Antrąją vietą pasidalino Japonijos pianistas Naruhiko Kawaguci ir lenkas Aleksandras Swigutas, o trečioji atiteko Krzysztofui Ksiazekui iš Lenkijos. Specialius garbės diplomus komisija skyrė Rusijos pianistui Dmitrijui Abloginui ir Prancūzijos atlikėjui Antoine'ui de Grolee.

Konkurso nugalėtojus tarptautinė 11 narių žiuri paskelbė ketvirtadienį, kai visi šeši konkurso finalininkai sugrojo F. Chopino koncertą. Konkurso dalyviams pritarė Amsterdame įsikūręs Aštuonioliktojo amžiaus orkestras (Orchestra of the 18th Century), diriguojamas Grzegorzo Nowako.

T. Ritteris skambino 1842 metais pagamintu fortepijonu „Pleyel“, A. Swigutas – 1837-ųjų „Erard“, N. Kawaguci – 1842-ųjų „Pleyel“, o K. Ksiazekas – 1849-ųjų „Erard“. Šie instrumentai pasižymi švelnesniu skambesniu nei mūsų laikų fortepijonai.

Pirmojo Tarptautinio F. Chopino konkurso istoriniais instrumentais (Międzynarodowy Konkurs Chopinowski na Instrumentach Historycznych) nugalėtojui atitenka 15 tūkst. eurų piniginis prizas, antros ir trečios vietos laureatams atitinkamai – 10 tūkst. eurų ir 5 tūkst. eurų premijos.

Specialusis orkestro skirtas prizas atiteko K.Ksiazekui ir A. Swigutui. Šis orkestras groja tik 18 a. – 19 a.pradžios muziką ir ją atlieka tos epochos instrumentais.

Konkurso finansiniai rėmėjai – Nacionalinis Frederico Chopino institutas ir Lenkijos valstybinis Radijas ir Televizija – siekia skatinti jaunus pianistus įsigilinti į tikrąjį mylimiausio lenkų kompozitoriaus muzikos skambesį.

F. Chopinas gimė 1810 metais lenkės ir prancūzo šeimoje. Muzikos jis mokėsi Varšuvoje, ten pradėjo kurti savo muziką ir rengti koncertus. Būdamas 20-ies jis išvyko iš Lenkijos ir apsigyveno Paryžiuje, tuometiniame Europos meno ir muzikos centre. Daugiausiai savo kūrinių F. Chopinas sukūrė fortepijonui. Didelę dalį jų įkvėpė lenkų muzika – mazurkos ar polonezo skambesys.

Šis konkursas yra vienas Lenkijos šimtmečio minėjimo renginių. Kitas F. Chopino kūrinių istoriniais instrumentais konkursas vyks 2023 metais.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)