Naujas skulptoriaus darbas – duoklė Šiaulių miestui. Kaip pranešime spaudai sako pats menininkas, kiekvienas kraštas turi turėti ir vystyti savo tapatybę, pačiomis įvairiausiomis formomis išreikšti tai, kas jam svarbu, būdinga.

Kaip priemonę G. Lukošaitis pasitelkė skulptūrą ir ant Salduvės piliakalnio pastatė 3 metrų aukščio geležinį karį, galvą pridengusį lakūno šalmu. Jis esą puikiai atspindi Šiaulių, kaip miesto, identitetą, o ir vieta pasirinkta neatsitiktinai, ji – ypatinga, turinti savo istoriją.

„Dar maždaug prieš 40 metų čia buvo pastatytas didžiausias Lietuvoje monumentas – trys dešimtiems metrų aukščio kariai, tarpusavyje susirėmę nugaromis. Monumentas buvo nukopijuotas nuo Saulės mūšį įprasminančio medinio paminklo. Tačiau dabar apie šiuos karius liko tik prisiminimas – liko tik pamatai“, – pasakojo G.Lukošaitis.

Pasak jo, noras šiuolaikiškai pažvelgti į istoriją ir atstatyti tai anksčiau buvo svarbu tapo stimulu imtis veiklos.

„Buvusio paminklo pamatai taip pat bus griaunami, tačiau kol dar tai neįvyko, sugalvojau padaryti performansą, pastatyti skulptūrą. Pamaniau, kad Leonardo da Vinci vaizduojamas nuogas žmogus-karys su lakūno šalmu bus labai taiklu. Mane įkvėpė ir tai, kad aviacijai Šiauliuose – jau 100 metų, pirmas „cepelinas“ čia pakilo dar 1916 metais. Norėjau šias dvi temas apjungti“, – pasakojo skulptūros „Deguonis“ autorius.

Skulptūra "Deguonis" Šiauliuose

Tokį pavadinimą naujam kūriniui jis taip pat davė ne šiaip sau. Deguonis esą labai plačiai interpretuojama sąvoka, jis yra nematomas, tačiau tuo pačiu – svarbiausias dalykas gyvybei. „Nenorėjau rinktis literatūrinio pavadinimo, „Deguonis“ leidžia skulptūrą interpretuoti daugiaplaniškai“, – kalbėjo G.Lukošaitis.

Naujas darbas čia bus atidengtas rugpjūčio 23-iąją, Juodojo kaspino dieną, kuri istoriškai svarbi Lietuvai. Ir nors specialiai šios dienos atidarymui menininkas sako neplanavęs, vėliau pasvarstė, kad būtų gražu pagerbti svarbią dieną kario skulptūra.

Tiesa, šis objektas laikinas, jis čia stovės tol, kol bus griaunami pamatai. Tačiau dėl to G.Lukošaitis nė kiek neišgyvena, net priešingai – žinodamas, kad skulptūra – laikina, jis jos gamybai naudojo pigias medžiagas, čia buvo svarbesnė idėja. O kas ten žino, gal vėliau šioje ar kitoje vietoje bus pastatyta tokia pat bronzinė skulptūra.
„Darbas buvo gana greitas, nors idėjos ieškojome labai ilgai. Skulptūrai reikalinga gera vieta – arba ji tinka, ar ne. Mano manymu, čia viskas puikiai dera“, – svarstė jis.

Skulptūros montavimo darbai prasidėjo dar trečiadienį, o ketvirtadienį vyks šventinis jos atidengimas. Čia vyks ir specialiai šiai progai sugalvota programa, kurios metu muzikantas, dainų autorius, būgnininkas ir audioperformansų kūrėjas Gintautas Gascevičius ruošia ypatingą 17 minučių muzikinę programą. Drauge su juo pasirodys ir šokėjas Povilas Šimonis.

G. Lukošaičio skulptūros atidarymas – ketvirtadienį, 22 val. prie Salduvės piliakalnio Šiauliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)