Šešioliktąjį kartą vyksianti muzikos ir poezijos šventė tradiciškai per kūrybą sieks suartinti skirtingas tautas bei kartas ir dovanos daugybę gerų emocijų. Kultūros ir švietimo centro „Vilniaus mokytojų namai“ organizuojamas renginys spalio 18– 20 dienomis sostinėje žiūrovams pristatys tiek Lietuvos dainuojamosios poezijos žvaigždes, tiek garsius kūrėjus iš Prancūzijos, Airijos, Belgijos.

Vienys muzika, poezija ir teatras

Festivalis „Tai – aš“ žada prasidėti itin įspūdingai – atidarymo koncerte, vyksiančiame spalio 18 dieną, žiūrovai bus kviečiami susitikti su iškiliais bei visų pasiilgtais atlikėjais ir kūrėjais koncerte „Solo. Ir drauge“. Kostas Smoriginas, Andrius Kulikauskas, Ilona Balsytė – šių visų mylimų atlikėjų pasirodymo pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai. Visus vakaro herojus sieja bendras vardiklis – teatras. Jame buvo ar tebėra susipynę šių menininkų kūrybiniai keliai.

Ilona Balsytė ir Andrius Kulikauskas kartu kūrė legendiniame „Dainos teatre“, o su Kostu Smoriginu susitiko didelio pasisekimo sulaukusiame dueto spektaklyje „Meilės laiškai“. Bardams akomponuosiantis gitaristas Martynas Kuliavas, nesenai prisijungęs prie K. Smorigino kūrybinės grupės, kartu su Ilona Balsyte sukūrė teatralizuotą koncertą „Svajonių gatvės“, tad koncerto „Solo. Ir drauge“ žiūrovai gali tikėtis kūrybinių siurprizų, atliekamų ir solo, ir drauge.

Šiemet bus atgaivintas vienas iš žaviausių festivalio „Tai – aš“ akcentų – „Naktinėjimai“. Vilniaus mokytojų namų Svetainės scena spalio 19 dieną tamsiuoju paros metu bus užleidžiama jaunajai bardų kartai, kuri pasižymi ne tik entuziazmu, bet ir talentu bei kūrybiškumu. Renginio „Facebook“ paskyroje kviečiame registruotis dainų autorius ir atlikėjus bei poetus.

Apjungs skirtingas tautas

Svarbiausia festivalio idėja – per muziką suvienyti žmones. Nesvarbu, kokių tautybių, rasių, amžiaus jie bebūtų. Spalio 19 dieną vyksiantis koncertas „Iš visos širdies, iš plačiojo pasaulio“ bus lyg žaižaruojantis vitražas, sudarytas iš dainų, atskriesiančių iš skirtingų Europos kampelių ir skambėsiančių įvairiausiomis kalbomis.

Kiekvienas klausytojas ras tai, kas atliepia jo širdį. Gal tai bus mąslios ir kartais ironiškos Gedimino Storpirščio dainos ar grupės „Baltos varnos“ skaidrios melodijos, o gal po koncerto negalėsite nustoti niūniuoti šmaikščių žemaitiškų Povilo Girdenio dainų. Šv. Kotrynos skliautuose aidės nuoširdūs Liubos Nazarenko romansai, keltiško kolorito prisodrintos grupės iš Airijos „The Blue Back Waves“ dainos, romantiškai ir svajingai nuteiks Belgijos atlikėjų Ronny De Rauw ir Ruben Schelstraete melodijos bei atlikėjų dueto iš Prancūzijos Ganance Bauhain ir Daniel Jeanbrau jaunatviškai bardiški pasirodymai. Net jei giliai nesidomite dainuojamosios poezijos žanru, tikrai verta išgirsti šią labai įdomią, spalvingą ir pripažintą užsienio bardų kompaniją.

Visi pasirodymai labai saviti ir skirtingi, bet juos vienija tai, kas yra bardiškos savasties ašis – nuoširdumas ir žinutė, keliaujanti tiesiai į klausytojo širdį, nesvarbu, kokia kalba ji buvo išdainuota.
Kartu dainuos vaikai ir tėvai
Festivalis „Tai – aš“ ir šiemet neužmirš pačių mažiausiųjų – spalio 20 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje vyks koncertas „Bardai vaikams. Dainuoja visi!“, kuriame vaikų pamėgtas bardas Giedrius Arbačiauskas pakvies mažuosius kartu su Keliaujančiu muzikantu nusikelti į stebuklingą miestą. Muzikinėje nuotykių kelionėje skambės dainelės, sukurtos pagal Ramutės Skučaitės, Tomo Dirgėlos, Henriko Radausko tekstus, o taip pat žaismingos žinomų dainelių interpretacijos. Kitas muzikinis susitikimas bus ne mažiau įsimintinas. Būna taip, kad dainos tampa žinomesnės negu jų kūrėjai. Gal ne visi gerai pažįsta Laurą Remeikienę, bet jos daina „Tuk tuk, širdele“ tikrai yra visų mažųjų klausytojų grojaraštyje.

Visą įspūdingą koncertų ciklą tos pačios dienos vakarą uždarys taip pat skirtingas kartas apjungsiantis uždarymo koncertas „Tai – mes“. Jame klausytojai bus kviečiami pasidžiaugti mylimų bardų ir atlikėjų dainomis, kurias jie atlieka su savo šeimos nariais. Vytautas V. Landsbergis koncerte pasirodys kartu su savo dukromis Severija ir Elena, o Vidas Petkevičius su krikšto sūnumi Martynu Kuliavu. Iš gausios Vaicenavičių šeimynos koncerte savo autorine kūryba pasidalins multiinstrumentalistas Julius Vaicenavičius, populiarios grupės ,,Kūjeliai“ narys, Liucija Vaicenavičiūtė ir mama Dalia Vaicenavičienė. Giedrius Arbačiauskas koncertuos kartu su žmona Agne, profesionalia violončelininkė bei grupe.

Taigi, nepraleiskite unikalios galimybės pasinerti į svajingus dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – aš“ ritmus ir pajusti muzikos galią, apjungiančią gražiausius dalykus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją