis linijomis. Kodėl toks pasirinkimas?

Piešdama rėmiausi pačių vaikų kūryba, o ji laisva, drąsi. Pačių mažiausių pirmieji piešiniai būna keistų proporcijų, supaprastintų formų. Vaikai nesiekia grožio, mielumo savo kuriamuose vaizduose. Jais jie pasakoja apie savo aplinkos žmones ir idėjas. Man tai atrodo autentiška ir tikra. Tie piešiniai, kol suaugusieji neįsikiša su savo patarimais ir pamokymais ir yra patys gražiausi, natūraliausi pasakojimai.

Ką eilėraščio iliustracija turi pasakyti mažąjam žiūrovui?

Kad pasaulis, kurį jis mato pats, be suaugusiųjų patarimų ir nuorodų, tikrai yra keistas, įvairus ir netikėtas. Jame yra kuo stebėtis ar iš ko pasijuokti.

Kuris iš šios knygos eilėraščių Jums maloniausias ir buvo greičiausiai apipavidalintas?

„Musė“. Kuo eilėraštis trumpesnis, tuo daugiau lieka tarp eilučių ir atsiranda laisvės
interpretacijai.

Knyga "Maži eilėraščiai mažiems"

Ką patartumėte knygos „Maži eilėraščiai mažiems“ skaitytojui?

Žaisti, drąsiai ir daug svajoti. Aš pati mieliau pasiklausyčiau jų patarimų. Tikiu, kad būtų originalūs ir netikėti.

Kodėl iš knygų gausos savo mažyliui vertėtų išsirinkti bei nupirkti ir knygą „Maži eilėraščiai mažiems?

Knygų vaikams yra nemažai, tačiau poezijos knygų – negausu. Leidybos namų „Tikra knyga“ knygos išsiskiria dėmesiu kokybei, jos ilgai ir jautriai brandinamos, atspausdinamos ant atidžiai parinkto popieriaus. Poezija yra unikalus ritmingas vaistas nuo gyvenimo rutinos. O mano kurtos iliustracijos kviečia vaiką mąstyti nestandartiškai, drąsiai. Knygoje yra kuo nustebti, ji kelia klausimus. Būtų smagu, jeigu tėvai kartu su vaikais vartytų šią knygą ir diskutuotų, o gal kartu ir eilėraštį surimuotų ar keistą personažą sukurtų...

Ar knyga „Maži eilėraščiai mažiems“ ras vietos Jūsų Kalėdo senio maiše?

Knygos viršelio personažas – paršelis, lekiantis dviračiu, yra labai savarankiškas ir tikiu, kad jis apsilankys visur, kur pasijus laukiamas.

Knygos „Maži eilėraščiai mažiems“ iliustracijos dar prieš ją išleidžiant buvo įvertintos „4-ojoje Knygos meno parodoje” ir gavo diplomą „Už Mariaus Marcinkevičiau knygos „Maži eilėraščiai mažiems“ iliustracijas, kuriose maži dalykai tampa dideliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją