Ją pristatydami organizatoriai teigia, kad parodos autorė E. Petrauskienė, „pasirinkusi šlapio kolodijaus techniką, fotografuoja lėtuoju būdu, kartu ieškodama klasikinių, herbariumams būdingų kompozicijų“. „Sidabrinis sodas“ - tai sidabre įšaldytos autorės vaikystės akimirkos sode, pažadintos autorės idėjos atkurti vaikystės sodą.

„Prisiminimuose toks sodas yra stebuklingas kaip sapnas - pilnas įdomių spalvingų gėlių, tarp kurių žiedų nardo vabzdžiai, kvapnių žolelių, šviesos, žaidžiančios lapuose, paslapties. Didelę dalį savo vaikystės praleidau tokiame sode. Po senomis obelimis žaisdavome su pasidarytomis lėlėmis iš nužydėjusių raganių ir flioksų žiedų“, - teigia menininkė E. Petrauskienė.

Tai - tęstinis projektas, kurio metu menininkė kuria sodą ne tik sidabre, bet ir už lango, fotografijomis kolekcionuodama savo turimus augalus. Parodoje pateikiamos fotografijos - skaitmeniniai atspaudai iš šlapio kolodijaus negatyvų. Anot jos, šis projektas - tai kelionė atgal laiku, kai niekas neskubėjo. Kai laikas nebuvo skaičiuojamas minučių tikslumu, o vasaros atostogos atrodydavo amžinos. Keliantis į praeitį, iš sodo dingo spalvos, liko tik šviesa ir augalų forma.

E. Petrauskienė gimė 1981 metais Vilniuje. Baigusi medicinos studijas, dirba šeimos gydytoja. Menas ir fotografija visuomet buvo jos domėjimosi sritys greta medicinos studijų ir darbo. Pradėjusi fotografuoti prieš daugiau nei 10 metų, šio meno mokėsi savarankiškai ir kartu su bendraminčiais socialiniuose tinkluose. Gilintis į fotografiją paskatino gražaus asmeninio šeimos albumo siekis, tačiau domėjimasis, ypač analogine fotografija, nuvedė gilyn.

Šiuo metu E. Petrauskienė fotografuoja ir daro atspaudus daugiausia analoginiu būdu. 2017 metais „Lens Culture“ rengtuose „Emerging Talent“ ir „Exposure“ konkursuose buvo pastebėti ir įkelti į konkurso galeriją du šios autorės darbai iš „Sidabrinio sodo“ serijos. 2018 metų „Sony“ fotografijos atvirajame konkurse jos fotografija „Tulpė, balta“ buvo nominuota natiurmorto kategorijoje. Fotografė taip pat pateko tarp „Debiutas 2018“ konkurso nominantų.

E. Petrauskienės darbų parodos organizatoriaus, festivalio „Kaunas Photo“, partneris - VDU Botanikos sodas Kaune. Tarp festivalio rėmėjų yra Lietuvos kultūros taryba bei Kauno miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)