Nacionalinės Britanijos bibliotekos archyvuose šis įrašas yra viena didžiausių retenybių – pirmoji „LP“ („long play“) – ilgai grojanti plokštelė, pagaminta Jungtinėse Valstijose 1948-aisiais. Šioje plokštelėje įrašytas Mendelsono „Koncertas E minor“, atliekamas smuikininko Nathano Milsteino.

Būtent šios plokštelės sukėlė perversmą muzikos įrašų pramonėje. Sumažinus sukimosi greitį iki 33,3 apsisukimo per minutę ir padidinus skersmenį iki 12 colių, tokia vinilinė plokštelė leido įrašyti į vieną pusę daugiau kaip 20 minučių muzikos.

Nuo tada vinilas pradėjo užkariauti pasaulį – pirmiausia, aišku, populiariosios muzikos srityje. Bet po kelių pergalingų dešimtmečių skaitmeninės technologijos ir kompaktiniai diskai beveik „pribaigė“ vinilines plokšteles ir jų grotuvus.

Kita vertus, septintojo ar aštuntojo dešimtmečio nostalgija, noras išgirsti tikrą, mechaniškai įrašytą garsą, vėl atgaivino vinilo pramonę. Vien Britanijoje pernai parduota daugiau kaip 4 milijonai vinilo plokštelių, tarp jų ir pačių populiariausių dabartinių atlikėjų tokių kaip Edas Sheeranas.

Šaltinis
www.lrt.lt