Atidarymo seanse Vilniuje bus rodomas latvių režisierės Madaros Dišlerės nuotykių filmas „Rojus 89“ („Paradīze 89“, 2018 m.), kurį kino kūrėja skiria visų kartų vaikams. Tikrais įvykiais paremtas filmas vaikų akimis pasakoja mums artimus įvykius visiems įsimintiną 1989 metų vasarą.

Filmavimo metu buvo atkurtas Baltijos kelio fragmentas: masinei „Rojaus 89“ scenai nufilmuoti rankų grandine vėl sukibo 700 įvairaus amžiaus ir kartų žmonių. Pasak režisierės, filmo, įamžinančio istorinę tautos atmintį, filmavimo scena ne tik pažadino, bet ir sukėlė beveik autentiškus, prieš jau beveik 30 metų daugumos jų išgyventus jausmus.

„Savo filme „Rojus 89“ aš norėjau kalbėti apie tai, ką žinau, apie tai, ką patyriau pati, taip galėdama būti kuo arčiau tiesos, nes istorija paremta mano atsiminimais. Kita priežastis, kodėl aš norėjau filmuoti šią istoriją, yra šiuolaikiniai vaikai. Jie yra visiškai kitokie nei buvome mes. Jie neturi supratimo, kaip žmonės gyveno Sovietų Sąjungoje, kad gyvenimas buvo kitoks, kai jų tėvai buvo vaikai. Jaučiu, kad sukurti šį filmą buvo mano pareiga“, – sako režisierė Madara Dišlerė.

„Baltijos kino dienas“ pasveikins kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas, atidarymo filmą pristatys ir su žiūrovais bendraus režisierė Madara Dišlerė, atidaryme taip pat dalyvaus žinomas latvių režisierius Rolands Kalniņš.

Estiškų ir latviškų filmų programa skiriama visoms amžiaus grupėms

Šiemet išaugusioje lietuviškojoje „Baltijos kino dienų“ programoje – dar 5 latvių ir estų kino kūrėjų vaidybiniai ir dokumentiniai filmai, jų kūrybinių komandų atstovų susitikimai su žiūrovais. Nemokamus bilietus į visus filmus bus galima atsiimti kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ kasose likus 1 valandai iki seansų pradžios.

Žiūrovai turės galimybę pamatyti vieną originaliausių pastarojo laiko Estijos filmų „Lapkritis“ (rež. Rainer Sarnet, 2017 m.), įtaigiai supynusį liaudies folklorą, magiją, romantišką meilę ir juodąjį humorą, taip pat Berlyno tarptautinio kino festivalio vaikų ir jaunimo programoje geriausiu filmu pripažintą latvių dramą visai šeimai „Mama, aš tave myliu“ (rež. Jānis Nords, 2013 m.). Filmą apie išbandymų kupiną 12-mečio Raimondso gyvenimą, jam įsitraukus į užburtą melo ratą, bei gydančią tiesos galią publikai pristatys režisierius Jānis Nords.

„Baltijos kino dienų“ metu bus parodytas muzikalus ir spalvingas, apie sovietmečiu pogrindyje vykusį hipių judėjimą pasakojantis estų režisierės Terje Toomistu dokumentinis filmas „Sovietiniai hipiai“ (2017 m.), kurį pristatys filmo prodiuserė Liss Lepik, bei pernai tarptautinio Karlovi Varų kino festivalio konkursinėje programoje dalyvavusi estų tragikomedija „Žmogus mano veidu“ (rež. Andres Maimik, Katrin Maimik, 2017 m.) apie susvetimėjusius tėvų ir vaikų santykius, laimės paieškas ir kelią į atleidimą per juoką ir ašaras. Filmą pristatys aktorius Rain Tolk.

Pažymint Europos kultūros paveldo metus, „Baltijos kino dienose“ nebus pamiršta ir kino klasika – žiūrovai išvys restauruotą vieną ryškiausių Latvijos klasikinių filmų, muzikinę dramą „Ketveri balti marškiniai“ (rež. Rolands Kalniņš, 1967 m.), kuri šiemet pristatyta tarptautinio Kanų kino festivalio klasikos programoje. Į susitikimą su Lietuvos žiūrovais atvyks legendinis šio filmo režisierius, 96-erių sulaukęs Rolands Kalniņš.

Sekmadienį, rugpjūčio 26 d. dienos metu bus surengti papildomi filmų „Rojus 89“, „Sovietiniai hipiai“ ir „Lapkritis“ seansai.

Tą pačią savaitę vyksiančios „Baltijos kino dienos“ Rygoje ir Taline savo žiūrovams pristatys po du lietuviškus filmus ir jų kūrėjus. Lietuvos kino centro užsakymu restauruotą vieną populiariausių lietuvių kino klasikos kūrinių – filmą apie laisvę „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990 m.) latvių publikai pristatys režisierius Raimundas Banionis. Mūsų šalies valstybingumo atkūrimo šimtmečiui skirtas Roko Darulio ir Ronaldo Buožio dokumentinis filmas „Rūta“ apie jaudinančią vienos žinomiausių Lietuvos sportininkių, olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės gyvenimo istoriją pasieks ir Latvijos, ir Estijos žiūrovus. Apie filmą ir jo heroję papasakos vienas iš režisierių Ronaldas Buožis. Estų publikai taip pat bus parodytas tarptautinio pripažinimo kino festivaliuose sulaukęs bei geriausiu filmu Lietuvoje prieš kelis metus pripažintas režisieriaus Igno Jonyno vaidybinis filmas „Lošėjas“ (2014 m.).

„Baltijos kino dienų“ programa:

Kino teatras „Forum Cinemas Vingis“ (Savanorių pr. 7, Vilnius)

Rugpjūčio 20 d., pirmadienis
5 salė

18.00 val. „Rojus 89“, rež. Madara Dišlere, Latvija / Vokietija, 2018 m., 89 min., vaidybinis, V
20.30 val. „Žmogus mano veidu“, rež. Andres Maimik, Katrin Maimik, Estija, 2017 m., 110 min.,
vaidybinis, N-13

Rugpjūčio 21 d., antradienis
5 salė

18.00 val. „Sovietiniai hipiai“, rež. Terje Toomistu, Estija / Vokietija / Suomija, 2017 m., 75 min.,
dokumentinis, N-13
20.30 val. „Ketveri balti marškiniai“, rež. Rolands Kalniņš, Latvija, 1967 m., 80 min., vaidybinis,
N-13

Rugpjūčio 22 d., trečiadienis
5 salė
18.00 val. „Mama, aš tave myliu“, rež. Jānis Nords, Latvija, 2013 m., 83 min., vaidybinis, N-7
20.30 val. „Lapkritis“, rež. Rainer Sarnet, Estija / Nyderlandai / Lenkija, 2017 m., 115 min.,
vaidybinis, N-13

Rugpjūčio 26 d., sekmadienis
12 salė (papildomi seansai)
12.00 val. „Rojus 89“, rež. Madara Dišlere, Latvija / Vokietija, 2018 m., 89 min., vaidybinis, V
14.00 val. „Sovietiniai hipiai“, rež. Terje Toomistu, Estija / Vokietija / Suomija, 2017 m., 75 min.,
dokumentinis, N-13
16.00 val. „Lapkritis“, rež. Rainer Sarnet, Estija / Nyderlandai / Lenkija, 2017 m., 115 min.,
vaidybinis, N-13

Nemokamus bilietus į visus filmus bus galima atsiimti kino teatro kasose likus 1 valandai iki seansų pradžios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)