Prisipažinsiu, skeptiškai vertinu nedidelių valstybių metų knygos ar kitus panašius nacionalinius apdovanojimus. Deja, kartais nedidelėse rinkose apdovanojimus pelno ne visada geri kūriniai, o tiesiog tie, kurie buvo ne tokie prasti tarp visų išleistų. Tačiau E. Hirvonen knyga, kurią suomiai savo nepriklausomybės šimtmečio proga paskelbtame projekte „Knygų Suomija“ sulaukė pripažinimo kaip svarbiausia 2015 metų knyga. Ir ne šiaip sau. Na, o šiemet ji pasirodė lietuvių kalba.

E. Hirvonen knygoje pasakojama apie jauno vaikino Aslako surengtą teroro išpuolį, kurio metu nuo pastato stogo Helsinkyje jis pradėjo šaudyti į praeivius. Tačiau autorė šią istoriją pasakoja teroristo mamos ir sesers akimis.

„Kai baigiasi laikas“ iš viso turi tris herojus – teroristą Aslaką, save kaltinančią jo motiną Laurą bei įvykius iš kitos pasaulio pusės bejėgiškai stebinčią seserį Avą. Pačiam Aslakui autorė skiria gan nedaug dėmesio. Istorijos pradžioje papasakojama apie jo įvykdytą išpuolį, o knygos pabaigoje glaustai atskleidžiamas jo vidinis pasaulis per keletą dialogų.

Tačiau teroristo vidinis pasaulis geriausiai atsiskelidžia motinos ir sesers akimis. Būtent joms knygos autorė skiria daugiausiai dėmesio. Glaustai ir lengvu stiliumi autorė atskleidžia, ką turėtų jausti teroro išpuolį vykdančio žmogaus artimieji, kaip jie ieško, kokias klaidas padarė auklėdami arba augdami šalia.

Štai pasakojime teroristo mama baisisi tuo, kad ji – kovotoja su klimato kaita, aktyvistė, niekada nenorėjusi vaikų. O dabar jos pažiūromis besiremdamas sūnus žudo kitus.

Sesuo, norėjusi „normalaus“ brolio, kuris būtų populiarus ir iš jo nesityčiotų mokykloje, gailisi, kad daugiau laiko neskyrė būtent jam.

Tai išskirtinis pasakojimas, priverčiantis susimąstyti, tačiau tuo pačiu lengvai įtraukiantis. Jame analizuojamas žmonių vidinis pasaulis, be to, kritikuojama dabartinė vartotojiška pasaulio santvarka. Tai knyga apie žmones, kurie lieka už antraščių ir reportažų. Apie jų mylimą žmogų kalba ir smerkia bene visas pasaulis, kuris apie jį sprendžia iš vieno jo poelgio. Artimiesiems tas žmogus yra kur kas daugiau nei tik teroristas. Taigi knygos autorė bando parodyti būtent tuos žmones ir jų išgyvenimus.

Vienareikšmiškai rekomenduoju.

Elina Hirvonen „Kai baigiasi laikas“, Baltos lankos, 2018, 232 p.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI