„Daugiau nei 700 puslapių iliustratyvus enciklopedinis įvairių sričių žinynas turėtų būti įdomus ne tik Antikos ir filologijos tyrinėtojams, bet ir šiuolaikinės karybos specialistams. K. Semenavičius pirmasis apibendrino žinias apie raketas ir pateikė brėžinius, tuo atverdamas kelią į kosmosą“, – pranešime žiniasklaidai pabrėžia krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Pristatymas vyks liepos 5 d., 13.00 val. Vytauto Didžiojo karo muziejaus Didžiojoje salėje Kaune. Susirinkusiuosius pasitiks XVIII a. istoriniais drabužiais apsirengę muziejaus darbuotojai, aidės XVIII a. pabūklo salvė. Kalbės Seimo, Krašto apsaugos ministerijos atstovai, istorikai, leidinio konsultantai. Taip pat savo pastebėjimais pasidalins veikalo vertėjas Sigitas Lūžys, vyks filmo apie K. Semenavičių peržiūra.

Veikalas „Didysis artilerijos menas“ išleistas 1650 m. lotynų kalba Amsterdame. Jį sudaro 5 skyriai su 229 iliustracijomis. Pirmame skyriuje kalbama apie pabūklus, jų panaudojimą, o svarbiausia apie matavimo vienetus, kuriuos autorius siūlė susisteminti, kad skirtingų šalių artileristai ir pirotechnikai pagal turimą formulę galėtų pasigaminti fejerverkų ar kitų cheminių medžiagų užtaisus, o matų nevienodumas tam trukdė.

Antrasis skyrius – degiųjų medžiagų panaudojimas ir gamyba.

Trečiasis skirtas raketų konstrukcijoms. K. Semenavičius pirmasis surinko ir apibendrino visas žinias apie raketas, išpopuliarino kieto kuro (parako) reaktyvinį variklį, su visais brėžiniais pateikė nuosekliojo jungimo daugiakopės raketos principą, kuris vėliau jį ištobulinus atvėrė kelius į kosmosą.

Ketvirtajame skyriuje rašoma apie fejerverkų ir kovinių sviedinių sandarą, o penktajame apie įvairias karines ir pramogines pirotechnines mašinas ir pabūklus.